Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχ. Χωραφάς στο Λατώ fm: «Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση σε πολίτες και μηχανικούς λόγω και της πανδημίας και να δοθεί μία ακόμη παράταση για τα αυθαίρετα»

«Μπορεί να ελπίζουμε σε κάτι της τελευταίας στιγμής αλλά δεν νομίζω να υπάρξει παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων», όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων,  ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

«Δηλώνεται με κάθε τρόπο ότι δεν θα δοθεί παράταση, παρόλο που πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να δοθεί η παράταση. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει χάσει τη δουλειά του, είχε αδυναμία να μπει σε μία διαδικασία έστω και μηνιαίων πληρωμών και υπήρχαν λόγοι λόγω του κορωνοϊού και της γενικότερης κρίσης να δοθεί να δοθεί αυτή η παράταση. 

Εμείς σαν Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης αλλά και όλα τα περιφερειακά τμήματα και το κεντρικό ΤΕΕ έχουμε στείλει τα αιτήματά μας στο υπουργείο. 

Τώρα, όπως είπε, «μάλλον θα ζήσουμε μία ιστορική εποχή, δηλαδή την αύξηση των προστίμων, γιατί από 1η Οκτωβρίου αναμένεται η σοβαρή αύξηση των προστίμων κατά 20% στις 4 από τις 5 κατηγορίες αυθαιρέτων και η αδυναμία δήλωσης των αυθαιρέτων κατηγορίας 5 δηλαδή αυτά που λέγονται μεγαλύτερα αυθαίρετα». 

Τα περισσότερα, άλλωστε, αυθαίρετα, όπως είπε (άνω του 60%)  ανήκουν στην κατηγορία 5, τουλάχιστον για τις εκτός σχεδίου περιοχές, είναι δηλαδή πολύς ο κόσμος και πολλά τα ακίνητα που δεν θα μπορούν να δηλωθούν. Αυτά είναι όσα 


Η λογική με την οποία επελέγη η αύξηση των προστίμων, είναι «να πάει ο κόσμος όσο γίνεται πιο γρήγορα στις δηλώσεις καθώς θα γνωρίζει ότι όσο καθυστερεί θα υπάρχει μία επιβάρυνση, γιατί από 1η Οκτώβρη είναι 20% η επιβάρυνση και για κάθε επόμενο έτος θα είναι επιπλέον 5% η αύξηση των προστίμων. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να δηλώσει κάποιος νωρίς. «Αυτά είναι όσα έχουν μεγάλες υπερβάσεις σε κάλυψη και δόμηση άνω του 40%, ή υπέρβαση του ύψους άνω του 20%. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει κάνει έστω και ένα μικρό δωμάτιο σε ένα επιπλέον όροφο μπορεί να είναι πολύ μικρή η επιφάνεια του, όμως αυτή η υπέρβαση του ύψους το κατατάσσει στην τελευταία κατηγορία».

Όπως τόνισε, η μη επιπλέον παράταση δημιουργεί προβλήματα «πρώτα από όλα για τον κόσμο που δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει τα ακίνητα του και να  μεταβιβάσει μετά από αυτό και κατά δεύτερο λόγο για τους μηχανικούς που έχουν κάποιο εισόδημα από αυτή τη διαδικασία. Κατανοούμε ότι μία νέα κυβέρνηση, έχει τον προβληματισμό ότι ήδη 9 χρόνια, που είναι ένα μεγάλο διάστημα αντικειμενικά για να δηλώσει κάποιος, από την άλλη όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποια ήταν αυτά τα εννιά χρόνια, ήταν εννιά χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης. Τη στιγμή  που ελπίζαμε ότι θα παρέλθει, επανήλθε μέσω μιας οικονομικής κρίσης που επηρεάζει οικονομικά όλο τον κόσμο. Άρα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση και να δοθεί μία ακόμα παράταση».

Ο κ. Χωραφάς πρόσθεσε ότι παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες με το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου που πέφτει «διότι δυστυχώς οι Έλληνες έχουν αυτή τη συνέχεια πάντα τη λήξη των προθεσμιών να κατευθύνονται στους μηχανικούς να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες. Παρόλο που ξενυχτάμε ή σηκωνόμαστε χαράματα, δυσκολευόμαστε να εισάγουμε δηλώσεις. Είναι και αυτό μεγάλο πρόβλημα και το έχουμε επισημάνει στην επιστολή μας και είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο ζητάμε την παράταση».

Ανέφερε επίσης ότι την Πέμπτη θα συγκροτηθεί σε σώμα το Δ.Σ. της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ, που καθυστέρησε να λάβει χώρα λόγω των συνθηκών με τον κορωνοϊό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com