Ούτε για δείγμα το λάδι στις δεξαμενές των συνεταιρισμών και των ενώσεων στην ανατολική Κρήτη

Η αγορά απορρόφησε τη μεγαλύτερη ποσότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που είχαν στις δεξαμενές τους οι συνεταιρισμοί, γιατί εκτός από την αυξημένη ζήτηση λόγω της μειωμένης παραγωγής των ανταγωνιστριών χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, οι εταιρείες διάθεσης τυποποιημένου ελαιολάδου αγόρασαν μεγάλες ποσότητες τις οποίες χρησιμοποιούν για την τυποποίηση όσον αφορά τις ανάγκες στην αγορά, διότι φέτος προβλέπεται αρκετά μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι.

Φέτος η έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου προβλέπεται από 20 Οκτωβρίου για τα αγουρέλαια σύμφωνα με το συνεταιρισμό Ζάκρου, ενώ  η τιμή αναμένεται να ξεπεράσει για το έξτρα παρθένο τα 8,5 και 9 € για τον παραγωγό. Η παραγωγή δε θα φτάσει σύμφωνα με τις προβλέψεις των συνεταιρισμών του νομού Λασιθίου ούτε στο μισό της περσινής.

Έκτός από το πρόβλημα τις σχινοκαρπίας που αντιμετωπίζει η Κρήτη, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες λειψυδρίας και παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών δημιούργησαν ένα καταστροφικό για την καλλιέργεια της ελιάς περιβάλλον. Μάλιστα αρκετοί οι παραγωγοί προχώρησαν σε πρώιμο κλάδεμα των ελιών τους για να αποφύγουν την παρατεταμένη ξηρασία.

Οι παραγωγοί αναζητούν αυτές τις λύσεις που για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα μπορέσουν να μειώσουν τη ζημιά προκειμένου να σταθεροποιηθεί η παραγωγή ελιάς και κατ’ επέκταση ελαιολάδου.

Ο συνεταιρισμός της Κρίτσας ζητά επέκταση του δικτύου ΤΟΕΒ προκειμένου να μπορούν να ποτιστούν και να διατηρηθούν παλιοί ελαιώνες στις πλαγιές όπου μέχρι και σήμερα δε φτάνει το δίκτυο.

Η ποιότητα και η γεύση του ελαιολάδου της ανατολικής Κρήτης αποτελεί την κορωνίδα του ελληνικού εξαγόμενου έξτρα παρθένου και βιολογικού ελαιολάδου στις αγορές της Ευρώπης, της Άπω Ανατολής και της Αμερικής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com