Πλακιωτάκης: «Η συμπεριφορά της Αλβανίας στον Φ. Μπελερη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε»

Παρέμβασή Α’ Αντιπροέδρου Βουλής στην Κομισιόν υπέρ του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας

 

Ενόψει της σημερινής εκδίκασης του αιτήματος του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη για την έκδοση ειδικής άδειας προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος, στην Αλβανική Δικαιοσύνη – η οποία δυστυχώς αναβλήθηκε ξανά – παρενέβη ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.  

Συνομιλώντας με τον επικεφαλής του Γραφείου του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ  Μπορέλ, Καμίλο Βιλαρίνο, ο κ. Πλακιωτάκης υπενθύμισε ότι ο ΦρέντιΜπελέρης είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή από τις 12 Μαΐου.

«Κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας, παραμένει 7 μήνες προφυλακισμένος, με την αλβανική κυβέρνηση να του απαγορεύει να ορκισθεί Δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης προς τον κ. Βιλαρίνο και συνέχισε:

«Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας αναφέρει ρητά  πως η παρεμπόδιση – άρνηση της ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρηαντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Η συμπεριφορά της Αλβανίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες, με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».

Ο κ. Πλακιωτάκης, ζήτησε από τον κ. Βιλαρίνο, την αύξηση της πίεσης για εντονότερες πρωτοβουλίες αναφορικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και κυρίως, την απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βιλαρίνο διαβεβαίωσε τον κ. Πλακωιτάκη ότι το θέμα παρακολουθείται πολύ στενά από την ΕΕ η οποία θα προβεί σε πρωτοβουλίες αν κριθεί απαραίτητο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com