Πρόσκληση σε συζήτηση στον Αγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα για το ΚΕΘΕΑ και το ψήφισμα του ΔΣ

Mε αφορμή την εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για κατάργηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και τη συγχώνευσή του, μαζί με τους άλλους εγκεκριμένους φορείς και προγράμματα, σε έναν οργανισμό υπό την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ):

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην κατάλυση του ιστορικότερου φορέα απεξάρτησης στη χώρας μας με ευρύτατη αποδοχή από την ελληνική κοινωνία (ΚΕΘΕΑ), μέσω του οποίου έχουν απεξαρτηθεί και επανενταχθεί στην κοινωνία χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς και στην κατάργηση των υπολοίπων εγκεκριμένων προγραμμάτων.

Διατυπώνουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τον αθηνοκεντρικό, ιατροκεντρικό και γραφειοκρατικό φορέα που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας και για τις επιπτώσεις που θα έχει η δημιουργία του στο δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτικής προσέγγισης και ολοκληρωμένης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ισότιμης επανένταξης στην κοινωνία.

Θεωρούμε ότι το προωθούμενο μοντέλο οργάνωσης του χώρου αντιμετώπισης των εξαρτήσεων μέσω του ΕΟΠΑΕ είναι ατελέσφορο και ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς θα αλλοιώσει και θα συρρικνώσει το έργο των κατά τόπους προγραμμάτων απεξάρτησης, θα τα αποκόψει από τις τοπικές κοινωνίες και θα βάλει τέρμα στην ευέλικτη κάλυψη τοπικών αναγκών.

Ζητάμε να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο για το ΕΟΠΑΕ, να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η σημερινή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και των υπόλοιπων εγκεκριμένων φορέων και προγραμμάτων, και να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της απεξάρτησης.

Σας καλούμε σε μια ανοιχτή συζήτηση για τις αλλαγές που προωθούνται και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της απεξάρτησης στη χώρα μας.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου και την ίδια ημέρα στις 18.00 το απόγευμα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.

Το προσωπικό του Πολυδύναμου Κέντρου Αγίου Νικολάου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗΠαρακάτω παρατίθεται και το ψήφισμα του ΔΣ της ΟΣΟΚΕΘΕΑ για την άμεση απόσυρση του σχέδιου νόμου για την απεξάρτηση:

 

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, από την 1η Νοεμβρίου 2023, για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων).

Με αυτό το σχέδιο νόμου, πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας.Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων  σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους! Οι υπάρχοντες οργανισμοί και προγράμματα, ήδη διασυνδέονται μεταξύ τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες θεραπευτικές ανάγκες, ενώ ελέγχονται και εποπτεύονται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας, στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η Απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ΕΝΙΣΧΥΣΗ και ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗ:

  • Ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό, για να μπορεί να υπάρχει «θεραπευτικό συνεχές».
  • Ενίσχυση των δομών με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την κοινωνία για τη μάστιγα των ναρκωτικών από εξειδικευμένο προσωπικό και συμμετοχή των Συλλόγων Οικογένειας.

Τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μέσα στα σχολεία!

 

Το ΔΣ της ΟΣΟΚΕΘΕΑ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com