“Ας μας εμπιστευθεί ο κόσμος ξανά για να μην γυρίσει η χώρα πίσω”.
Ακούστε εδώ ηχητικό απόσπασμα
Στην εκπομπή “Ναι μεν αλλά” του ΛΑΤΩ FM και στους Δέσποινα Κουτάντου και Νίκο Σγουρό μίλησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις με τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι “η ΔΕΗ ήταν υπό ιδιωτικοποίηση το 2014 επί ΝΔ αφού προηγουμένως είχε αυξήσει την τιμή του ρεύματος 60% από το 2010 μέχρι το 2014 και το σχέδιο της ήταν η τριχοτόμηση της σε μικρή ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ που πουλούσε την πλειοψηφία και μεγάλη ΔΕΗ που το δημόσιο θα έχανε την πλειοψηφία. Αυτό το σχέδιο επαναφέρει σήμερα η ΝΔ. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι σήμερα ήταν στον αντίποδα. Τον ΑΔΜΗΕ βρήκαμε επενδυτή αλλά κρατήσαμε το 51% (ΑΔΜΗΕ είναι αυτός που φτιάχνει και τα καλώδια στην Κρήτη) .Ακυρώσαμε την πώληση των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ και προχωράμε στην πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων όπως μας επιβάλουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες και φυσικά δεν πουλήσαμε το 17% της μεγάλης ΔΕΗ. Είναι μια πολιτική διαμάχη ανάμεσα σε μας που θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι η ΔΕΗ θα προσαρμοστεί στο νέο ενεργειακό τοπίο και θα παραμείνει πυλώνας του 50% του ενεργειακού μας συστήματος και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο με 51% και επενδυτές ιδιώτες με το 49%.. Θα κρατήσει τον βασικό πυρήνα της που είναι τα υδροηλεκτρικά και θα αναπτύσσετε με τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Μόλις χθες έκανε μια μεγάλη επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων εξαγοράζοντας μια εταιρία που παράγει με ΑΠΕ. Αρα εμείς εχουμε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης και προσαρμογής της ΔΕΗ στον αντίποδα αυτού η ΝΔ έχει σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων. Η ΔΕΗ αναχρηματοδοτεί τα χρήματα της από τις τράπεζες με πλήρη επιτυχία εδώ και 2 χρόνια. Κάτι καλύτερο θα ξέρουν οι τράπεζες από την ΝΔ”.
Σχετικά με το τί σημαίνει για την Κρήτη και την Ελλάδα η υπογραφή της συμφωνίας για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων τόνισε πως “η Κρήτη μπαίνει στον χάρτη της εξόρυξης υδρογονανθράκων όπως ακριβώς έκανε η Κύπρος το Ισραήλ και η Αίγυπτος . Εδώ έχουμε ακριβώς ίδιες διαδικασίες και μοντέλο παραχωρήσεων. Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και την Κρήτη θα είναι τεράστια και σε κάθε περίπτωση η Κρήτη θα παίρνει απευθείας το 5% των κερδών από αυτή τη δραστηριότητα. Τα οφέλη και για την τοπική οικονομία θα είναι τεράστια. Φανταστείτε δεκάδες δραστηριότητες μηχανικών μηχανολόγων υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν. Τα Πανεπιστήμιά μας θα ωφεληθούν και ούτω καθεξής.
Για τις περιβαλλοντικές “φωνές” που πληθαίνουν σχετικά με το ζήτημα σημείωσε πως “έχουμε ενσωματώσει όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις εξορύξεις σε ένα μοντέλο που είναι πανομοιότυπο με αυτό της Νορβηγίας . Έχουμε απαγορέψει το fracking (υδραυλική ρωγμάτωση) που είχε αναστατώσει την διεθνή κοινότητα. Για την συγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση για την νοτιοανατολική Κρήτη έχουμε ενσωματώσει το σύνολο σχεδόν των προτάσεων των οικολογικών οργανώσεων όσο αφορά το υποθαλάσσιο οικοσύστημα”.
Για το πολιτικό σκηνικό και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί λίγο πριν τις εκλογές, ανέφερε πως “το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταγράφει έναν πολιτικό χάρτη που η ΝΔ εχει πετύχει την μάξιμουμ της συσπείρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σε συσπείρωση και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων επέλεξαν να κινηθούν προς λευκό, άκυρο, αποχή και 20 % σε μικρότερα κόμματα. Από αυτό το 20% εκ των πραγμάτων θα επανέλθουν στις εθνικές εκλογές τουλάχιστον οι μισοί. Οι προγραμματικές διαφορές με τη ΝΔ είναι ο λόγος που θα πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορούν πρωτίστως τα εργασιακά, στο μείζον θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, και το μοντέλο της ανάπτυξης που θέλουμε. Το πρόγραμμα μας είναι ρεαλιστικό το οποίο περιλαμβάνει και σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δύο πολιτικών εκ διαμέτρου αντίθετες”.
Για τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για την Κρήτη εφόσον είναι ξανά κυβέρνηση ο κ. Σταθάκης τόνισε πως “για την Κρήτη έχουμε τρία μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη. Η διασύνδεση που θα μετατρέψει την Κρήτη οριστικά και αμετάκλητα σε πράσινο νησί. Ο ΒΟΑΚ ένα πολύ μεγάλο ο έργο δεκαετιών που ήταν ανύπαρκτο στα χαρτιά και πλέον έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές μελέτες και το έργο προχωράει. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Με αυτά τα μεγάλα έργα η Κρήτη μπαίνει σε τροχιά επίλυσης μεγάλων θεμάτων. Από κει και πέρα η δική μας προσέγγισης παραμένει πάρα πολλή απλή. Πρωταγωνιστής στην Κρήτη πρέπει να είναι το περιβάλλον. Αυτό είναι το διαβατήριο μας για το μέλλον. Πρέπει να προστατεύσουμε τα διαμάντια της Κρήτης που είναι πολλά”.
“Ας μας εμπιστευθεί ο κόσμος ξανά για να μην γυρίσει η χώρα πίσω” τόνισε κλείνοντας.