Πρόεδρος Συλλόγου Αποσταγματοποιών Λασιθίου Γιαννης Καναβάκης : «Φέτος θα καζάνέψουμε  με τα παλιά δεδομένα».

Με αφορμή την έναρξη της αποστακτικής περιόδου ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Λασιθίου Γιαννης Καναβάκης μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Σγουρού «Πρώτη Ματιά στην Ενημέρωση» για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά :
«Σίγουρα  για φέτος θα καζάνέψουμε με τα παλιά δεδομένα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν επιβάλλει, αλλά αποφασίζει. Με την απόφαση που έβγαλε πρέπει να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία.
Από  το Υπουργείο Οικονομικών έγινε μία παρέμβαση προκειμένου να πάρει χρόνο για να εναρμονιστεί με τις Ευρωπαϊκές διαδικασίες. Το θέμα δεν είναι μόνο αυτό υπάρχουν κι άλλα προβλήματα από παλιά, όπως είναι το αποστατικό δικαίωμα, ή η ογκομέτρηση των καζανιών. Τα προβλήματα τα είχαμε μεταφέρει στους αρμόδιους και στην πρώτη συνάντηση που είχαμε κάνει 10 μέρες μετά τις εκλογές. Είπαν θα μας καλέσουν αλλά δεν έχει γίνει τίποτα, εμείς περιμένουμε αυτά να λυθούν.
Σήμερα και αύριο θα έχουμε κάποιες συναντήσεις για το θέμα του σφραγίσματος –ξεσφραγίσματος. Παλιότερα μπορούσες ξεσφράγιζες  στο καζάνι με την έναρξη της αποστακτικής περιόδου και το σφραγίδες με τη λήξη. Από πέρυσι όμως αν μέσα σε 48 ώρες δεν καζάνευες έπρεπε να πας να το σφραγίσεις. Έχουμε ζητήσει αυτό να αλλάξει. Εμείς ειδικά στο Λασίθι πραγματικά είμαστε παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί.Δεν ξεφεύγουμε τα όρια του επιτρεπτού. Κάποιοι λίγοι, ένα μικρό ποσοστό μπορεί να πουλήσει για να βγάλει τα έξοδα τα καλλιεργητικά, για αυτό δεν μας ενδιαφέρουν και κάποιες προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι είτε για μελέτες που που κρύβουν σκοπιμότητες. Εμάς μας ενδιαφέρει η παράδοση και για αυτό κάναμε αίτηση να ενταχθούμε στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO και οι ήδη  είμαστε σε ένα καλό στάδιο. Στη γιορτή τουρισμού που έγινε στον Άγιο από διοργάνωσε ο δήμος Αγίου Νικολάου , δεν το περίμενα ότι θα είχε τέτοια προσέλευση στο δικό μας το χώρο. Που θα πας και δεν θα σου πούνε «έλα να σε κεράσω μία ρακή» ; είναι χρόνων συνήθειες και παραδόσεις» κατέληξε.

Σχετικές δημοσιεύσεις