Στη Βουλή η Επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος: Έκκληση για Σύσταση Διυπουργικής Σύσκεψης και Εργάτες Γης

Με πρωτοβουλία της Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνας Σπυριδάκη, κατατέθηκε στη Βουλή ως Αναφορά η Επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος, με την οποία  εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την ακρίβεια σε προϊόντα και υπηρεσίες, και την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα που επηρεάζει άμεσα την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

 

Στην Αναφορά που συνυπέγραψαν και άλλοι Βουλευτές – Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, οι Αγροτικοί Σύλλογοι κάνουν έκκληση για τη σύσταση μίας Διυπουργικής Σύσκεψης με συμμετοχή όλων των αγροτικών φορέων της χώρας, προκειμένου να καθοριστεί μια ενιαία πολιτική έναντι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.

 

Η κ. Σπυριδάκη, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συνυπέγραψαν την Αναφορά, καλούν την Κυβέρνηση να βάλει τέλος στην απραξία της μπροστά στα αιτήματα των εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, τα οποία αφορούν την αλλαγή των όρων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων, την ενίσχυση των Τμημάτων Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με σκοπό τη ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, την στελέχωση των Ελληνικών Πρεσβειών και την αλλαγή του καθεστώτος εξέτασης των αιτημάτων για θεώρηση εισόδου στην Ελλάδα, την τροποποίηση διατάξεων του Μεταναστευτικού Κώδικα, και τέλος την τροποποίηση στην διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και άδειας Διαμονής.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής των Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος:

 

Θέμα «Αγροτικοί Σύλλογοι Ελλάδας – Ακρίβεια – Εργάτες Γης – Διυπουργική σύσκεψη»

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Η ελληνική κοινωνία ταλανίζεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα από την ΑΚΡΙΒΕΙΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. Για αυτό το φαινόμενο ΔΕΝ ευθύνεται η “εισαγόμενη”  ακρίβεια,  όπως απέλπιδα η Κυβέρνηση προσπαθεί να  παρουσιάσει, με σκοπό να καλύψει τις δικές της ευθύνες.

 

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, με επαναλαμβανόμενες αναφορές μας, σας κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, θα φέρει σειρά ανατιμήσεων αλλά κυρίως θα επιφέρει δυσμενείς καταστάσεις στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε αγροτικά προϊόντα.

 

Σήμερα, δυστυχώς επαληθεύεται με τον χειρότερο τρόπο η πρόβλεψη μας αφού προς απογοήτευση όλων των αγροτών, δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό και προς τη σωστή κατεύθυνση μέτρο για αυτό το θέμα.

 

Έκαστος Υπουργός από τα συναρμόδια Υπουργεία ,διαχρονικά αντιλαμβάνεται με εντελώς διαφορετική ερμηνεία αυτό το ζήτημα, προσπαθώντας κυρίως να διατηρήσει απόσταση από την εμπλοκή του σε αυτό το δύσκολο θέμα, κάνοντας το ολοένα και δυσκολότερη την εξίσωση και κατά συνέπεια την επίλυσή του.

 

Τονίζουμε ότι, η προσπάθειά μας για να αφουγκραστείτε αυτό το πρόβλημα είναι διαρκής, ενώ έχουμε ζητήσει και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αναλάβει συντονιστικό ρόλο ώστε τα εμπλεκόμενα Υπουργεία επιτέλους να χαράξουν μία κοινή γραμμή.

 

Δυστυχώς επικρατεί η προσπάθεια να εξυπηρετηθούν μικρό-κομματικά συμφέροντα ώστε να μην θίγουν ιδεοληψίες ορισμένης μερίδας της Κυβερνώσας παράταξης (σε σχέση με την πηγή εύρεσης εργατικού δυναμικού), ενώ παράλληλα υπονομεύεται εντέχνως η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα του Κράτους και τα οποία καταλήγουν ως πόροι διατήρησης της επιδοματικής πολιτικής.

