Συνεχίζονται κανονικά και μέσα στο καλοκαίρι τα έργα στην Σπιναλόγκα. η Αρχαιολόγος Γεωργία Μοσχόβη μιλώντας στην Δέσποινα Κουτάντου και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» μεταξύ άλλων είπε «Το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες σε επίπεδο προετοιμασίας, διαγωνισμών για να εξασφαλιστούν οι προμήθειες, τα υλικά οι μετακινήσεις και οι μεταφορές. Όλη αυτή η δουλειά δεν φαινόταν πάνω στο νησί αλλά είναι η υποχρεωτική γραφειοκρατική διαδικασία. Ξεκινήσαμε ήδη με τις προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού. Είμαστε σε καλό δρόμο. Αναστηλώνουμε το δεύτερο εσωτερικό τοίχος που είναι σε πολύ δύσβατο και κεκλιμένο σημείο και με μεγάλη δυσκολία πάνε τα υλικά και φτιάχνονται οι σκαλωσιές. Για πρώτη φορά κάναμε ένα μεταλλικό πύργο με αναβατόριο που μας βοηθάει να μεταφέρουμε τα υλικά με ασφάλεια. Επειδή δεν μπορεί το έργο να σταματήσει το καλοκαίρι και είναι μικρή η είσοδος στο τούνελ και αν βάζαμε και καρότσια με υλικά δεν θα μπορούν να περάσουν οι επισκέπτες. Το τείχος αυτό ήταν σε άθλια κατάσταση, υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσουν πέτρες και έπρεπε να επέμβουμε άμεσα. Σε αυτή τη φάση τα χρήματα είναι λίγα. Από τα 900.000 ευρώ που ακούει ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι το 1/3 φεύγει στα έξοδα μετακίνησης και μεταφοράς των υλικών. Δεν έχεις μηχανήματα, όλα γίνονται χειρονακτικά. Έχει μεγάλη δυσκολία η πρόσβαση. Το έργο είναι σε δύσκολο σημείο. Τα έργα στο νησί θα συνεχιστούν το 2020 και το 2021.
Για το θέμα του φωτισμού η κ. Μοσχόβη τόνισε ότι «Η εταιρία που υλοποίησε το έργο αστόχησε σε πάρα πολλά σημεία. Το μισό νησί είναι στο σκοτάδι και παράλληλα με την τρικυμία οι προβολείς έφυγαν. Προφανώς δεν είχε μελετηθεί σωστά. Εχει προχωρήσει κάπως μια προσπάθεια με πρωτοβουλία του Δημάρχου για να συμπληρωθεί ο φωτισμός που δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή αλλά και να βελτιωθεί το αισθητικό αποτέλεσμα που δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι. Θέλει μια μελέτη από έναν ειδικό φωτισμού.»
Η κ. Μοσχόβη αναφέρθηκε και στον φάκελο για την ένταξη της Σπιναλόγκα στον κατάλογο της UNESCO τονίζοντας ότι «H Σπιναλόγκα έχει πλάνο για τα επόμενα 10 χρόνια και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι που κερδίζει το νησί ουσιαστικά από όλη αυτή τη διαδικασία της UNESCO γιατί οργανώνεται το ίδιο καλύτερα. Με το φάκελο της UNESCO όλα έχουν πάει μέχρι τώρα καλά. Δεν μας έχουν ζητηθεί επί μέρους στοιχεία. Περιμένουμε την αξιολόγηση και φαντάζομαι ότι μέσα στο 2020 θα έχουμε εξελίξεις. Η Σπιναλόγκα είναι μια οικονομική δύναμη και είναι ωραίο ο πολιτισμός να δημιουργεί μια τέτοια δύναμη»
Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα