Η συνεργασία ως μοναδική λύση για τη δημόσια υγεία στο Λασίθι

Η μοναδική λύση για τη δημόσια υγεία στο Λασίθι είναι να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στις υφιστάμενες δομές δημόσιας υγείας και τους γιατρούς που υπηρετούν σε αυτές.

Η απώλεια των αναισθησιολόγων που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα προκαλεί τσουνάμι συνεπειών, που θα πλήξει το σύνολο των νοσοκομείων της Κρήτης. Το γεγονός ότι το Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου έμεινε με τέσσερις ενεργούς αναισθησιολόγους, καταγράφεται ως πρωτοφανές φαινόμενο, στα χρονικά της δημόσιας υγείας στην Κρήτη, το οποίο όμως δε φαίνεται πραγματικά να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αν λοιπόν ένα νοσοκομείο του κέντρου με σημαντικό και καθοριστικό ρόλο και καθημερινή κίνηση που καλύπτει πληθυσμιακά μια περιοχή διπλάσια σε πληθυσμό από αυτήν του Λασιθίου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ολοκληρωμένη λειτουργία, γίνεται κατανοητό πως η εξάπλωση του φαινομένου θα έχει δραματικές συνέπειες παντού και ειδικά στα μικρότερα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα όσα λέει στην εφημερίδα Ανατολή ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Θεόδωρος Κατάσος, συντονιστής διευθυντής της μαιευτικής- γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, είναι καθοριστικής σημασίας και πραγματικό σενάριο, που μένει να το δούμε να υλοποιείται.

«Είναι κατανοητό να θέλει καθένας να έχει κοντά στο σπίτι του νοσοκομείο και να λειτουργεί, αλλά στα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα είναι ζητούμενο αν μπορεί να έχει νοσοκομείο όχι κοντά στο σπίτι του, αλλά έστω κοντά στη γειτονιά του. Διότι όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν αυτή την ώρα θα φτάσουμε στο σημείο να αναζητούν οι πολίτες του Λασιθίου τις παροχές υπηρεσιών υγείας 100 χιλιόμετρα τουλάχιστον μακριά, δηλαδή μόνο στο Ηράκλειο».

Η άποψη αυτή του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου αποτελεί μια σαφή αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και μια ξεκάθαρη εκτίμηση για τα όσα πρόκειται να συμβούν στο Λασίθι, ουσιαστικά από το Νοέμβριο και θα ενταθούν από τον επόμενο Ιανουάριο.

Το πρόβλημα δηλαδή με την απουσία αναισθησιολόγων από το Γ.Ν.Α.Ν. δεν είναι καθόλου απλό και θα είναι εξαιρετικά σύνθετο από τον επόμενο μήνα διότι θα φανούν τα τεράστια προβλήματα με το να μη μπορούν να λειτουργήσουν χειρουργεία τουλάχιστον για 10 μέρες το μήνα.

«Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι αυτή και δεν βλέπουμε κάποια άλλη. Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και αφορά κάθε χειρουργείο που μπορεί να γίνει στο Λασίθι και βέβαια δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την συνέπειες για τους πολίτες και τη δημόσια υγεία, αλλά και την λειτουργία που θα έχει ως νοσοκομείο το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών δεν είναι ούτε τοπικό, ούτε παγκρήτιο, αλλά πανελλήνιο και σύμφωνα με τον υπουργό υγείας πανευρωπαϊκό. Η έλλειψη γιατρών- ειδικά αναισθησιολόγων- είναι υπαρκτή και πολύ μεγάλη στον ελλαδικό χώρο. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει λίστα αναμονής για αναισθησιολόγους, αλλά και για πολλές βασικές ειδικότητες γιατρών, αναδεικνύει το μεγάλο, ανεπίλυτο πρόβλημα της στελέχωσης των νοσοκομείων.

Είναι πασιφανές πως οι προκηρύξεις που γίνονται για την πρόσληψη γιατρών έχουν ελάχιστη δύναμη να προσελκύσουν νέο ιατρικό προσωπικό και στην ουσία αυτό που γίνεται είναι μια ανακατανομή ανάμεσα στα νοσοκομεία των γιατρών που υπηρετούν ήδη στην δημόσια υγεία. Προφανώς και μια τέτοια πρακτική δεν προσφέρει καθόλου στο εθνικό σύστημα υγείας και ειδικά στα μικρά νομαρχιακά νοσοκομεία, από τα οποία φεύγουν γιατροί για να αναλάβουν θέσεις στα μεγαλύτερα και να ενισχύσουν την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Παράλληλα οι εναλλαγές στα μικρότερα νοσοκομεία γίνονται μόνο εφ’ όσον προκηρύσσονται διευθυντικές θέσεις. Επί της ουσίας δηλαδή παραμένουν χωρίς ουσιαστική ενίσχυση.

Απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει λύση;

«Για την περίπτωση των αναισθησιολόγων η μόνη λύση που μπορώ να δω είναι μια προσπάθεια συνεργασίας και συνεννόησης όλων των συναδέλφων του νόμου προκειμένου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά. Αν δε γίνει αυτό, δεν θα έχουμε καθόλου χειρουργεία και υπηρεσίες υγείας στο Λασίθι», επισημαίνει ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας και συντονιστής διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Θεόδωρος Κατάσος.


Πηγή: http://anatolh.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com