Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης στο Λατώ fm: «Είμαστε σε απόγνωση, παρατεταμένο lockdown μέχρι το Πάσχα θα φέρει πολλά λουκέτα επιχειρήσεων»

«Είμαστε σε απόγνωση και είμαστε ιδιαίτερα εκνευρισμένοι, υπάρχει υγειονομικό θέμα όμως δεν ήταν η λειτουργία της αγοράς η αιτία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανόλης Κουμαντάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό

«Όσοι παίρνουν τις αποφάσεις, δεν ξέρουν τι σημαίνει και τι βιώνει η πραγματική οικονομία. Ας έλεγχαν αυτά που λένε ότι φταίνε, όλα οι κανόνες και τα πρωτόκολλα στο λιανεμπόριο τηρούνταν με απόλυτο τρόπο. Δεν είναι οι εστίες μετάδοσης η αγορά. Στην Ευρώπη συμβαίνει το ίδιο αλλά εκεί οι αγορές σιγά-σιγά ανοίγουν. Οι αγορές πρέπει να δουλέψουν, με όλους τους κανόνες και με σκληρό τρόπο».

Όπως τόνισε, «το λιανικό εμπόριο δεν θα αντέξει ένα παρατεταμένο lockdown, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση περιμένουμε πάρα πολλά λουκέτα σε όλη την Κρήτη, ενώ καινούργιες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν».


«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, ήδη από πριν την πανδημία η αγορά δεν πήγαινε καλά μετά από 10ετία οικονομικής κρίσης που περάσαμε, το πρώτο lockodown έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο λιανικό εμπόριο στις αγορές της Κρήτης ενώ το δεύτερο δημιουργεί και άλλα προβλήματα, ενώ δεν ξέρουμε και τι θα γίνει, η ρευστότητα είναι σε τραγική κατάσταση».

Αναφέρθηκε στα προγράμματα ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που είναι ουσιαστικά και το μόνο εργαλείο που παρέχει το κράτος ενώ για το πρόγραμμα ενίσχυσης της Περιφέρειας Κρήτης με 50 εκ. τόνισε πως «διαμαρτυρηθήκαμε από την πρώτη στιγμή αφού είδαμε πως τα χρήματα θα πάνε στον άμεσο τουρισμό και σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις όπως και τα βοηθήματα του κράτους μέχρι στιγμής που το μεγαλύτερο μέρος πάνε επίσης εκεί. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε αυτή τη μεγάλη κρίση τα πράγματα δεν έχει βοηθηθεί ουσιαστικά».

Συμφωνήθηκε, όπως ανέφερε, με τον Περιφερειάρχη ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2021 η Περιφέρεια θα δώσει άλλα 50 εκ. από τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, «χρήματα που σε πολύ μεγάλο μέρος θα πάνε σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε αυτοαπασχολούμενους, ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί».

Ο κ. Κουμαντάκης αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση της ΠΕΣΚ για μείωση του ΦΠΑ για την Κρήτη στο 16%, ισοσκελίζοντας έτσι την αδικία που όπως είπε υπάρχει για το νησί μας από την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου σε σχέση με τα άλλα νησιά, με 8.000 περίπου επιλέξιμους ΚΑΔ για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εν συγκρίσει με τους αντίστοιχους 2.000 για τη Κρήτη. «Αυτό είναι παράλογο αλλά και άδικο για τις επιχειρήσεις και το λαό, τα νοικοκυριά της Κρήτης, δεν συνάδουν αυτά με την ισονομία σε μια χώρα» τόνισε. «Τα νησιά έτσι δεν μπορούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους και απλά οι επιχειρήσεις των Αθηνών έχουν ένα μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα». 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com