Το πρώτο Βιολογικό κυλικείο μαθητών στα Τρίκαλα-Μια κίνηση που πρέπει να βρει μιμητές

Ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζοντας στο δρόμο των καινοτομιών και των νέων ανοιγμάτων της κοινωνίας, απέκτησε το πρώτο σχολικό κυλικείο στην Ελλάδα (στο 6ο Δημοτικό Σχολείο) που τα προϊόντα του θα είναι «υψηλής διατροφική αξίας» και θα προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς.

Το κυλικείο στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, άνοιξε για όλη τη χώρα ένα νέο δρόμο σε ότι αφορά το κομμάτι των διατροφικών συνηθειών στο σχολείο και όχι μόνο, προτείνοντας βιολογικά και τοπικά προϊόντα. Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Άκης Αναστασίου, η ένταξη των Τρικάλων στο πρόγραμμα «BioCanteens sustainable school meals for green and healthy localfood systems», σημαίνει πως ανοίγεται ένα νέο πεδίο για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, που θα στηρίζονται σε αγνές πρώτες ύλες, αλλά και σε προϊόντα που παράγονται σε κάθε περιοχή, προωθώντας έτσι και την τοπική οικονομία παράλληλα.
Στο …μενού του κυλικείου θα υπάρχουν όλα τα κηπευτικά και φρούτα της περιοχής, φυσικά με την απαίτηση όλα να είναι Βιολογικά! Φυσικά τα κορυφαία τους τυριά και κασέρια και γιαούρτια! Οι τυρόπιτες και οι άλλες πίτες να είναι από σπιτικό φύλλο και όχι από σφολιάτα. Ίσως και με κάποιο έξυπνο τρόπο να εισαχθεί και ο …παρεξηγημένος, αλλά πολλαπλά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό και απολύτως εγκλιματισμένος και συμβατός με εμάς, ΤΡΑΧΑΝΑΣ, ο οποίος αποτελεί την μετεξέλιξη των Δημητριακών στο πρωϊνό μας…ίσως σε μια πιο υγιεινή εκδοχή!!!
«Στόχος μας είναι αυτό να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία. Η υγιεινή διατροφή να μπει στο επίκεντρο των σχολείων αλλά και των υπόλοιπων συμπολιτών. Εύχομαι μέσα από αυτό, να ενθαρρυνθούν οι γονείς, ώστε να επιλέγουν υγιεινά προϊόντα για το κολατσιό των παιδιών τους», τόνισε ο κ. Αναστασίου.

Μέσω της πρωτότυπης κίνησης αυτής, επιτυγχάνονται, τρία καλά -ΤΡΙΚΑΛΑ-
1ον Υγιεινές Διατροφικές Συνήθειες από μικροί ως ενήλικες, τις οποίες δεν τις ανακαλύπτουμε μετά από μια ασθένεια, ή μας τις επιβάλλουν μετά τα 40!

2ον Γνωριμία στις μικρές ηλικίες ακόμα του τοπικού πλούτου των προϊόντων της κάθε περιοχής και δεν το ανακαλύπτεις επειδή κάποιος Αρχιμάγειρας το ενσωμάτωσε σε κάποια συνταγή.

3ον Ενισχύεται η τοπική οικονομία και η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και άλλων επαγγελματικών επιπέδων, κάτι που συμβάλλει και στις Αρμονικές σχέσεις των ανθρώπων μια κοινωνίας.
Και ρεύμα από τα τρόφιμα που καταλήγουν στους κάδους;
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο σχολείο σε λίγο καιρό από την έναρξη των μαθημάτων ξεκινά η διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες φωτισμού στην περίμετρο του σχολείου. Αυτό θα επέλθει από την επεξεργασία των φαγητών που πετιούνται στους κάδους των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, τα τρόφιμα που περισσεύουν από το κολατσιό των παιδιών και καταλήγει στα σκουπίδια, θα καταλήγει σε μια μικρή μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία θα λειτουργεί χωρίς δυσοσμία και βλαβερές επιπτώσεις και η οποία θα …αναλάβει την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια για το φωτισμό περιμετρικά του 6ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων!

Νόστιμο; ΝΑΙ Καινοτόμο ΝΑΙΙΙΙ! Παράδειγμα προς μίμηση τα Τρίκαλα; Αναμφίβολα ΝΑΙ!!!
ΕΥΓΕ στα Τρίκαλα!!!

Η συνέντευξη του κ. Αναστασίου στην ΕΡΤ ΚΟμοτηνής και στη Βασιλική ΜΑχαίρα

https://drive.google.com/open?id=15y6OcLhkM76Nn1eORd4IBqgW5KHgHICP

Πηγή: ert

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com