 

Και αναφέρουμε για μια ακόμα φορά  την κατάσταση:

 

-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εργασίας να αλλάξουν οι όροι εργασίας για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στην Δ.ΥΠ.Α., ως κίνητρο για απασχόληση τους στον πρωτογενή τομέα, αλλά μάταια έως σήμερα.

 

-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών να ενισχυθούν με υπαλληλικό προσωπικό τα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με στόχο να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων, αλλά μάταια έως σήμερα.

 

-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών να στελεχώσει επαρκώς τις ελληνικές Πρεσβείες για την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων απόκτησης θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα καθώς επίσης και να αλλάξει το καθεστώς εξέτασης (συνέντευξη) σε υπηκόους τρίτων χωρών, απομονώνοντας έτσι τις «γκρίζες» πρακτικές που συχνά αναφέρονται, αλλά μάταια έως σήμερα.

 

-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου να τροποποιηθούν οι διατάξεις στον Κώδικα Μετανάστευσης ώστε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά μάταια έως σήμερα.

 

-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο  Οικονομικών  την  τροποποίηση στην διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και άδειας Διαμονής ώστε οι μετακλητοί εργάτης να αποκτήσουν αυτά τα απαραίτητα στοιχειά πριν εισέλθουν στην Ελλάδα, αλλά μάταια έως σήμερα.

 

-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δρομολογήσει εξελίξεις, με πίεση προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για να λυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά μάταια έως σήμερα.

 

Όλα τα παραπάνω (και άλλα πολλά)  παραμένουν άλυτος γρίφος και πραγματικά αναρωτιόμαστε αν :  “ Υπάρχει κάποιος Υπουργός που να βάζει σε αυτήν την εξίσωση την λέξη ΑΓΡΟΤΗΣ ; Ενδιαφέρει την Κυβέρνηση το γεγονός ότι η έλλειψη εργατικού προσωπικού ευθύνεται που υπολειτουργούν όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις και που αναπόφευκτα θα φέρει έλλειψη αγροτικών προϊόντων; Ενδιαφέρει την Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα ΠΕΙΝΑΣΕΙ αν δεν αλλάξει η πολιτική σε αυτό το θέμα;”

 

Σας καλούμε λοιπόν, έστω και την ύστατη στιγμή, να ορίσετε ΑΜΕΣΑ διϋπουργική σύσκεψη, με συμμέτοχη αγροτικών φορέων και με αποκλειστικά αντικείμενα την χάραξη ενιαίας πολιτικής για την μόνιμη διευθέτηση  σε αυτά το πολύπαθο θέμα.

 

Σας καλούμε να πράξετε το αυτονόητο και αντίθετα με τους προκάτοχους σας όπου διακαώς απέτρεπαν, να πραγματοποιηθεί επιτέλους  αυτή η διϋπουργική σύσκεψη.

 

Τέλος, σας επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά ότι η ΑΚΡΙΒΕΙΑ στα αγροτικά προϊόντα είναι αποτέλεσμα των δικών σας επίλογων – και ΟΧΙ των αγροτών – και αν δεν παρέμβετε άμεσα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, τότε η ελληνική κοινωνία θα βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις.

 

Εκ των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων

Α.Σ. Κω / Δωδεκάνησου

Α.Σ. Φιλιατρών / Μεσσηνίας

Α.Σ. Γαργαλιάνων / Μεσσηνίας

Α.Σ. Καστοριάς Μακεδνώς / Καστοριάς

Α.Σ. Νάουσας / Ημαθίας

Α.Σ. Γιαννιτσών / Πέλλας 

Α.Σ. Σκύδρας / Πέλλας

Α.Σ. Βελβεντού / Κοζάνης

Α.Σ. Θέρμης / Θεσσαλονίκης

Α.Σ. Καβάλας / Καβάλας

Α.Σ. Παγγαίου / Καβάλας  

Α.Σ. Αλεξανδρούπολης / Έβρου

Α.Σ. Σελίνου- Καντανου / Χανίων

Α.Σ. Τυμπακίου / Ηρακλείου

Α.Σ. Σητείας / Λασιθίου

Α.Σ. Ιεράπετρας  / Λασιθίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com