Ο Θωμάς Χαριτάκης στο Λατώ fm: «Ήδη έχει γίνει δεκτό το αίτημα των Επιμελητηρίων για επιδότηση και της εργασίας – Υπάρχουν Όμιλοι που θα ανοίξουν μόνο το ένα ή τα δύο ξενοδοχεία τους – Να διαφημίσουμε το μήνυμα ότι είμαστε ασφαλής χώρα για να πάρουμε τη μεγαλύτερη μερίδα από όποιο τουριστικό προϊόν υπάρξει»

«Τα νερά είναι αχαρτογράφητα, περιμένουμε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για να δούμε ποιοι θα ανοίξουν πρώτοι και με ποιο ρυθμό θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα» είπε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης.

Αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της τρίωρης τηλεδιάσκεψης που υπήρξε με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που ως ένα κείμενο κοινών συμπερασμάτων θα σταλεί σε επίπεδο Περιφέρειας στο αρμόδιο υπουργείο και στον πρωθυπουργό.

Οι βασικοί άξονες των προτάσεων χωρίζονται, όπως ανέφερε, σε τρεις άξονες: τη ρευστότητα και στήριξη των επιχειρήσεων, τις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή, επέκταση μείωσης ΕΝΦΙΑ σε όλες τις επιχειρήσεις, κ.ά.), την ενίσχυση της απασχόλησης και τις παραγωγικές υποδομές και τις δράσεις που θα ακολουθήσουν.

«Η πιο σοβαρή πρόταση όλων των Επιμελητηρίων στην οποία συμφώνησε και ο Περιφερειάρχης είναι η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, από τη στιγμή που ορισμένοι πληρώνονται για να είναι σπίτι τους είναι ευκαιρία να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και να μπουν στην παραγωγική διαδικασία. Ήδη όπως με πληροφόρησε ο κ. Αρναουτάκης, αυτό έχει γίνει δεκτό από το υπουργείο και είναι μια σημαντική εξέλιξη γιατί βοηθά στην αλλαγή και της κουλτούρας».

Όπως τόνισε για την στάση της Ε.Ε. «επειδή αυτή τη φορά για ότι συμβαίνει δεν φταίει η χώρα μας, πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να σκύψουν και να αποδείξουν ότι στα δύσκολα όντως είναι μία Ένωση που ενδιαφέρεται για το καλό όλων των πολιτών της. Όταν οι αντίστοιχες επιχειρήσεις των μικρομεσαίων του Αγίου Νικολάου παίρνουν 9 έως 15.000 ευρώ ανεπιστρεπτί για την ενίσχυσή τους, φαντάζεστε ότι εάν δεν συμβεί και εδώ κάτι παρόμοιο θα είναι μία αδικία, πώς θα μπορέσεις να ανταγωνιστείς επιχειρήσεις του εξωτερικού;».

«Σίγουρα θα υπάρξουν και επιχειρήσεις και ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν φέτος, υπάρχουν όμιλοι ξενοδοχείων με 2,3 4 ξενοδοχεία και θα ανοίξουν το ένα ή τα δύο, δεν μπορούν να ανοίξουν όλα και αυτό δημιουργεί προβληματισμό και για τους εργαζομένους, τι θα γίνει με αυτούς; Εάν κάποιοι εργαζόμενοι στον τουρισμό κάνουν να δουλέψουν έως 18 μήνες ή θα δουλέψουν μόνο για 4 μήνες.

Θα πρέπει και για τις επιχειρήσεις να υπάρξει έως ένα βαθμό μια αναπλήρωση τζίρου, εάν κάποιους δεν τους συμφέρει προφανώς δεν θα ανοίξουν, το να είσαι όμως κλειστός ενάμιση χρόνο είναι σοβαρό ζήτημα και κάποια ρευστότητα πρέπει να υπάρξει στα ταμεία.

 Για τα μέτρα υπό τα οποία θα ανοίξουν σταδιακά καταστήματα και ξενοδοχεία, τόνισε πως «συζητώντας με ξενοδόχους και διευθυντές ξενοδοχείων, το πρωινό όπως το γνωρίζαμε δεν θα υπάρχει πια, ο μπουφές, π.χ., θα ανήκει στο παρελθόν. 

Η πτώση του τζίρου συνολικά στην επιχειρηματικότητα στο νομό Λασιθίου «θα είναι πάνω από 50%».

«Όποιοι τουρίστες ταξιδέψουν από την Ευρώπη θα επέλεγαν τη χώρα μας, πρέπει να βγούμε με διαφήμιση τώρα και να πούμε προς τα έξω ότι είμαστε μία ασφαλής χώρα, είναι ένα μήνυμα κυρίαρχο της εποχής που πρέπει να βγει προς τα έξω. Και πόσω μάλλον για την Κρήτη που έχει και σε περίπτωση που χρειαστεί και μεγάλα Νοσοκομεία, σε αντίθεση με ένα μικρό νησί που υπάρχουν κέντρα υγείας. Πρέπει όλα αυτά να τα διαφημίσουμε ώστε να πάρουμε τη μεγαλύτερη μερίδα από όποιο τουριστικό προϊόν υπάρξει. Επίσης, είναι ευκαιρία για επέκταση της τουριστικής περιόδου κατά 1 ή 2 μήνες, άλλωστε οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πολύ καλές στην χώρα μας και το Νοέμβριο, Δεκέμβριο, δεν είναι όμως κάτι εύκολο γιατί ανοίγουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί εκείνη την εποχή».

Τόνισε πως «εάν υπάρχει δεύτερο κύμα κρουσμάτων και εγκλεισμού στα σπίτια και κλείσιμο των επιχειρήσεων, θα είναι η καταστροφή της οικονομίας


Ακούστε εδώ όλη την συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com