Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου: Απόψεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου αφού μελέτησε και συζήτησε τα περιεχόμενα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), διαπίστωσε ότι:

Χωροθετούνται τα κάτωθι προτεινόμενα ΥΑΠ:

  1. Κρήτη 1 στην περιοχή του Αθερινόλακκου ισχύος 590MW πλωτής έδρασης
  2. Κρήτη 2α ισχύος 200MW σταθερής έδρασης και Κρήτη 2β ισχύος 935MW πλωτής έδρασης στην περιοχή Αφορεσμένος
  3. Κρήτη 3 στις νήσους Διονυσάδες ισχύος 205MW
  4. Κρήτη 4 στην περιοχή του Αθερινόλακκουισχύος 205MW

Τα προτεινόμενα ΥΑΠ καλύπτουν μεταξύ 1NM και 6NM από την ακτή, και δεν συμφωνούν με τις καλές πρακτικές ΥΑΠ στην Ευρώπη και ελάχιστη απόσταση 15χλμ από την ακτή [1]. Επιπλέον, οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και την εξαρτώμενη τοπική αλιεία δεν έχουν υπολογιστεί.

Το συνολικό ύψος των προβλεπόμενων ανεμογεννητριών στα 268μ θα είναι εμφανές από την ακτή και τα πλησιέστερα νησιά. Συγκεκριμένα για τα νησιά Σπιναλόγκας και Κολοκύθας, θα επιφέρει οπτική ρύπανση στην τουριστική περιοχή της Ελούντας με επωνυμία παγκόσμιας εμβέλειας. Η περιοχή άλλωστε, είναι ήδη βεβαρυμμένη με χερσαίο αιολικό πάρκο.

Τα προτεινόμενα πάρκα απέχουν από προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και από μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς λιγότερο από 12NM καθώς ορίζει η οδηγία της UNESCO [2].

Επομένως, η ΣΜΠΕ δεν υπολογίζει σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις των χωροθετημένων ΥΑΠ. Για τους ανωτέρω λόγους, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου γνωματεύει αρνητικά την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις προτεινόμενες περιοχές.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com