Βενετία : Με δάκρυα στα μάτια η Χαϊφάα Αλ Μανσούρ, σκηνοθέτιδα από τη Σαουδική Αραβία στη συνέντευξη Τύπου για την ταινία της, The Perfect candidate.

Πιστεύω ότι εμείς οι γυναίκες συναντούμε ασφαλώς σε όλον τον κόσμο, παρόμοια εμπόδια», είπε η Αλ Μανσούρ, η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία που ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου την ταινία της, The Perfect candidate. Η ταινία αυτή σημαδοτοτεί την επιστροφή της Αλ Μανσούρ στη Βενετία, όπου είχε εμφανιστεί το 2012 με την Wadjda, στο παράλληλο τμήμα «Ορίζοντες».

Η ταινία της αφηγείται τις δυσκολίες μιας νεαρής γιατρού στη Σαουδική Αραβία, η οποία αποφασίζει να κατέβει υποψήφια στις δημοτικές εκλογές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τη συντηρητική, ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Οι γυναίκες «πρέπει πραγματικά να δίνουν μάχη για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης» ενώ οι άνδρες «δεν χρειάζεται να δώσουν αυτή τη μάχη», είπε η 45χρονη σκηνοθέτιδα, η οποία έχει εργαστεί και στις ΗΠΑ. «Πρέπει να ενωθούμε εμείς οι γυναίκες, να στηρίξουμε και να πιστέψουμε η μία την άλλη, να πιστέψουμε στην επιτυχία μας», συνέχισε, εκτιμώντας ότι η καλλιέργεια αυτής της αλληλεγγύης βρίσκεται στην καρδιά του νέου φεμινιστικού κινήματος, χάρη στο οποίο οι επόμενες γενιές «δεν θα χρειάζεται να αγωνιστούν όπως εμείς για να επιβληθούν», συνέχισε.

«Θέλω η κόρη μου να γνωρίσει έναν τέτοιο κόσμο στο μέλλον«, πρόσθεσε, με φωνή πνιγμένη από τη συγκίνηση, χωρίς να συγκρατεί τα δάκρυά της, καταχειροκροτούμενη από τους παρευρισκόμενους.

Η Αλ Μανσούρ εκτίμησε επίσης ότι τα φεστιβάλ «θα πρέπει αναμφισβήτητα» να στηρίζουν τις γυναίκες δημιουργούς.
Φέτος η Μόστρα επικρίνεται γιατί μόνο δύο από τις 21 ταινίες που θα προβληθούν είχαν γυναίκες σκηνοθέτιδες, ενώ πέρσι ήταν μόνο μία. Η Αλ Μανσούρ επισήμανε όμως ότι «αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από τη χρηματόδηση, από το άνοιγμα των στούντιο σε περισσότερες γυναίκες».


ΠΗΓΗ : Real.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις