Πρόγραμμα καλλιτεχνικής περιόδου 2023-24 του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου

Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2023-24 του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, παρουσιάστηκε σήμερα από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, της Προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Στέλας Αρχοντάκη Καλογεράκη, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Σύμβουλου Πολιτισμού Ηρακλείου Κώστα Φασουλάκη, καθώς και εκπροσώπων του Συλλόγου Φίλων Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην «Αίθουσα Συναυλιών» του ΠΣΚΗ.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα πλήρες πρόγραμμα, χωρισμένο σε θεματικούς τίτλους, το οποίο περιλαμβάνει αφιερώματα, διάσημα έργα, Έλληνες δημιουργούς, εορταστικές εκδηλώσεις, θέατρο για παιδιά και ενήλικες, μουσική δωματίου, όπερα, οπερέτα, σύγχρονο χορό και φεστιβάλ.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο, 2022-23, τόνισε το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε από πολλές επιτυχίες και sold out παραστάσεις, διεθνείς συνεργασίες που πρόβαλλαν τον τόπο μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών και τους πολίτες του Ηρακλείου και της Κρήτης να αγκαλιάζουν το ΠΣΚΗ, να έρχονται κοντά του, να στηρίζουν τις παραγωγές του. «Μας χαροποίησε ιδιαίτερα αυτή η ανταπόκριση απ’ όλες τις πόλεις του νησιού μας, απ’ όλες τις ηλικίες, από κοινό με διαφορετικά ενδιαφέροντα αλλά κοινό παρονομαστή την αγάπη για την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Όπως επίσης και η συμμετοχή στις παραγωγές μας πολλών αξιόλογων Κρητικών καλλιτεχνών. Και αυτό είναι ένα γεγονός που μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση, δεδομένου ότι αποτελούσε από την πρώτη μέρα έναν από τους βασικούς μας στόχους: Να ανοίξουμε καλλιτεχνικά μονοπάτια και να δώσουμε την ευκαιρία στις δικές μας καλλιτεχνικές δυνάμεις να εξωτερικεύσουν το ταλέντο και τις ικανότητές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μύρων Μιχαηλίδης.
Επεσήμανε ότι η νέα καλλιτεχνική περίοδος 2023-24 βρίσκει ξανά το ΠΣΚΗ με ένα πλήρες, πλούσιο πρόγραμμα που καλύπτει στον μέγιστο βαθμό τις πολιτιστικές αναζητήσεις του κοινού μας.

Ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με γνώμονα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να διατηρήσει ψηλά τον πήχη της πολιτιστικής έκφρασης. Ένα πολυσχιδές πλάνο παραγωγών, με νέες προτάσεις, δυνατές διεθνείς συνεργασίες, πολύ ξεχωριστούς καλλιτεχνικούς κύκλους που καλύπτει κάθε ανάγκη, κάθε προτίμηση. Που περιλαμβάνει όπερα, συμφωνική μουσική, μπαλέτο, θέατρο, μουσικό θέατρο, μουσική δωματίου και έντεχνη μουσική, δίνει βήμα έκφρασης σε νέους Έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες, αγκαλιάζει την παράδοση, υμνεί τους σπουδαίους δημιουργούς, προσεγγίζει καλλιτεχνικά μονοπάτια που υπόσχονται απόλαυση και ψυχαγωγία υψηλών προδιαγραφών.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμά του ΠΣΚΗ ξεκινάει σε λίγες μέρες, στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου με ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός: Το «Jazz in Progress – 5ο Heraklion Jazz Festival 2023» στο Αίθριο του ΠΣΚΗ, με 6 συναυλίες σε 3 ημέρες, κορυφαίους ερμηνευτές της ελληνικής και διεθνούς Jazz σκηνής και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρυσάννας Καρέλλη.

Περιλαμβάνει επίσης δυο μεγάλες, νέες παραγωγές στον Κύκλο Όπερα:

Τον Δεκέμβριο, «Τζουζέπε Βέρντι – Ριγκολέτο» σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ελβετού σκηνοθέτη Guy Montavon, με τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών και καταξιωμένων λυρικών καλλιτεχνών, αλλά και του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη.


Τον Απρίλιο, «Γκαετάνο Ντονιτσέτι, Ελιξίριο του έρωτα». Μια κωμική Όπερα σε συμπαραγωγή με το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης (με το οποίο το ΠΣΚΗ συνεργάστηκε άψογα και στην όπερα Κάρμεν), σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη, σκηνοθεσία Στέφανου Κορωναίου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια

Ορχήστρας Αθηνών, καταξιωμένων λυρικών καλλιτεχνών και του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου.

Στον Κύκλο Συμφωνική Μουσική, περιλαμβάνει μια μεγάλη συναυλία από τον Ρωσικό ρομαντισμό, ένα αφιέρωμα με αφορμή το Έτος Ραχμάνινοφ τον Νοέμβριο: «Σεργκέι Ραχμάνινοφ: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» και «Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Συμφωνία Αρ. 5». Έργα σταθμός στο παγκόσμιο ρεπερτόριο, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη, με σολίστ τον κορυφαίο Δημήτρη Τουφεξή στο πιάνο και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.

Αλλά και μια μεγάλη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης! Την Ορχήστρα που έρχεται ξανά στο Ηράκλειο, για πρώτη φορά μετά το 2019 όταν και πάλι είχε μαγέψει το κοινό του ΠΣΚΗ. Ο Μύρων Μιχαηλίδης θα διευθύνει τη διάσημη ορχήστρα, ενώ σολίστ θα είναι ο καταξιωμένος Θεόδωρος Κερκέζος στο σαξόφωνο.

Εξαιρετικές παραγωγές έρχονται και στον Κύκλο Θέατρο. Τον Δεκέμβριο η συμπαραγωγή του ΠΣΚΗ με την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη και το έργο «Ο Θησέας και ο Μινώταυρος», σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Και τον Μάιο, μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση, το έργο «Ένα Όνειρο» Από τη Μεταμόρφωση και τα Όνειρα του Κάφκα. Ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη.

Αλλά και ο Κύκλος Αφιερώματα επιφυλάσσει εξαιρετικές παραγωγές. Όπως είναι η συναυλία – αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή «Φυλάττειν Θερμοπύλας» τον Μάρτιο, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα, με τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, της Μικτής Χορωδίας της Π.Ε. Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου και της Μικτής Χορωδίας του Ωδείου Δήμου Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη. Καθώς και η «Η μουσική ιστορία της Κρήτης» τον Μάρτιο. Μια γιορτή, τιμή για τους Πρωτομάστορες με τους νέους ταλαντούχους του σήμερα, σε συνεργασία με το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι του Μιχάλη Αεράκη. Με τη συμμετοχή κορυφαίων κρητικών καλλιτεχνών υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ζαχαρία Σπυριδάκη.

Ο Κύκλος Μπαλέτο, φέρνει στο ΠΣΚΗ τον Φεβρουάριο μια πρωτοπόρα πρόταση σύμπραξης νέων καλλιτεχνών και νέων χορευτών. Μια βραδιά Μπαλέτου με διάσημα έργα του ρεπερτορίου σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Ηρακλείου και ταλαντούχους χορευτές από όλη την Κρήτη, σε μουσική διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα και χορογραφική επιμέλεια του Γιάννη Ντοντσάκη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Κύκλος Μουσικό Θέατρο. Μια νέα παραγωγή: «Ιγκόρ Στραβίνσκι – Η Ιστορία του Στρατιώτη» σε μουσική διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα και σκηνοθεσία του Νικολή Αβραμάκη, δυο νέων κρητικών καλλιτεχνών τον Φεβρουάριο, καθώς και η Όπερα Δωματίου «Σαρλότ» τον Μάρτιο, σε σύνθεση της Λίνας Ζάχαρη, μουσική διεύθυνση της Μυρσίνης Χατζηκωνσταντή και σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη.

Πολύ πλούσιος είναι και ο Κύκλος Μουσική Δωματίου, όπου συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες από Κρήτη και όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται στους Κρητικούς καλλιτέχνες, ενώ ξεχωρίζουν η παρουσία του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου και του Μουσικού Συνόλου Απόλλων.

Στον Κύκλο Οπερέτα, τον Νοέμβριο το ΠΣΚΗ παρουσιάζει Άστορ Πιατσόλα και «Μαρία του Μπουένος Άιρες». Τάνγκο οπερέτα σε συναυλιακή μορφή, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα, με τη συμμετοχή ορχηστρικού συνόλου νέων μουσικών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και ο Κύκλος Έντεχνη Μουσική, όπου θα υπάρξει και μια πρωτοτυπία σε σχέση με όσα έχουμε δει. Στη συναυλία με έργα των Θεοδωράκη – Χατζιδάκι τον Νοέμβριο, με την Μαρία Φαραντούρη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης θα τη συνοδέψει στο πιάνο. Εξαιρετικές παραγωγές είναι επίσης «Η Τριλογία του Μίκη» με το Vamos Ensemble, Μαουτχάζουζεν,


Λιποτάκτες και Romancero Gitano τον Ιανουάριο, καθώς και το «Κεντώ στη θάλασσα φεγγάρια» τον Φεβρουάριο, με την Μαρία Σουλτάτου.

Το δικό του μερίδιο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΠΣΚΗ έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ο Κύκλος Θέατρο για παιδιά. Οι δράσεις που έχουν αγκαλιάσει οι
μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων, όλης της Κρήτης. Ένα τέτοιο έργο έρχεται τον Μάρτιο από το Θέατρο Αλκμήνη, το «Μία μέρα με τον Μπετόβεν». Σε συγγραφή του Μηνά Βιντιάδη και σκηνοθεσία του Μανώλη Ιωνά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα όλης της περιόδου, θα το βρείτε τις επόμενες ημέρες στη διεύθυνση: https://www.cccc.gr/gr/events

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Ξεκινώντας, θα μου επιτρέψετε να ευχηθώ καλή δύναμη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που συνεχίζουν να δοκιμάζονται σκληρά. Η σκέψη μας είναι μαζί τους, όπως και στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, τις οποίες συλλυπούμαι θερμώς. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει αναλάβει πρωτοβουλία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σχετικά με το θέμα της σημερινής εκδήλωσης:
Στην πολιτιστική αναγέννηση του Ηρακλείου, όπως την οραματιστήκαμε κα σε μεγάλο βαθμό υλοποιήσαμε αυτά τα χρόνια, το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου αποτέλεσε σημαντικότατο και αναπόσπαστο κομμάτι.
Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του το ΠΣΚΗ δημιούργησε συνεργασίες και συστράτευση δυνάμεων, αξιοποίησε το έμψυχο δυναμικό που εν αφθονία διαθέτει η πόλη μας, και γενικότερα η Κρήτη, δίδοντας έτσι μια νέα προοπτική στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Με την εξωστρέφεια, την οποία εξαρχής θέσαμε ως στόχο, αναπτύχθηκαν σχέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με καλλιτεχνικά σχήματα υψηλού κύρους, που πραγματώθηκαν σε σημαντικά γεγονότα Τέχνης: στις εκδηλώσεις που ήδη παρουσιάστηκαν, καθώς και σε εκείνες που θα ακολουθήσουν.

Στο νέο πρόγραμμα που ετοιμάστηκε για το επόμενο χρονικό διάστημα, η κοινωνία και οι επισκέπτες της πόλης μας, θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουνσημαντικές εκδηλώσεις όπως: τη διάσημη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Ριγκολέτο», αφιερώματα σε σπουδαίους κλασσικούς συνθέτες (Ραχμάνινοφ, Μπετόβεν), αλλά και σε μεγάλους Έλληνες δημιουργούς (Μίκης Θεοδωράκης, Χρήστος Λεοντής), Λυρικό Θέατρο, Παιδικό Θέατρο, ταλέντα από την Κρήτη και το εξωτερικό, εξαιρετικούς ερμηνευτές όπως τη Μαρία Φαραντούρη, το καθιερωμένο πια Φεστιβάλ Τζαζ κ.ά.

