Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλος στο Λατώ fm: «Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε τη Χρυσή για σόου και για να ξεχαστεί ότι διέλυσε τον Φορέα Διαχείρισης Natura που μεταφέρεται από την Ανατολική Κρήτη στην Αθήνα – Η χωροθέτηση των ΑΠΕ πρέπει να γίνεται με τους κανόνες του περιβάλλοντος και όχι της αγοράς»

«Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε τη Χρυσή για σόου και για να κάνει την τοπική κοινωνία να ξεχάσει ότι διέλυσε τον Φορέα Διαχείρισης Natura που μεταφέρεται από την Ανατολική Κρήτη στην Αθήνα, η τοπική κοινωνία δεν θα έχει πλέον καμία εκπροσώπηση» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος στην Κρήτη το προηγούμενο διήμερο.

«Η επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στη Χρυσή ήταν μία προσπάθεια του να διορθώσει την εικόνα του την εικόνα δηλαδή του περιβαλλοντικού εγκλήματος που έγινε με το Νόμο 4685 που ψηφίστηκε στις αρχές Μαΐου, όταν μέσω πανδημίας πέτυχε κυβέρνηση να περάσει γρήγορα και χωρίς διαβούλευση και πλήρη συζήτηση στη Βουλή ένα νόμο ο οποίος καταστρέφει το ελληνικό περιβάλλον και αποδομεί τους φορείς περιβάλλοντος, τότε όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τον είχαν χαρακτηρίσει ως περιβαλλοντικό έγκλημα. Έκτοτε, συνέχισε μία συζήτηση και με το νόμο για τον τουρισμό που τροποποίησε την παραχώρηση του αιγιαλού και την πρόσβαση των πολιτών σε αυτόν, όπως και πολλά χρήματα δασικής νομοθεσίας.

Αποδείχθηκε στην κοινωνία ότι ο κ. Μητσοτάκης μόνο πράσινος πρωθυπουργός δεν είναι και ο κ Χατζηδάκης υλοποιεί ένα σχέδιο ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και αποδόμησης των δομών περιβάλλοντος. Έτσι λοιπόν με τον Ν. 4675 αποφάσισε να κλείσει τον φορέα περιβάλλοντος για την κεντρική και Ανατολική Κρήτη και μετά ήρθε η στιγμή για να δικαιολογηθεί  και  να σας κάνει τους τοπικούς εκεί να ξεχάσουν ότι διέλυσε τον φορέα Natura που είχε εγκριθεί επιτέλους στις αρχές του ’18 και για την Ανατολική Κρήτη, ότι εκπονείται στην περιοχή ειδική περιβαλλοντική μελέτη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και χρηματοδότη κεντρική για όλη την Ελλάδα ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις κάτι το οποίο έχει εντοπίσει και ο συνήγορος του πολίτη και προσπάθησε να κάνει αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, παραποιώντας πλήρως την πραγματικότητα, για να δικαιολογήσει ότι ο ίδιος είναι απών από την περιβαλλοντική πολιτική


Στις 15 Δεκεμβρίου του 2017 ολοκληρώσαμε τον κατάλογο προστατευόμενων περιοχών διότι εκκρεμούσε καταδίκη μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα τους σε αυτές τις περιοχές πρέπει να σας πω ότι συμπεριελήφθησαν και πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό των εθνικών θαλάσσιων υδάτων, διότι δεν είχαμε οριοθετήσει τις θαλάσσιες Natura.

Τον Φεβρουάριο του ’18 ιδρύσαμε τον φορέα ο οποίος περιλαμβάνει και τη νήσο Χρυσή, στη συνέχεια υπήρξε η χρηματοδότηση και ξεκίνησε ειδική περιβαλλοντική Μελέτη, γιατί αυτό μας έλεγε ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν ότι δεν υπάρχει για την περιοχή ειδική περιβαλλοντική μελέτη με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινήσαμε λοιπόν την ειδική περιβαλλοντική Μελέτη της χρηματοδότησης έτσι ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί  για να γίνει προεδρικό διάταγμα και παράλληλα με την ίδρυση του φορέα για όλους τους φορείς της Ελλάδος δώσαμε τη δυνατότητα να υπάρχει προσωπικό νέοι πτυχιούχοι ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την προσωρινή στελέχωση – για τους οποίους τώρα ο κ. Χατζηδάκης δεν ανανέωσε τις συμβάσεις και άφησε τους φορείς χωρίς προσωπικό – ενώ ταυτόχρονα βρήκαμε χρηματοδότηση και προσωρινή για τα άμεσα έξοδα αλλά και εντάξαμε στο ΕΣΠΑ κάθε φορέα.

