Στη Θεσσαλονίκη ο κινηματογραφιστής Χάιμε Ροσάλες: Αγαπώ την Ελλάδα, σπούδασα φιλοσοφία

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε τον ισπανό σκηνοθέτη Χάιμε Ροσάλες, τον οποίο φέτος τιμά με αφιέρωμα στο έργο του.

Ο δημιουργός μίλησε στο κοινό και τους εκπροσώπους του Τύπου το περασμένο Σάββατο στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον Υπεύθυνο Προγράμματος του ΦΚΘ Γιώργο Κρασσακόπουλο.
Από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του νέου ισπανικού κινηματογράφου, με σταθερή παρουσία στο Φεστιβάλ Καννών, κι ένα πολύ προσωπικό ύφος, ο Ροσάλες δημιουργεί υπέροχα κάδρα, φτιαγμένα με μοιρογνωμόνιο, που δίνουν έμφαση σ’ εκείνες τις στιγμές που δεν θέλουμε να μας βλέπει κανείς.

Το αφιέρωμα του 59ου Φεστιβάλ παρουσιάζει τις έξι μεγάλου μήκους ταινίες του, ανάμεσα στις οποίες και το νέο του φιλμ «Το μυστικό της Πέτρα».

Στη συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης δεν παρέλειψε να τονίσει την αγάπη του για την Ελλάδα. «Ο ελληνικός πολιτισμός είναι πολύ σημαντικός για μένα. Σπούδασα για έναν χρόνο ελληνική φιλοσοφία. Χθες που ερχόμουν με το αεροπλάνο και έβλεπα κάτω τα βουνά και τις θάλασσές σας, αναλογιζόμουν πώς είναι η χώρα του Πλάτωνα και του Σοφοκλή. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ζεστοί και μοιάζουν με τους Ισπανούς. Ο καιρός αυτός που έχει στη Θεσσαλονίκη με την ομίχλη είναι υπέροχος για γυρίσματα. Γι’ αυτό και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος επέλεγε να γυρίσει τις ταινίες του εδώ».

«Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ζεστοί και μοιάζουν με τους Ισπανούς. Ο καιρός αυτός που έχει στη Θεσσαλονίκη με την ομίχλη είναι υπέροχος για γυρίσματα»
«Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ζεστοί και μοιάζουν με τους Ισπανούς. Ο καιρός αυτός που έχει στη Θεσσαλονίκη με την ομίχλη είναι υπέροχος για γυρίσματα»

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο κάνει ταινίες, ο Χάιμε Ροσάλες επισήμανε, μεταξύ άλλων:

«Κάνω ταινίες για να μάθω τον εαυτό μου. Δεν θεωρώ πως είμαι και τόσο καλός σκηνοθέτης. Μοιάζω με τον Σίσυφο. Προσπαθώ να φτάσω μια φορά στην κορυφή και μετά ξεκινάω πάλι από την αρχή. Ωστόσο, κάθε ταινία είναι και μια ευκαιρία να διερευνήσω την κινηματογραφική γλώσσα. Στο φιλμ μου Η μοναξιά για παράδειγμα, το 40% των σκηνών είναι γυρισμένες με split screen, ενώ Το μυστικό της Πέτρα γυρίστηκε με σταθερή κάμερα που άλλοτε πλησιάζει τους χαρακτήρες και άλλοτε όχι».

Ποια είναι η σχέση του με το κοινό; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, ο σκηνοθέτης είπε: «Τις ταινίες μου, παρότι έχουν προσωπική γραφή και ασχολούνται με θέματα που με ενδιαφέρουν, τις κάνω για το κοινό. Το κοινό δεν είναι ο φίλος μου, είναι ο εχθρός μου με την έννοια ότι δεν θα με συγχωρήσει αν κάνω κάτι που δεν του αρέσει, καθώς αφιερώνει χρόνο και χρήμα σε μια ταινία. Όταν η ταινία μου Μοναξιά προβλήθηκε στις Κάννες, ήταν μια καταστροφή. Κατά γενική ομολογία δεν άρεσε ούτε στο κοινό, ούτε στους κριτικούς. Ωστόσο, έλαβα ένα μήνυμα από κάποιον θεατή που μου έγραφε πως η ταινία αυτή άλλαξε την ζωή του».

Το αφιέρωμα του 59ου Φεστιβάλ παρουσιάζει τις έξι μεγάλου μήκους ταινίες του, ανάμεσα στις οποίες και το νέο του φιλμ «Το μυστικό της Πέτρα»
Το αφιέρωμα του 59ου Φεστιβάλ παρουσιάζει τις έξι μεγάλου μήκους ταινίες του, ανάμεσα στις οποίες και το νέο του φιλμ «Το μυστικό της Πέτρα»

Αναφερόμενος στη νέα ταινία του «Το μυστικό της Πέτρα», ο Χάιμε Ροσάλες επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Ήθελα να έχει απήχηση σε ευρύτερο κοινό. Να πω στον κόσμο τι θεωρώ σημαντικό. Να έχει πρωτότυπη κινηματογραφική γραφή. Το σενάριο διαθέτει περισσότερη ένταση και δουλεύω με ταλαντούχους ηθοποιούς. Οι ηθοποιοί είναι περίεργοι άνθρωποι. Τους θαυμάζω και είναι δύσκολο να τους χειριστώ. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ πολλές τεχνικές γιατί κάθε ηθοποιός είναι διαφορετικός. Συνήθως κάνω μαζί τους πολλές πρόβες».

Δείτε το τρέιλερ από τη νέα του ταινία

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com