Οι τρεις πλουσιότερες οικογένειες του πλανήτη βγάζουν 4 εκατ. φορές περισσότερα από τον μέσο εργαζόμενο

Κατά 6.000% έχουν δει τον πλούτο τους να αυξάνεται οι τρεις πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο
από το 1982 μέχρι και σήμερα, την ώρα που ο μέσος όρος του πλούτου ανά νοικοκυριό μειώθηκε κατά 3% την ίδια περίοδο. Τζεφ Μπέζος, Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ, οι τρεις πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη κατέχουν σήμερα πλούτο ίδιο με αυτόν του μισού πληθυσμού των ΗΠΑ.

Στα 384,7 δισ. δολ. εκτιμάται ο πλούτος των τριών πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων του κόσμου σύμφωνα με ανάλυση του Τσακ Κόλινς στον Guardian, συν-συγγραφέα της έκθεσης «Billionaire Bonanza 2018: Dynasties in the 21th Century United States» που δημοσιεύτηκε στο inequality.org, επικαλούμενο τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Πολ Βόλκερ. «Αναπτύσσουμε μια πλουτοκρατία» δήλωσε ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Πολ Βόλκερ. Όπως περιγράφει, το χαμηλότερο ένα πέμπτο των αμερικανικών νοικοκυριών βρίσκεται σε τραγικό επίπεδο, ενώ το αμέσως επόμενο, έχει τόσα λίγα περιουσιακά που ζει καθημερινά με τον φόβο της φτώχειας.καθώς αναφέρεται ενδεικτικά στην οικογένεια Γουάλτον της Walmart, που έχει αυξήσει την περιουσία της από 1,81 δισ. δολ. το 1982 σε 169,7 δισ. δολ το 2018, καταφέροντας μία αύξηση της τάξης του 9.000%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, το ένα τρίτο των προσώπων της λίστας Forbes 400 με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, κατέχει περιουσία που προέρχεται από εταιρείες που ιδρύθηκαν από προηγούμενες γενιές. Οι δε 15 πλουσιότερες οικογένειες της λίστας κατέχουν συνολικά περισσότερα από 600 δισ. δολ., ενώ υπογραμμίζεται πως οι γονείς τους ή άλλοι πρόγονοι ήταν αυτοί που ίδρυσαν τις εταιρείες από τις οποίες προέρχεται ο πλούτος τους. Ενδεικτικά της συνεχούς επέκτασης των πλουσιότερων του κόσμου και τα ευρήματα της UBS της περασμένης εβδομάδας, που ανακοίνωσε πως μόνο το 2017, oι συνολικά  2.158 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αύξησαν αθροιστικά τον πλούτο τους κατά 1,4 τρισ. δολάρια. 

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση, για να γίνει κατανοητή η τάξη μεγεθών, είναι πως η περιουσία του Τζεφ Μπέζος αυξήθηκε κατά 78,5 δισ. δολ. το τελευταίο έτος. Όπως υπογραμμίζεται, ακόμα και με ημερομίσθιο 15 δολ. την ώρα, για να καταφέρει τέτοια περιουσία ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης θα πρέπει να εργάζεται για 2,5 εκατ. χρόνια. 


Όπως εξηγεί ο Τσακ Κόλινς, αυτό που συμβαίνει συνήθως από γενιά σε γενιά, είναι να μειώνεται ο οικογενειακός πλούτος, αφού τα χρήματα δαπανώνται, μεταβιβάζονται σε κληρονόμους, χορηγούνται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και καταβάλλονται σε φόρους. Αντιθέτως, μόνο οι οικογένειες που επεμβαίνουν επιθετικά καταφέρνουν να σπάσουν αυτόν τον κύκλο, ώστε ο πλούτος να επεκτείνεται σε πολλές γενιές, ακόμα και όταν ο αριθμός των κληρονόμων αυξάνεται. 

Για να γίνει αυτό, πολλές οικογενειακές δυναστείες έχουν χρησιμοποιήσει τη σημαντική επιρροή τους. «Δαπανούν εκατομμύρια για να σώσουν δισεκατομμύρια» σημειώνει ο Τσ. Κόλινς, καθώς εξηγεί πως ασκούν πιέσεις στο Κογκρέσο για να επιβάλει κανόνες υπέρ του μεγάλου πλούτου, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών και δημόσιων πολιτικών που σκοπό έχουν να δυναμώνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους. Ενδεικτικά, αναφέρει τις πιέσεις που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την κατάργηση του ομοσπονδιακού φόρου περιουσίας, φόρο που κατέβαλαν αποκλειστικά εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι. 

Άλλοι χρησιμοποιούν τεχνικές προστασίας για να κρύψουν τον πλούτο τους, προσλαμβάνουν στρατιές λογιστών, διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και δικηγόρων εμπιστοσύνης για τη δημιουργία καταπιστευμάτων, εταιρειών κελυφών και offshore λογαριασμών για να μεταφέρουν τα χρήματα και να αποφεύγουν τη φορολογία. 

ThePressProject

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com