Ο κ. Χατζηδάκης διακόπτει την εγκεκριμένη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χρηματοδότηση με ημερομηνία Μαΐο του ’19, δεν ανανεώνει τις συμβάσεις του προσωπικού του ΟΑΕΔ αλλά ταυτόχρονα ακυρώνει και τον διαγωνισμό για 400 εργαζόμενους για τους φορείς προστατευόμενων περιοχών. Άρα θέτει και σε ελλιπή στελέχωση, σε μηδενική στελέχωση τους φορείς και σε οικονομική ασφυξία για να έρθει μετά να δικαιολογηθεί και να πει δεν λειτουργούν, μα δεν τους άφησαν να λειτουργήσουμε, δεν επέτρεψε η ΝΔ εδώ και 11 μήνες να υπάρχουν φορείς.

Ήρθαν οι εργαζόμενοι των φορέων αυτών στη βουλή με έγγραφο και μας κατήγγειλαν ότι ο κ. Χατζηδάκης όχι μόνο αρνείται να τους δει αλλά απαξιώνει τους φορείς ακόμα και με δελτία τύπου, αυτό είναι τραγικό έφτασε να δώσει non paper του υπουργείου για να απαξιώσει την λειτουργία των φορέων για να δικαιολογηθεί με τους κλείσει, να τους κλείσει πολύ απλά γιατί όταν οι φορείς κάνουν τη δουλειά, τους γνωμοδοτούν για το ποιες δραστηριότητες ή όχι θα εγκατασταθούν και αυτό χαλάει τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας που θέλει να ισχύει μία λογική ‘μπάτε σκύλοι αλέστε’ για να τακτοποιεί τους κολλητούς της.

Και κυριολεκτικά αυτό είναι το πρόβλημα του κ. Χατζηδάκη, για να τακτοποιήσουν κολλητούς σε όλη την Ελλάδα με το νόμο αυτόν τον περιβαλλοντοκτόνο ξεπουλάνε δημόσια περιουσία, κλείνουν τους φορείς και καταργούν και το πλαίσιο προστασίας, με αποτέλεσμα και να κινδυνεύουν από καταγγελία στην Ευρώπη αλλά και να μην υπάρχει διαχειριστικό σχέδιο, διότι η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τη Χρυσή εκπονείται ήδη τουλάχιστον εδώ και ενάμιση χρόνο, θυμάμαι γιατί είχα υπογράψει εγώ τη σύμβαση για την περιοχή αυτή και αναρωτιέμαι τώρα που πήρε ο κ. Χατζηδάκης εκεί, για ποιο λόγο δεν ανακοινώνει ότι θα ολοκληρωθεί η μελέτη και θα εφαρμοστεί το προεδρικό διάταγμα, για ποιο λόγο δεν λέει στην τοπική κοινωνία ότι ο φορέας θα κλείσει και θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα του στην Αθήνα, σε καμία περιοχή της Κρήτης δεν θα μείνει, ούτε για το φαράγγι της Σαμαριάς, ούτε για την Ανατολική Κρήτη δεν θα μείνει φορέας
από την άποψη ότι η διοίκηση του, στην οποία συμμετείχαν η τοπική αυτοδιοίκηση και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση όπως και οι παραγωγοί της Κρήτης, δεν θα υπάρχει πλέον, αλλά θα υπάρχει η διορισμένη διοίκηση στην Αθήνα. Ο κεντρικός φορέας που θα έχει υποκαταστήματα μόνο στην περιφέρεια, δεν θα εκπροσωπείται από την τοπική κοινωνία. 


Μπαίνει λοιπόν και ένα άλλο ερώτημα στον κ. Χατζηδάκη, για ποιο λόγο τον ανησυχεί η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και οι γνωμοδοτήσεις των φορέων, μήπως γιατί μπορεί έτσι να υπάρχει τουλάχιστον διαφάνεια και να ξέρουν και οι κάτοικοι και οι ΜΚΟ και οι οικονομικοί παραγωγοί και ο δήμος τι γίνεται σε κάθε περιοχή; Αυτά είναι τα πραγματικά σχέδια του κ. Χατζηδάκη, που ήρθε να κάνει ένα σόου στην Χρυσή και να πει ότι θα μαζευτούν τα μπάζα, τα οποία πρέπει να μαζευτούν έτσι κι αλλιώς και είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης, διότι θα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα για τα οποία έχουμε δώσει εμείς εντολή, ο κ. Σταθάκης και εγώ από το υπουργείο με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο προς τις Αποκεντρωμένες να κάνουν τη δουλειά τους, είναι άλλο πράγμα να κάνει το δημόσιο τη δουλειά του και άλλο πράγμα να σταματάς την προστασία του περιβάλλοντος που η Ευρώπη και ο Συνήγορος του Πολίτη σου έλεγαν.