Όλα με την σφραγίδα της ποιότητας και εκπληρώνοντας την υποχρέωση να προσφέρουμε ποικίλες επιλογές για όλες τις ηλικίες.
Καθώς όπως είναι γνωστό το επόμενο διάστημα ολοκληρώνω τη θητεία μου θα μου επιτρέψετε να απευθύνω τις ευχαριστίες που πιστεύω πως οφείλω: Ξεκινώ από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του «Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου» κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, η συμβολή του οποίου στην ανάδειξη και την καθιέρωση αυτού του χώρου σε κέντρο Πολιτισμού, υπήρξε καθοριστική.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνω συνάμα στις διοικήσεις της ΔΕΠΑΝΑΛ και της ΔΕΠΤΑΗ με τις οποίες συνεργάστηκα, στην σημερινή Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, σε όσους συνεισφέραν καθοριστικά για να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του έργου και να ξεκινήσει μετά από πάρα πολλά χρόνια η λειτουργία του και σε όσους προσέφεραν τον μόχθο, τις γνώσεις, την αγάπη τους στην Τέχνη, για να απολαύσουμε εκδηλώσεις εξαιρετικής ποιότητας. Τις οποίες προσωπικά θα συνεχίσω να απολαμβάνω και στο μέλλον, ως θεατής.
Εύχομαι κάθε καλό σε όλους, υγεία και δημιουργικότητα πάντα».

Ενώ στο μήνυμά της η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη τονίζει: «Μια νέα καλλιτεχνική περίοδος ξεκινάει στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου κι ένα ακόμη καλλιτεχνικό πρόγραμμα που αποτελεί προϊόν μεθοδικής εργασίας από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, που δίνει μια άλλη προοπτική στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, είναι στη διάθεσή σας.
Με εξαιρετικές εκδηλώσεις που είμαι σίγουρη ότι θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού της Κρήτης – και όχι μόνο. Με σημαντικές παραγωγές και αφιερώματα που καλύπτουν κάθε προτίμηση, Με σπουδαίους καλλιτέχνες που από τις σκηνές του ΠΣΚΗ θα καταθέσουν το ταλέντο τους. Με συνεργασίες με πολιτιστικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αποδεικνύουν την καταξίωση του ΠΣΚΗ. Με ιδιαίτερο βάρος να έχει δοθεί και αυτή την καλλιτεχνική περίοδο στην ανάδειξη τοπικών σχημάτων και καλλιτεχνών, αλλά και στη διατήρηση των τιμών των εισιτηρίων σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε κάθε συμπολίτης μας να μπορεί να απολαύσει τις εκδηλώσεις.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του, την Περιφέρεια Κρήτης για τη συνεργασία μας, καθώς και τη ΔΗΚΕΗ για τη σύμπραξη. Να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη και όλους τους συνεργάτες της ΔΕΠΑΝΑΛ για το εξαιρετικό αποτέλεσμα και να ευχαριστήσω τους χορηγούς του ΠΣΚΗ για την υποστήριξή τους. Τέλος, να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Σύλλογο Φίλων του ΠΣΚΗ όπως επίσης και στο υπέροχο κοινό που έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και γεμίζει τις αίθουσές μας παρακολουθώντας το έργο και τις δράσεις μας.
Σας περιμένουμε στο ΠΣΚΗ!».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης μέσω Skype ο Διευθυντής της Όπερας της Ερφούρτης στη Γερμανία Guy Montavon, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Teatro Grattacielo Στέφανος Κορωναίος, η σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κάρμεν Ρουγγέρη, και ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης.


• Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
• Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Καραταράκης Group | Ελληνικά Ξενοδοχεία Καψή ΑΕ
• Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
• Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
• Επίσημος Χορηγός Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
• Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
• Επίσημοι Χορηγοί Εκδηλώσεων: Πλαστικά Κρήτης | MegaPlast | Χαλκιαδάκης ΑΕ | Όμιλος Καράτζη | KOSMOS TRAVEL
• Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com