Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης στο Λατώ fm: «30.000 μάσκες σε πρώτη φάση στους εργαζομένους του ‘Βοήθεια στο σπίτι’ στους δήμους της Κρήτης, εξετάζουμε ουσιαστική παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

Για την έκτακτη συγκυρία του κορωνοϊού, τις κινήσεις που έχει κάνει και θα κάνει η Περιφερειακή Ένωσης Δήμων Κρήτης για την ενίσχυση των Δήμων και για την επόμενη μέρα και τι θα γίνει με σημαντικά προγράμματα όπως το «Φιλόδημος», μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης.

«Στο Ηράκλειο όπως σε όλη την Κρήτη και τη χώρα, οι πολίτες υπακούν στις εντολές των ειδικών και αυτές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και περιμένουμε όλοι με αγωνία πότε θα περάσουν οι δύο επόμενες εβδομάδες για να δούμε μετά ή να δουν οι ειδικοί και να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει.

Εγώ θέλω να ευχηθώ σε όλους να βγούμε από αυτή την περιπέτεια δυνατοί, υγιείς και η επιστημονική κοινότητα όπως κάνει το καθήκον της κάθε φορά να το κάνει και τώρα είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν τα κατάλληλα φάρμακα και το εμβόλιο ώστε να αποκρούσει και αυτή την πανδημία. Mε την ευκαιρία να ευχαριστήσω και εγώ όλους σας βοηθούν αυτή τη στιγμή – νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό, τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί κάνουν μια σπουδαία δουλειά για τους πολίτες και το «Βοήθεια στο σπίτι» αλλά και εργαζόμενοι στην ύδρευση, άρδευση, καθαριότητα, Δημοτική Αστυνομία και σε όλες τις υπηρεσίες που είναι στην πρώτη γραμμή για να υπηρετούν τον πολίτη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.


Είναι αλήθεια αυτό ότι οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι»  είναι στην πρώτη γραμμή και έχουμε κάνει μία σειρά από παρεμβάσεις μία σειρά από παρεμβάσεις για διάφορα ζητήματα θεσμικά οικονομικά και λειτουργικά της αυτοδιοίκησης σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και ιδιαίτερη περίοδο για τους πολίτες αλλά και για το πυλώνα κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης των τοπικών κοινωνιών της τοπικής Δημοκρατίας το λέω εγώ ότι οι παρεμβάσεις κάναμε πάρα πολλές και στο μέτρο του δυνατού πετυχαίνουμε αρκετά αποτελέσματα.

Υπήρξε μία αδυναμία προμήθειας των ειδών ατομικής προστασίας γιατί υπήρχε μεγάλη ζήτηση και στη συνέχεια τα κράτη δέσμευσαν τις ποσότητες αυτές. Εμείς απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς ότι έπρεπε να βοηθήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εργαζόμενους. Επιχειρηματολόγησαμε ότι πρέπει σε αυτή τη φάση να στείλουν άμεσα αυτά τα προστατευτικά στο βοήθεια στο σπίτι επειδή έρχονται σε επαφή με πάρα πολλούς πολίτες ανήμπορους, που είναι σε ευπαθείς ομάδες και έτσι χθες πρωί πρωί-πρωί ο υπουργός επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε ότι άμεσα θα διατεθούν μάσκες, περιμένουμε μέχρι αύριο. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση περιμένω 30.000 μάσκες που θα μοιραστούν στους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο σπίτι» σε δήμους όλης της Κρήτης, εκτιμώ ότι πάνω από 80 με 100 μάσκες θα πάρει κάθε εργαζόμενος σε αυτή τη φάση.

Ερωτώμενος για το εάν δούμε το επόμενο διάστημα θεσμική παρέμβαση της ΠΕΔ και στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μαζί με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς του νησιού, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι «υπάρχει ένας προβληματισμός για το τι μπορεί να κάνουμε για να έχει αποτέλεσμα και να μην έχει ένα αποτέλεσμα σημερινό εφήμερο αλλά να είναι ένα αποτέλεσμα που θα έχει διάρκεια. Στη σχετική συζήτηση βοήθησε και ο κύριος Κοκκίνης που ξέρει τα θέματα της υγείας και βρισκόμαστε σε μία, με χαμηλούς τόνους, συνεργασία – συζήτηση, με την Ιατρική Σχολή, την 7η υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, άλλους φορείς της υγείας για να δούμε ποια είναι η ουσιαστική παρέμβαση που μπορώ να κάνω στο μέτρο του δυνατού και οικονομικά πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, ούτως ώστε να έχει ένα αποτέλεσμα διαχρονικό για τους πολίτες όλης της Κρήτης. Πάμε με πολύ χαμηλά τους τόνους, θέλουμε να κάνουμε πραγματικά θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό, αυτό προσπαθούμε και νομίζω ότι θα το πετύχουμε κάποια στιγμή».


«Έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή μία πρόσθετη οικονομική βοήθεια στους Δήμους στη συγκυρία αυτή, διότι και οι δήμοι με τη σειρά τους πρέπει να προχωρήσουν σε κάποια μέτρα όπου θα βοηθήσουν τους πολίτες. Έχουμε ζητήσει και οι Δήμοι θα πάρουν κάποιες πρωτοβουλίες, κάποιοι τις έχουν πάρει, κάποιοι θα τις πάρουν τώρα, ώστε να ελαφρύνουν έτσι από κάποια βάρη – τέλη, φόρους, ανταποδοτικά – τους δημότες. Ζητήσαμε για να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση, λέμε να γίνει ένα μόνιμο εργαλείο οικονομικό όπου ανάλογα με τις ανάγκες θα εξυπηρετείται ο κάθε Δήμος.

Στην ΠΕΔ Κρήτης πραγματικά υπάρχει μία έντονη δραστηριότητα, γιατί θέλουμε να δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο, ένα άλλο χαρακτήρα, μία άλλη δυναμική και μία ουσιαστική παρέμβαση, όχι μόνο σε αυτή την συγκυρία. Εμείς θέλουμε η ΠΕΔ να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο με προτάσεις και  με υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη το νησί και που θα το απογειώσουν τη νέα δεκαετία».

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος», είπε πως «μπορεί μπορεί να αλλάξει ως προς τον τίτλο, νομίζω όμως ότι η βούληση του η βούληση του υπουργού και του υπουργείου είναι το πρόγραμμα αυτό τουλάχιστον θα εφαρμοστεί. Δεν ξέρω αν αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης, που ελπίζω να είναι ευκολότερος και όχι δυσκολότερος. Όπως μου είπε ο υπουργός,  μέχρι την Πέμπτη ή Παρασκευή ή μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα κάνει κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις και για το «Φιλόδημος» ή όπως αλλιώς ονομαστεί και για άλλα μέτρα. Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει όλους τους πόρους και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όπως ισχυρίζεται ο υπουργός δεν θα κοπεί κανένα έργο και προφανώς θέλοντας να δείξει και αυτός τη δική του πολιτική δυναμική. Αναμένουμε να δούμε και μετά θα μπορούμε όλοι μαζί να κρίνουμε αν είναι στη θετική κατεύθυνση».


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις