Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρ. Τάσιος στο Λατώ fm: «Τα πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν, το ζήτημα είναι να έρθουν πελάτες – Αναμένουμε την απόφαση της κυβέρνησης για την επαναπρόσληψη των εποχικών υπαλλήλων, είναι κυρίαρχο θέμα για εμάς»

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν και για την επανεκκίνηση του τουρισμού μίλησε στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Είμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Για να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάποια υγειονομικά κριτήρια για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την υγεία τόσο των του προσωπικού μας όσο φυσικά και των πελατών και να διασφαλίσουμε όσο δυνατόν καλύτερα, περισσότερες διανυκτερεύσεις εφόσον θα υπάρξουν χωρίς να υπάρχουν ζητήματα για τον ιό.

Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει φυσικά τίποτα αλλά από κει και πέρα υπάρχουν πρωτόκολλα πια τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν από 1η Ιουνίου στα συνεχούς και από μετά τις 15 Ιουνίου στα εποχικά και χρειάζονται αρκετές διευκρινίσεις.

Φυσικά χρειάζεται σεμινάριο, εκπαίδευση, ιδιαίτερα στους συντονιστές όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, δηλαδή αυτούς που θα συντονίζουν ουσιαστικά τη διαδικασία των κριτηρίων μέσα σε ένα ξενοδοχείο, μικρές οι διαφορές έως 50 δωμάτια, για παράδειγμα δεν χρειάζεται να έχει πολλούς συντονιστές μπορεί να είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, όμως ο γιατρός θα είναι απαραίτητος σε μηνιαία σύμβαση η οποία μπορεί να καλύπτεται ακόμα και με τηλεϊατρική και θα έλεγα ότι για το θέμα του γιατρού, επειδή ακούγονται αρκετά τις τελευταίες ώρες, για το πόσο κάποιος μπορεί να το καλύψει οικονομικά, για το ποιος θα είναι αυτός ο γιατρός, σίγουρα είμαστε ακόμη σε μία αναζήτηση όλου αυτού του πλαισίου. Ο γιατρός θα είναι αυτός ο οποίος θα διαχειριστεί ένα κρούσμα covid εφόσον υπάρξει στο ξενοδοχείο, είναι αυτός που θα αναλάβει με βάση το πρωτόκολλο, αν κάποιος από αυτά που λέει είναι ίσως ύποπτο κρούσμα. Για κάποιους που διαμαρτύρονται να πούμε ότι  ουσιαστικά η κάλυψη θα γίνεται από αυτόν το γιατρό, διότι εμείς δεν είμαστε γιατροί και δεν μπορούμε να ξέρουμε όταν θα υπάρξει ένα κρούσμα πώς ακριβώς θα το διαχειριστούμε. 

Από κει και πέρα υπάρχουν αρκετά ρεαλιστικά ζητήματα, υπάρχει μπουφές, δεν χρειάζεται να είναι κλεισμένος, θα υπάρχει υποδοχή χωρίς να είναι υποχρεωτικά κλεισμένη για παράδειγμα με τζάμι με πλεξιγκλάς, επιβάλλεται η χρήση μάσκας, θα χρειαστεί σίγουρα μεγαλύτερες αποστάσεις όπως το ξέρουμε και από την εστίαση και από κει και πέρα ένα σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι τα δωμάτια θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά, απλώς  θα γίνεται νωρίτερα το check-out στις 11 και το  check-in στις 3.

Ότι είναι καινούργιο, είναι έχει και προβλήματα, το θέμα είναι ότι αυτά έχουμε αυτή τη στιγμή και με αυτά θα πρέπει να κινηθούμε.

Έχει γίνει και μεγάλη προσπάθεια να βελτιωθούν,ήταν πολύ πιο χειρότερη η γραφή τους πριν 20 μέρες.

Σήμερα είναι πολύ καλύτερα και όσο τα υγειονομικά δεδομένα ή επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ χαμηλά, τόσο αυτά μπορεί να είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμα.

Το ζήτημα είναι να έρθουν πελάτες, από κει και πέρα θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε με πελάτες. Ο Ιούνιος έτσι κι αλλιώς είναι χαμένος και από κει και πέρα θα δούμε από τον Ιούλιο σε ποια αεροδρόμια θα επιλεγούν για να ρθουν πτήσεις, από ποιες εθνικότητες και γενικώς μιλάμε για μία χρονιά η οποία ουσιαστικά είναι χαμένη, ότι μπορούμε να σώσουμε.

 

Είμαστε υποχρεωμένοι σαν χώρα να μπούμε στη διαδικασία της ζήτησης, αυτό γίνεται με το άνοιγμα όλων των καταστημάτων γενικότερα, με το άνοιγμα της οικονομίας και με την πρόσκληση στο εξωτερικό να ρθουν οι πελάτες για διακοπές στην Ελλάδα με όλη αυτή την υγειονομική καθαρότητα εντός εισαγωγικών που έχουμε.

