Μια διαφορετική άποψη εκφράζει ο πρόεδρος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδος Βασίλης Σαλωνίδης για την υπόθεση της απόφασης της Αποκεντρωμένης να μην δεχθεί την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των βρεφικών παιδικών σταθμών του Δήμου Αγίου Νικολάου που θα επέτρεπε τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού τον Αύγουστο, εξέφρασε μιλώντας στο ράδιο Λατώ και την εκπομπή “Ναι μεν αλλά” με τη Δέσποινα Κουτάντου “Το θέμα αυτό έχει προκύψει κατά καιρούς και σε άλλους Δήμους όχι μόνο στο Δήμο σας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο υπάρχει ουσιαστικά από το 2002 που υπήρχε υπουργική απόφαση που μετέφερε ουσιαστικά τους παιδικούς σταθμούς από το υπουργείο υγείας στους ΟΤΑ και υπήρχε μία ασφαλιστική δικλείδα η οποία ανέφερε ότι για να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί τον Αύγουστο θα έπρεπε να κλείνουν για 15 μέρες τον Ιούνιο και 15 μέρες τον Ιούλιο σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ για τους υπόλοιπους δήμους δεν έδινε καν αυτή τη δυνατότητα. Υπήρχαν δήμοι οι οποίοι είχαν πάρει αποφάσεις ΔΣ όμως η υπουργική απόφαση είναι δεσμευτική και πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους δήμους”.
Για το ίδιο θέμα μιλώντας με τη Δημοσιογράφο Δέσποινα Κουτάντου η προϊσταμένη του τμήματος Διοικητικού Οικονομικού Ν.Λασιθίου Γεωργαλάκη Ιωάννα ανέφερε ” Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 152 προκειμένου να προσβάλει την απόφαση της αποκεντρωμένης με την οποία απορρίπτεται η τροποποίηση του κανονισμού και δεν επιτρέπει να λειτουργήσει ο Παιδικός σταθμός Αγίου Νικολάου και τον Αύγουστο”
Για το ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο κ Σαλωνίδης δηλώνοντας
“Η απασχόληση των εργαζομένων μητέρων κορυφώνεται κατά τη θερινή περίοδο σε πολλούς δήμους και για αυτό υπάρχει πρόβλεψη στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, ότι μπορεί να λειτουργούν τον Αύγουστο έχοντας όμως κλείσει Ιούνιο-Ιούλιο γιατί τα παιδιά δεν μπορεί να είναι και 12 μήνες σε έναν παιδικό σταθμό.
Το ζήτημα με την απόφαση που πήρε το Νομικό Πρόσωπο του Αγίου Νικολάου είναι ότι έβαλε την δικλείδα ότι “εφόσον αυτό είναι εφικτό” κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την αρμόδια αρχή ούτε από την αποκεντρωμένη διοίκηση ούτε από το υπουργείο. Αν είχε αφαιρεθεί το “εφόσον αυτό είναι εφικτό” δηλαδή αν αυτό ήτανε de facto ότι θα γινότανε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη λειτουργία τους. Όταν βάζεις ότι “εφόσον είναι εφικτό” σημαίνει ότι είναι στη διακριτική σου ευχέρεια. Η υπουργική απόφαση όμως δεν δίνει διακριτική ευχέρεια στους φορείς. Τους υποχρεώνει να την εφαρμόσουν. Η πρώτη απόφαση η περσινή ανέφερε το ότι σε περιοχές που η απασχόληση των εργαζόμενων γονέων κορυφώνεται κατά τη θερινή περίοδο ο σταθμός μπορεί να λειτουργεί το μήνα Αύγουστο και να διακόπτει τη λειτουργία για ένα μήνα κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου ,Σεπτεμβρίου, δηλαδή τους έδινε και τη δυνατότητα ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το Ιούνιος-Ιούλιος που ήταν η παλιά απόφαση.
Αυτό όμως δεν φρόντισαν να το κάνουν, έβαλαν το “Εφόσον είναι εφικτό” και από τη στιγμή που έβαλαν αυτόν τον όρο στην προσφυγή μας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχαμε τη δικαίωση του σωματείου μας και των θέσεών μας.”
Το πρόβλημα που αφορά δεκάδες οικογένειες στην πόλη του Αγίου Νικολάου μπορεί να λυθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδος
“. Μόνο ότι δεν ορίζεται στο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας μπορεί να ρυθμιστεί διαφορετικά από τα νομικά πρόσωπα άρα λοιπόν αν εναρμόνιζαν πλήρως τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας με το πρότυπο, που προβλέπει και για τις τουριστικές περιοχές δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Θα μπορούσε να είχε λυθεί διότι εμείς την καταγγελία στην αποκεντρωμένη διοίκηση την κάναμε πέρυσι και το θέμα το θέσαμε πέρσι τον Ιούλιο. Άρα είχαν όλο το χρόνο να κάνουν τις ανάλογες ενέργειες να εναρμονιστούν με τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας και να λειτουργήσουν κανονικά” καταλήγει.