“Το χαμόγελο του παιδιού” – Η ψυχολόγος Φωτεινή Παπαδάτου στο Λατώ fm «Αν κάποιος προσπαθεί με το ζόρι να μας πάρει φωνάζουμε πολύ δυνατά να μαζευτεί κόσμος».

Το τελευταίο διάστημα οι εξαφανίσεις παιδιών έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Το Amber alert ‘χτυπάει», τα μάτια κολλάνε στις οθόνες, η πληροφορία τρέχει και ευτυχώς το αποτέλεσμα είναι γρήγορο και πολλές φορές θετικό.
Πως μπορούν όμως οι γονείς να θωρακίσουν τα παιδιά χωρίς να τα τρομάξουν και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Η ψυχολόγος από “Το χαμόγελο του παιδιού” Φωτεινή Παπαδάτου μίλησε στην εκπομπή της Δέσποινας Κουτάντου “Ναι μεν Αλλά” για τους τρόπους που οι γονείς πρέπει να μιλούν στα παιδιά για το θέμα αυτό.
Μεταξύ άλλων είπε  ότι
“Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, πολύ στρεσογόνο ένα τέτοιο γεγονός, έστω και αν είναι ακόμα και για λίγα λεπτά, λίγα δευτερόλεπτα. Νομίζω όλοι  το έχουμε ζήσει είτε ως παιδιά είτε ως γονείς να χάνουμε για λίγα λεπτά τους κηδεμόνες μας, να χάνουμε έστω για λίγο τα παιδιά.
Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει η ενημέρωση, οι πληροφορίες και συζητήσεις με το παιδί από αρκετά μικρή ηλικία και μάλιστα για αυτό το λόγο έχουμε αναπτύξει μία διαδραστική παρέμβαση για τα παιδιά από το νηπιαγωγείο που λέγεται “Το παπάκι πάει” και μιλάει για ένα παπάκι που έχει χάσει τη μαμά του.

Ίσως δεν είναι τόσο συχνό το φαινόμενο  σε επίπεδο αρπαγής από τρίτα άτομα, από άγνωστα άτομα, αλλά είναι συχνό ένα παιδί να απομακρυνθεί, να χάσει τον προσανατολισμό του και να χάσει τη μαμά ή τον μπαμπά και μέσα σε αυτά τα δευτερόλεπτα η λεπτά που μπορεί να έχει χάσει τους δικούς του να βάλει και τον εαυτό του σε κίνδυνο πηγαίνοντας σε ένα άγνωστο μέρος.
Οπότε θεωρώ ότι είναι σημαντικό και μπορούμε φυσικά να βοηθήσουμε με κατευθύνσεις και συμβουλές  τους γονείς.
Να συζητήσουν καταρχάς αυτό το ζήτημα με τα παιδιά.
Συζητάμε με ψυχραιμία, με ηρεμία και να δίνουμε στο παιδί κάποιες πολύ απλές και βασικές κατευθύνσεις.  Καταρχάς να παραμείνει  στο σημείο, αν για παράδειγμα έχει χαθεί μόνο του τη στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι δεν βλέπει τη μαμά ή τον μπαμπά να παραμείνει στο ίδιο σημείο. 

Φυσικά δεν πλησιάζουμε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε, δεν τα ακολουθούμε και αν κάποιος προσπαθεί με το ζόρι να μας πάρει φωνάζουμε πολύ δυνατά, ότι, το άτομο δεν το γνωρίζω δεν είναι η μαμά μου, δεν είναι ο μπαμπάς μου.

Να του δώσουμε να καταλάβει ότι  στόχος του είναι  να συγκεντρώσει κοντά του πολύ κόσμο να μην έρθει μόνο ένα άτομο, να  είναι πολλοί άνθρωποι γιατί έτσι υπάρχουν πολλά βλέμματα, πολλά μάτια και πολλοί άνθρωποι θα ενημερώσουν τις αρχές.

Ειδικά τα παιδιά και μικρότερης ηλικίας να γνωρίζουν τους αριθμούς ανάγκης. Το  112 θέλουμε ή  το 100 ή 116000. Θα πρέπει να γνωρίζουν τους αριθμούς καθώς επίσης να μάθει ότι δεν δίνουμε προσωπικά στοιχεία, ούτε μέσω διαδικτύου, ούτε από κοντά για τη διεύθυνσή μας και το τηλέφωνό μας, στοιχεία της ταυτότητάς μας και είναι και σημαντικό θεωρώ, ειδικά για τους γονείς, από τα πρώτα δευτερόλεπτα  που υπάρχει η ένδειξη ότι το παιδί μας έχει χαθεί, έχει εξαφανιστεί άμεσα… άμεσα  το 116000 και αυτό μας παραπέμπει να  ενημερώσουμε και τις αρχές αλλά θα υπάρχει  συνεχής υποστήριξη της οικογένειας.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε να συζητήσουμε για αυτό το θέμα με τα παιδιά μας όπως και για όποιον θέμα βλέπουμε ότι αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά από την πιο μικρή ηλικία με τη μορφή μιας ιστορίας να δώσουμε  βασικές κατευθύνσεις το παιδί. Δεν χρειάζονται πάρα πολλές κατευθύνσεις.  Αν νιώθω ότι κάποιος προσπαθεί να με πάρει, φωνάζω πολύ δυνατά να μαζευτεί κόσμος, γνωρίζω τους αριθμούς ανάγκης. Ειδικά για τις μικρές ηλικίες αυτό είναι μία επαρκής κατεύθυνση.

Το Amber Alert είναι ένα εθνικό συντονιστικό πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών. Ο  κόσμος πραγματικά συμμετέχει και το έχει αγκαλιάσει υπάρχει μία ταχύτατη διασπορά της είδησης με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί  και έχει πολύ καλό αποτέλεσμα.

Πρέπει να είμαστε  σε εγρήγορση ο καθένας μας γιατί ξέρετε καμιά φορά λέμε “δεν με αφορά είναι μακριά”  αλλά ένα παιδί μπορεί να έχει μετακινηθεί πάρα πολύ γρήγορα και σε πολύ λίγο χρόνο να βρεθεί  π.χ. από την Αθήνα στην Κρήτη.

Οπότε καλό είναι να δώσουμε την προσοχή μας, να δούμε τη φωτογραφία του παιδιού και θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι είναι σημαντικό να απομακρύνουμε τη φωτογραφία του κάθε παιδιού  με τη λήξη του Amber Alert.

Ακούστε το 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com