Η επιστημονική κοινότητα συνήθως εισακούεται αφού γίνουν σημαντικές καταστροφές


Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμαΜιλώντας στην εκπομπή “Ναι μεν αλλά” με τη Δέσποινα Κουτάντου με αφορμή τη θεομηνία στη Χαλκιδική, ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέας Καζαντζίδης μεταξύ άλλων δήλωσε:   Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που προβλέπει για την περιοχή μας λιγότερες βροχές και υψηλότερες θερμοκρασίες σε γενικές γραμμές αλλά είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα έρθει μέσα από ακραίες καταστάσεις. Τέτοιου είδους ακραία  φαινόμενα  όπως το χθεσινό στην Βόρεια Ελλάδα είναι κάτι το οποίο θα γίνεται όλο και πιο συχνά. Κάθε χρόνο θα έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Τα μπουρίνια υπήρχαν πάντα στο καλοκαίρι μας αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι η ραγδαία εξέλιξη  των φαινομένων. Η βόρεια Ελλάδα έχει «πείρα» από καταιγίδες αλλά καταστροφές όπως οι χθεσινές όπου  μια ολόκληρη περιοχή έχει εξαφανιστεί, είναι κάτι ακραίο. Σε αυτό άμα το δει κανείς καθαρά μέσα από τη Φυσική της Ατμόσφαιρας, τι έχουμε… ζέστη, υγρασία και ισχυροί άνεμοι που φέρνουν ακόμα πιο έντονα φαινόμενα τοπικά αυτό που λέμε ανεμοστρόβιλοι. Όλα αυτά είναι ενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και κάπου θα εκτονωθεί.

Η επίδραση του ανθρώπου στην  κλιματική αλλαγή είναι μία συζήτηση  ανοιχτή  στην επιστημονική κοινότητα. Το πρόβλημα είναι ότι είτε φταίει είτε δεν φταίει ο άνθρωπος για αυτά τα φαινόμενα πρέπει να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση τους. Σίγουρα κάποιες ακραίες καταστάσεις δεν μπορείς να τις αντιμετωπίσεις αλλά σε μια γενικότερη πολιτική θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τις υποδομές μας και να δουλέψουμε σενάρια επί χάρτου  για το πώς μπορούν να ανταποκριθούν αυτές οι υποδομές και να δούμε τι μπορούν να αντέξουν. Αν δούμε ότι δεν θα αντέξουν να τις αναβαθμίσουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξετάσουμε  το φαινόμενο που συνέβη  χθες στην Βόρεια Ελλάδα έχει μια διάρκεια ωρών και μια πορεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προβλεφθεί.  Το να έχει κάποιος μια υπηρεσία που θα ενημερώνει ότι την επόμενη ώρα στην περιοχή σας αναμένεται να υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα σου δίνει το χρόνο να προφυλάξεις. 

 Η επιστημονική κοινότητα συνήθως εισακούεται αφού γίνουν σημαντικές καταστροφές. Δέκα χρόνια πριν αυτά λεγόντουσαν από την επιστημονική κοινότητα… τώρα με αυτά που π αντιμετωπίζουμε έχουμε όλοι πειστεί περισσότερο  Τα μοντέλα τα οποία προβλέπουν την αλλαγή του κλίματος τρέχουνε μέχρι το 2100 και μας λένε τι θα γίνει με κάποια απροσδιοριστία όσον αφορά τον ακριβή  χρονικό προσδιορισμό  φυσικά πάντα αλλά είχανε τρέξει και τα προηγούμενα είκοσι χρόνια και αυτά που λέγανε έχουνε πέσει πολύ κοντά σε αυτό που ζούμε.

Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας  από το 1968 που ιδρύθηκε, ασχολείται με την εφαρμοσμένη μετεωρολογία και τη φυσική περιβάλλοντος. Μας ενδιαφέρει στην πράξη το φαινόμενο και όχι απλά η θεωρεία. Δουλεύουμε σε μία σειρά από ερευνητικά έργα που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που «δίνουμε» τις συνθήκες που αναμένουμε να έχουμε για να μπορέσει να σχεδιαστεί η αντιμετώπιση τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com