Για την κατάσταση των Δημοσίων Κτηρίων στο νομό Λασιθίου αλλά και τις ενέργειες που κάνει η Πολιτική προστασία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών σε περίπτωση σεισμού μίλησε στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με τη Δέσποινα Κουτάντου ο Γιάννης Γουλιδάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλο στον τομέα Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.
Ο κ. Γουλιδάκης δήλωσε μεταξύ άλλων
«Οι υπηρεσίες δεν εφησυχάζουν. Πριν από λίγο είχα επικοινωνία με τον κ. Δασκαλάκη της Πυροσβεστικής και είμαστε σε έναν καλό συντονισμό γιατί κυρίως αυτό που προσέχουμε τώρα το καλοκαίρι είναι οι πυρκαγιές. Ενημερωνόμαστε συνεχώς. Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στην πολιτική προστασία έχουμε εντοπίσει ορισμένα κενά όχι τόσο νομοθετικά αλλά Υλικοτεχνικών Υποδομών τα οποία βεβαίως δεν μπορούμε να ζητάμε από ένα κράτος στην κατάσταση που είναι να έρθουν στο καλύτερο σημείο, όμως πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια, να αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες, αλλά σε κάθε περίπτωση να εκπαιδεύουμε τον κόσμο, γιατί αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική προστασία είναι η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας άρα της ανθρώπινης ζωής. Θα πρέπει τα επόμενα διαστήματα να αναβαθμίσουμε ορισμένα κενά που υπάρχουν μέσω νέου κανονισμού και να προχωρήσουμε και σε περισσότερη εκπαίδευση του κόσμου για να μάθει να επιβιώνει. Είμαστε σεισμογενής χώρα, η Κρήτη είναι κι αυτή σεισμογενείς».
Δεν υπάρχει σαφή εικόνα για την κατάσταση των δημοσίων κτηρίων
«Παρόλο που οι υπηρεσίες μας δεν είναι απόλυτα στελεχωμένες τα τελευταία χρόνια η εικόνα που έχουμε σήμερα δεν είναι σε καμιά περίπτωση ανησυχητική διότι όσα από τα κτίρια είναι ιδιαίτερα πεπαλαιωμένα, ελέγχονται και έτσι μπορούμε να έχουμε τις ενδείξεις που χρειάζονται από τους μηχανικούς μας. Γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα και δεν έχει ξεκινήσει κάποια σοβαρή προσπάθεια καταγραφής. Η προσπάθεια εκεί θα πρέπει να ενταθεί. Δεν έχουν καταγραφεί τα κτήρια δεν έχουμε πλήρη εικόνα σε κάθε δήμο όχι μόνο του Λασιθίου αλλά και όλης της Κρήτης. Για τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια επειδή οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι σύλλογοι γονέων συνεχώς εντοπίζουν προβλήματα, προσπαθούμε εκ των ενόντων είτε μέσω των δημοτικών πόρων, είτε της περιφέρειας να βελτιώσουμε από τουαλέτες, απορρίμματα, από σοβάδες που πέφτουν, προφανώς δεν έχω καμία ανησυχία για τα σχολεία μας. Αν είχαμε ένα σχολείο το οποίο θα ήταν τελείως ακατάλληλο θα έχει θα είχε ήδη εκκενωθεί. Παραδίδονται νέα σχολεία και υπάρχει μία καλή προσπάθεια παρά την κρίση, να λυθεί το πρόβλημα ούτως ώστε να μεταφερθούν τα παιδιά όσα είναι σε παλιά σχολεία, σε νεότερα ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια».
Υπάρχει ανάγκη για εκπαίδευση
«Πολλοί άνθρωποι «χάνονται» επειδή δεν ξέρουν τι θα κάνουν. Εκεί υπάρχει μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης εκεί πραγματικά υπάρχει έλλειψη. Όμως αν η πυροσβεστική, οι εθελοντικές ομάδες και όλοι όσοι στο Λασίθι έχουμε μάθει να επικοινωνούμε μεταξύ μας σε όλες τις δυσκολίες και να έχουμε μέχρι τώρα πολύ καλά αποτελέσματα. Υπάρχει όμως διάθεση από τον κόσμο? Γιατί η αίσθηση που έχω και μου επιτρέπεται να το πω τουλάχιστον πέντε χρόνια στην πολιτική προστασία του Λασιθίου είναι ότι εκείνη την ώρα εκείνη την πρώτη ημέρα εκείνη τη δύσκολη ώρα πάντα φταίει το δημόσιο και όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς που τα ξέρουμε όλα. Δεν είναι πολύς καιρός που στην Ιεράπετρα είχαμε μια ημερίδα για τους σεισμούς. Ξέρετε πόσα άτομα ήρθαν? Δια της βίας 70 άτομα».
Απαντώντας ευθέως «αν συμβεί ένας σεισμός που θα μας ταρακουνήσει , λίγοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν… Άρα δεν έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας».