Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης στο Λατώ fm: «Και χρηματοδότηση μελετών από το ‘Αντώνης Τρίτσης’, σημαντικό όλοι οι Δήμοι να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για να απορροφήσουν από τους διαθέσιμους πόρους – Εντός του Ιουλίου στο νησί ο κ. Θεοδωρικάκος για να τεθούν όλα τα ζητήματα»

Για τη χθεσινή συνάντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τη συζήτηση για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το νησί και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και τους Νίκο Σγουρό και Δέσποινα Κουτάντου ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης.


Όπως είπε «ένα μεγάλο μέρος των εσόδων των ΟΤΑ της Κρήτης στηρίζεται στον τουρισμό και όπως ξέρουμε όλοι ο τουρισμός φέτος δεν θα είναι στο βαθμό που επιθυμούσαμε εξαιτίας της πανδημίας, άρα υπάρχει ζήτημα κατάργησης ορισμένων ΟΤΑ που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και μέσα από τον προϋπολογισμό.

Ζήτησα από τον υπουργό να δει το  ζήτημα της Κρήτης ιδιαίτερα.
Θα συλλέξουμε κάποια στοιχεία απολογιστικά στοιχεία σε σχέση με το περυσινό χρόνο και ο ίδιος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει τους Δήμους.

Θα δούμε απολογιστικά ποιες είναι οι διαφορές, δεν μπορεί ένας Δήμος που είναι στην Στερεά Ελλάδα να έχει ίδιες απώλειες με έναν Δήμο της Κρήτης.

Ενημερώθηκα επίσης ότι σε 10-15 μέρες θα βγουν στον αέρα οι προσκλήσεις για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Υπάρχουν πολλοί Δήμοι στην Κρήτη που δεν έχουν την διοικητική επάρκεια και είναι ένα θέμα πώς αυτοί οι Δήμοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 

Είπαμε λοιπόν μέσω ΟΑΚ και ΕΕΤΑΑ να κάνουμε μία συνάντηση για το πώς μπορούν να υποστηρίξουν αυτούς τους Δήμους, γιατί μέσα στις προσκλήσεις που θα ανακοινωθούν  θα είναι και μία πρόσκληση που θα χρηματοδοτεί και μελέτες, πρέπει λοιπόν να δούμε να προετοιμάσουμε να φροντίσουμε να δούμε εκείνα τα εργαλεία και τα τεχνικά, ούτως ώστε να μπορέσει η Κρήτη να απορροφήσει αρκετά χρήματα από πρόγραμμα.

Υπάρχει και το ζήτημα της πίεσης των πολιτών και των νομικών προσώπων για να επαναφέρουμε την ρύθμιση των 100 δόσεων, εξαιτίας της έλλειψης εισοδήματος, υπάρχει σε οικογένειες εισόδημα που έχει συρρικνωθεί, σε επιχειρήσεις εισόδημα που έχει συρρικνωθεί, άρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις και συζητήσαμε και αυτό το θέμα.

Προσκάλεσα τον υπουργό και δέχτηκε να έρθει επίσκεψη στην Κρήτη το επόμενο διάστημα (το πιθανότερο τον Ιούλιο), στη συνάντηση θα τεθούν από όλους τους αυτοδιοικητικούς όλα τα ζητήματα». 

Για τις διαδικασίες του «Αντώνης Τρίτσης»εν συγκρίσει με αυτές του «Φιλόδημου», ο κ. Κουράκης είπε πως «εμείς ζητάμε αυτές να απλοποιηθούν, πάντα με πρώτο μέλημα τη διαφάνεια και τη νομιμότητα.

Οι πόροι υπάρχουν, μέτρα έχουν διευρυνθεί, άρα μένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να οργανωθεί για να απορροφηθούν τα χρήματα αυτά.

 Οι συνθήκες μας οδηγούν να αλλάξουμε και εμείς την κατεύθυνση της πολιτικής, βλέπουμε ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος, της προστασίας των ανθρώπων, της υγείας,  μπαίνουν στην πρώτη γραμμή, τα ζητήματα της ενέργειας, άρα και εμείς πρέπει να στρέψουμε την πολιτική μας κατεύθυνση, τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες ώστε οι πόροι αυτοί να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο και να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com