Εάν συνέχιζε η κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε ή εάν ο κ. Χατζηδάκης δεν είχε σταματήσει όλα αυτά, πρώτον ο φορέας θα είχε χρηματοδότηση, δεύτερον θα είχε προσωπικό, τρίτον θα είχε σχέδιο διαχείρισης για την περιοχή και προεδρικό διάταγμα και προφανώς οι παράλληλες κινήσεις είχαν δοθεί και από μας ως εντολή που έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό των μπάζων π.χ.

Όταν ο φορέας τώρα δεν έχει προσωπικό, δεν έχει χρηματοδότηση, δεν έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας και η διοίκηση του μεταφέρονται στην Αθήνα είναι προφανές ότι πολύ πιο αδύνατη θα είναι η κατάσταση προστασίας του περιβάλλοντος και όχι αυτό που υποκριτικά θα έλεγα ήλθε ο κ. Χατζιδάκις και παρουσίασε χθες στη νήσο Χρυσή.

Για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής 

Είναι πολύ σημαντική η υπογραφή αυτού του έργου, ένα έργο το οποίο είναι πολύπλοκο μιλάμε για την διασύνδεση της Κρήτης Αττικής μιλάμε για το ηλεκτρικό καλώδιο.

Εμείς προσπαθήσαμε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να κατοχυρωθεί ως Εθνικό έργο το έργο Αττικής – Κρήτης και να προχωρήσει αυτός ο διαγωνισμός και καλά κάνει τώρα και υπογράφεται η σύμβαση η κυβέρνηση αυτή διότι και εμείς επιλέξαμε να γίνει αυτό το έργο.

Την περίοδο που το επιλέγαμε υπήρχαν διαφωνίες στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας διότι στην αρχή ήτανε τμήμα ενός έργου Αθήνα-Κρήτη – Ισραήλ, αυτό που δεν είπαν χθες είναι ότι ο φορέας αυτός που κατάφερε να υλοποιήσει ένα τόσο δύσκολο έργο, γιατί ήθελε πολύ μεγάλη διοικητική και τεχνική προετοιμασία και είναι και καινοτόμο το έργο τεχνικά, πριν από ένα μήνα στον ίδιο νόμο αυτόν που σας ανέφερα που καταργεί τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών, αποφάσισε η κυβέρνηση να τον πουλήσει και να ιδιωτικοποιήσει τον ΑΔΜΗΕ. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να έρχεται ο κ. Χατζηδάκης και να λέει τι σωστή δουλειά έκανε ο ΑΔΜΗΕ, και ταυτόχρονα να αποφασίζει να ιδιωτικοποιήσει αυτό το φορέα, ο οποίος βγάζει και πολλά κέρδη, είναι ιδιαίτερα κερδοφόρος.

Εμείς θέλουμε να γίνει αυτό το έργο σωστά και να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο ο ΑΔΜΗΕ, διότι ήδη έχουμε ένα στρατηγικό εταίρο από την Κίνα άρα δεν υπάρχει θέμα μη συμμετοχής κάποιου διότι υπάρχει εταίρους μας στην εταιρεία αλλά την πλειοψηφία την έχει το δημόσιο , άρα για να κάνουμε το σωστότερο δίκτυο με βάση τις ανάγκες της Ελληνικής πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών».

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

«Η χώρα μας είναι προφανέστατα μπροστά στην ανάγκη και στην πρόκληση να δώσει τη μάχη της κλιματικής ουδετερότητας και να απεξαρτηθεί και από το λιγνίτη και από όλα τα ορυκτά καύσιμα, και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί για αυτό το στόχο για το 2050 και τώρα τον υπηρετεί αυτό το στόχο και η κυβέρνηση για αυτό το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας – για να το πετύχουμε αυτό προφανώς χρειαζόμαστε άλλες εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χωροθέτησή τους όμως δεν μπορεί να γίνει με τους κανόνες της αγοράς αλλά με τους κανόνες του περιβάλλοντος, αυτούς που καταργεί ο κ Χατζηδάκης και προφανώς χρειαζόμαστε τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών αλλά και ένα ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, ένα σχέδιο δηλαδή, για το ποιες περιοχές της Ελλάδας πρέπει και μπορούν να παραλάβουν αυτές τις μονάδες έτσι ώστε να έχουμε και ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και προστασία του περιβάλλοντος.

