Ο Θωμάς Χαριτάκης στο Λατώ fm: «Αυτοί είναι οι όροι και τα κριτήρια για να μπει μια επιχείρηση στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας – Χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση από την Πολιτεία στις επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές»

Αύριο ή το αργότερο μέχρι Δευτέρα-Τρίτη θα βγει η επίσημη πρόσκληση του προγράμματος για την ενίσχυση με 50 εκ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης – που θα διαχειριστεί τις αιτήσεις των επιχειρήσεων – Θωμάς Χαριτάκης. «Αξίζουν συγχαρητήρια στην Περιφέρεια για αυτή την κίνηση» σημείωσε.

Οι αιτήσεις, ξεκινούν στις 13 και ολοκληρώνονται στις 30/10, (στις 3 το μεσημέρι).

«Η ενίσχυση αρχίζει από 3 και φτάνει μέχτι τις 40.000 ευρώ και αποτελεί μια μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης σαν κεφάλαιο κίνησης για υφιστάμενες.

Νομικές επιλέξιμες μορφές είναι σχεδόν όλες – ΑΕ, ΕΠΕ, ατομικές, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες –

Στις προϋποθέσεις συμμετοχής είναι να είναι στην Περιφέρεια Κρήτης, να έχουν έναρξη πριν την 1/1/2019, να απασχολούσαν κατά το έτος 2019 λέμε λιγότερους από 50 εργαζόμενους, και τα έξοδα τους να είναι πάνω από 6.000 ευρώ. 

Για για να γίνει η αίτηση, στα έξοδα, όπως είπε, μπαίνουν: αγορές εμπορευμάτων, αγορές πρώτων υλών, δαπάνες από την παροχή υπηρεσιών, ενοίκια, διάφορα λειτουργικά έξοδα – αυτά τα αθροίζουμε και διαιρούμε δια δύο, για να βγει το ποσό που θα δοθεί.

Κάθε ΑΦΜ μπορεί να κάνει μόνο μία υποβολή στο πρόγραμμα, ενώ το ποσό πρέπει να αναλωθεί μέσα στο 2021

Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020 θα υπάρχουν τα οριστικά αποτελέσματα και αν στον έλεγχο του 22 προκύπτουν διαφορές, δηλαδή δεν Έχουν φαγωθεί αυτά τα χρήματα, θα κληθούν οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν το υπόλοιπο.

Στην Αναπτυξιακή Κρήτης, είπε ο κ. Χαριτάκης, «αναμένεται αριθμός ρεκόρ από αιτήσεις, από εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση «και καλό θα ήταν να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ενισχύσεις να δοθούν στις επιχειρήσεις που πλήττονται. Προβλέπεται δύσκολος χειμώνας, ειδικά οι επιχειρήσεις σε περιοχές που στηριζόταν στον τουρισμό έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα σε σχέση με άλλες περιοχές. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάποια σκέψη για να κάνουν κάτι παραπάνω στις τουριστικές περιοχές, εμείς πάντως εξακολουθούμε σαν Επιμελητήρια να στέλνουμε υπομνήματα για την ενίσχυση των τουριστικών και όχι μόνο επιχειρήσεων, γιατί κακά τα ψέματα άμεσα ή έμμεσα πλήττονται όλες οι επιχειρήσεις».

Ερωτώμενος για τα όσα είπε χθες στο Λατώ fm o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγ. Νικολάου Μανόλης Πάγκαλος για οριστικό λουκέτο σε επιχειρήσεις της πόλης από τον προσεχή χειμώνα, ο κ. Χαριτάκης είπε «δεν θέλω να είμαι μάντης κακών. Γεγονός είναι ότι πολλές επιχειρήσεις δεν αντέχουν. 

Το θέμα είναι ότι αυτά όλα δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν, διότι εάν είναι σε μορφή δανείων, αντιλαμβάνεστε ότι αργά ή γρήγορα θα κληθούν οι επιχειρήσεις να τα πληρώσουν οι επιχειρήσεις, θα πάρουν μία παράταση, και τίποτα παραπέρα. Το θέμα είναι η χρονιά που πέρασε να είναι η τελευταία χρόνια κρίσης και την επόμενη τουριστική σεζόν να υπάρξει μία σχετική ομαλότητα. Για να φτάσουμε τα νούμερα των πελατών – τουριστών τον προηγούμενων ετών θα περάσουν χρόνια αλλά τουλάχιστον να υπάρξει μία σχετική ομαλότητα και καλές πληρότητες στα ξενοδοχεία έτσι ώστε να μπορούν να δουλέψουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έξω να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com