Από κει και πέρα το αν θα ρθουν οι πελάτες δεν μπορούμε να το ξέρουμε, οι χώρες έχουν διαφορετικά υγειονομικά κριτήρια, υπάρχει ψυχολογία στον πελάτη προφανώς αρνητική γιατί δεν ξέρει τι θα βρει αν βγει από τη χώρα του, επίσης είναι ένα ζήτημα οικονομικό, το πώς θα κινηθεί, μπορεί να θέλει να διατηρήσει τα χρήματα του για το επόμενο διάστημα. Έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο.

Το κυρίαρχο όμως είναι ότι η Γερμανία που είναι η πρώτη εθνικότητα στην Ελλάδα και για την Κρήτη για παράδειγμα φαίνεται ότι από τον Ιούλιο και μετά θα υπάρξουν πτήσεις, η Αγγλία είναι μετά τον Αύγουστο και γενικώς δεν ξέρουμε πώς θα πάμε και με τα κρούσματα.


Σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ούτε στην εργασιακά, πως θα αντιμετωπιστούν δηλαδή οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πληρότητες στα ξενοδοχεία, που είναι βασικό, πότε θα εγκριθούν τα δάνεια, όποια δάνεια  και όποιος μπορεί και  έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την εγγυοδοσία, γιατί  συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα, τι θα γίνει με τις επιταγές για τον Ιούνιο και φυσικά από κει και πέρα με τα πρωτόκολλα.

Άμα δεν έχεις το χρήμα την κινητήριος δύναμη δηλαδή, για να λειτουργήσεις φέτος και να κάτι να σώσεις και να σου μένουν κάποια χρήματα για να ετοιμαστεί για τον επόμενο Απρίλιο του ’21.

Είναι ξεκάθαρο ότι η χρονιά δεν πρόκειται να έχει αυτό που είχε το 19 θα είναι πάρα πάρα πάρα πολύ πεσμένη, ιδιαίτερα στα νησιά, υπάρχει μία πιθανότητα να πάει λίγο καλύτερα στον οδικό τουρισμό, κυρίως από τα Βαλκάνια στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά όλα αυτά είναι με το ΘΑ.


Όταν υπάρχουν μέτρα στήριξης από μία κυβέρνηση προφανώς έχουν θετικά στοιχεία. 

Όμως εμείς θέλουμε κι άλλες διευκρινίσεις και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, δεν αρκούν αυτά τα μέτρα, αν δούμε ότι το ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή δεν πήγε πήγε, αλλά πήγε  μόνο στον επισιτισμό και στις μεταφορές και αυτό μέχρι τον Οκτώβριο΄. Κατά δεύτερο το πρόγραμμά sure δεν επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο την εργασία πληρώνουμε εισφορές για ολόκληρο το ονομαστικό μισθό, αυτά είναι δύο βασικά στοιχεία, τα οποία δεν πήγαν όπως τα είχαμε προτείνει.

 Επίσης υπάρχουν ζητήματα καθημερινότητας τα οποία δεν έχουν επιλυθεί και φυσικά το θέμα της ρευστότητας το οποίο οπωσδήποτε πρέπει να βρεθεί κι άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, ο καιρός περνάει και μπορεί να δόθηκε η δυνατότητα να ανοίξουμε αλλά δεν θα ανοίξουμε αν δεν έχουμε κεφάλαια κίνησης. Δεν θα ανοίξουνε εάν δεν βλέπουμε να μπορούν να δραστηριοποιούνται πτήσεις. Άρα λοιπόν έτσι κι αλλιώς μιλάμε για μία χρονιά που είναι χαμένη, κάνουμε όποια προσπάθεια μπορούμε και από κει και πέρα βέβαια θα πρέπει να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι, να κατοχυρώσουν τουλάχιστον το ελάχιστο τους εισόδημα και φυσικά να κατοχυρωθεί και η επαναπρόσληψή τους για το 2021. Σε αυτή τη βάση είναι οι δικές μας προτάσεις και πιστεύουμε ότι αυτή τη βδομάδα αυτό το ζήτημα θα λυθεί διότι δεν μπορούμε να είμαστε με το θα και  το ίσως.

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα. Πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην και μετά από κει και πέρα θα δούμε.

Η επιμίκυνση της σαιζόν εξαρτάται από τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών προέλευσης των τουριστών και στη χώρα μας. Εδώ δεν το κάναμε με κανονικές συνθήκες αυτό, θα το κάνουμε τώρα; Εγώ δεν βλέπω θέμα επιμήκυνσης, το θέμα είναι τι θα κάνουμε τώρα. 

Όλα θα παιχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αρχές Ιουνίου, από εκεί θα δούμε τι χρήματα δικαιούμαστε.

Κυρίαρχο είναι το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για την επαναπρόσληψη των εποχικών υπαλλήλων, αυτό είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Αυτό θα πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες, για να έχουμε καθαρή εικόνα.

Στην Κρήτη με τις 250.000 κλίνες πρέπει 1η Ιουνίου να γίνει κακός χαμός για γεμίσουν.


Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com