Για την δημιουργία του «Δικτύου Οικοτεχνίας» στην Κρήτη μίλησε στη Δεσποινα Κουτάντου και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» ο Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός» που υλοποιεί το έργο Χάρης Ροδιτάκης.
«Ξεκινήσαμε αυτήν τη προσπάθεια από την Κριτσά στο Λασίθι, με τη συνεργασία του δήμου και του Δημάρχου. Αυτή η διαδικασία που ξεκινήσαμε από τον νομό σας κατέληξε σε ένα ευχάριστο γεγονός. Ιδρύθηκε ένα δίκτυο που αναφέρεται στους μικρούς παραγωγούς που είναι και οικοτέχνες. Η κατηγορία που συνήθως μένει έξω από δυνατότητες και προγράμματα στήριξης και το μεγάλο στοίχημα της εποχής μάς όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Κρήτη αλλά παγκοσμίως είναι το αγροδιατροφικό.
Η Ελλάδα δεν είχε νομοθεσία οικοτεχνίας και την απέκτησε πρόσφατα σχετικά 4-5 χρόνια πριν με μία πρωτοβουλία που είχε πάρει η Περιφέρεια και έτσι ξεκίνησε η διαδρομή της οικοτεχνίας. Οικοτέχνες είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι μας. Θέλουμε να στηρίξουμε και να οργανώσουμε αυτόν το χώρο, να τον βοηθήσουμε να οργανωθεί.
Εμείς προσπαθούμε να δημιουργηθούν στους χώρους του αγροτικού κόσμου συνθήκες και πρωτοβουλίες έτσι ώστε οι υποθέσεις τους να πάνε παρακάτω σοβαρά, σωστά και αποτελεσματικά, καταλήγοντας προφανώς και στο εισόδημα. Δεν είναι εύκολο αυτό το εγχείρημα. Η κατάληξη της προχθεσινής διαδρομής δεν έγινε τόσο απλά. Πάνω από ένα χρόνο κουβεντιάζουμε γιατί θέλαμε οι άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν και ενδιαφέρονται να ξέρουν ότι δεν έχει το νόημα να κάνουν κάτι το οποίο δεν αντέχει στο χρόνο. Το δίκτυο είναι ανοιχτό για όλους τους αγρότες και αγρότισσες που γίνονται οικοτέχνες Εμείς σαν εταιρεία «Πλοηγός» είμαστε ένας φορέας, πολλών φορέων μη κερδοσκοπικός μπορούμε να τους βοηθήσουμε με οτιδήποτε χρειάζονται για να γίνουν οικοτεχνίες. Στη συνέχεια να τους βοηθήσουμε για να μπούνε στο δίκτυο. Για να βοηθηθούν τα μέλη του δικτύου έχουμε υπογράψει μία σύμβαση με το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Σητείας και θα στηρίζουν τους παραγωγούς οικοτεχνίες μέσω του «Πλοηγού» μια δωρεάν στήριξη ούτως ώστε να φτιάξουν ένα όσο το δυνατό τελειότερο τεχνικά προϊόν. Η επιστημονική υποστήριξη είναι πολύ μεγάλη υπόθεση γιατί μιλάμε για την ασφάλεια των Καταναλωτών καθώς και όποια ενημέρωση και επιμόρφωση χρειαστούν σε αυτή την πορεία θα την έχουν δωρεάν, συν το γεγονός ότι θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις αυτά τα προϊόντα να φτάνουν στην αγορά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που υπάρχουν σε κάθε νομό για να πάρει την πρώτη πληροφόρηση.
Στο καταστατικό προβλέπεται και η διαδικασία αποβολής όσων δεν θα τηρούν τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις τους.Ο αριθμός των πρώτων οικοτεχνών που υπόγραψαν το δίκτυο είναι 16. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από τους παραγωγούς και πέρα από την Κρήτη να φανταστείτε και από την Κύπρο μας πήραν τηλέφωνο για να δουν τι συμβαίνει με αυτό το πράγμα…Το Φθινόπωρο θα ξεκινήσουμε νέο κύκλο ενημέρωσης»
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Κρήτη: Μαθητές πήγαν στη χοροεσπερίδα του σχολείου, ήπιαν αλκοόλ και βρέθηκαν στο Κέντρο Υγείας
Στο Κέντρο Υγείας Μοιρών μεταφέρθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου,... -
Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου στο Λατώ fm: Μεγαλύτερη απ’ όσο περιμέναμε η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές – Με την εκλογή Φάμελλου κλείνει ένα κεφάλαιο εσωστρέφειας (ηχητικό)
“Η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές ήταν μεγαλύτερη απ’... -
Κοινοβουλευτική Παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για τη Στήριξη των Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό
Με Αναφορά προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...