Υπάρχει μία γενική ανησυχία όταν η κυβέρνηση προχωράει χωρίς περιβαλλοντικούς κανόνες και χωρίς ειδικό χωροταξικό σχέδιο η κοινωνία αντιδρά διότι βλέπει ξαφνικά στο χάρτη της Ρ.Α.Ε. να υπάρχουν ανεμογεννήτριες δίπλα σε προστατευόμενους υγροβιότοπους, μου ήρθε στην καταγγελία από την Αχαΐα ή από ότι έχω μάθει στο Γεωπάρκο της Σητείας, προφανέστατα λοιπόν θα πρέπει να προηγηθεί ή τουλάχιστον να εγγυηθεί ασφαλής κανόνες χωροθέτησης με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον για αυτές τις μορφές ενέργειας η κυβέρνηση και η πολιτεία γενικότερα και ορθή περιβαλλοντική αδειοδότηση έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για την κοινωνία αλλά ούτε και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Και ανεμογεννήτριες θα χρειαστούμε και φωτοβολταϊκά και γεωθερμία και μονάδες βιομάζας και όλα αυτά χρειάζονται και μία κυκλική οικονομία, μία τέτοια προόδου και περιβαλλοντικής ευημερίας είναι αυτή η οποία διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η Αριστερά».  

Για τον κορωνοϊό, την τήρηση των μέτρων και την επόμενη μέρα

«Περάσαμε κάτι πρωτόγνωρο, δεν είναι κάτι το οποίο το περιμέναμε ως άνθρωποι, ως πολίτες, να υπάρχει στις μέρες μας μια πανδημία που να αμφισβητήσει τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας. Τώρα είμαστε σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο και πρέπει να πω ότι για την έξοδο από την κρίση χρειάζεται να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τα υγειονομικά πρωτόκολλα δηλαδή και για τον τουρισμό αλλά και για τις μεταφορές και για την εστίαση και οι Κανόνες θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένοι και να μην γίνονται με τη λογική ‘βλέπουμε και κάνουμε’, δυστυχώς βλέπω μία αποσπασματική και πιλοτική λειτουργία για την κυβέρνηση. 

Το θέμα τώρα είναι, πέρα από την τήρηση των υγειονομικών κανόνων και στις μεταφορές στις αεροπορικές και σε όλες τις λειτουργίες της κοινωνίας, να μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει μία γενναία απόφαση να στηρίξει την κοινωνία, γιατί από ότι βλέπουμε και από τις δημοσκοπήσεις η μεγαλύτερη ανησυχία της κοινωνίας πλέον είναι η ανεργία και το φάντασμα της ύφεσης και της λιτότητας το φάντασμα είναι μπροστά μας.

Άρα θα πρέπει από το μαξιλάρι που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί χρηματοδότηση στην επιχειρηματικότητα για να εξασφαλιστεί η εργασία και όχι η ανεργία, δεν θέλω επιδόματα αναεργίας, θέλουμε να καλύπτονται οι μισθοί που χάθηκαν, να μείνει η αγοραστική δύναμη τους ανθρώπους, να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά, οι γεωργοί, οι μεταφορείς, για να μην υπάρχει αυτό το κενό
μία κοινωνική χαράδρα που δεν ξέρεις τι μπορεί να πέσει μέσα.

Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και το πακέτο των 32 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν συνδεθεί με μνημονιακές δεσμεύσεις και γίνει με τη λογική της αμοιβαιοποίησης. Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» περιλαμβάνει μία μεγάλη δημοσιονομική επέκταση που  

 ξεπερνάει τα 13 δισεκατομμύρια που είναι καθαρή χρηματοδότηση στην κοινωνία, αντίστοιχο πόσο πρέπει να διεκδικήσουμε να είναι μέσα στο ταμείο Ανασυγκρότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μία μεγάλη ρευστότητα προς την αγορά, γιατί και εκεί πρέπει να σας πω ότι οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν λίγο παραπάνω, δεν μπορεί δηλαδή να βλέπουν την οικονομία να υποφέρει και να κλείνουν μαγαζιά και να ποιούν τον Πόντιο Πιλάτο. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com