Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΣΤΕΚ Ν. Βασιλειάδης στο Λατώ fm: «Πολλά παιδιά αναγκαστικά θα αναβάλουν την πρακτική τους αφού πολλά ξενοδοχεία δεν ανοίγουν, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο – Ζητάμε ανωτατοποίηση της Σχολής και ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους φοιτητές της χώρας»

Τα ποικίλα και χρόνια ζητήματα που απασχολούν τους σπουδαστές της Ανώτερης Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Κ.) εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Συλλόγου των Σπουδαστών της Σχολής Νίκος Βασιλειάδης.


«Τα προβλήματα τα χρόνια αφορούν τη συνολική ανωτατοποίηση της σχολής διότι δεν έχουμε πάσο, δεν έχουμε ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους φοιτητές όλης της χώρας, παρόλο που πέρασαν από Πανελλήνιες όπως και αυτοί, αλλά το πιο σύγχρονο πρόβλημα είναι αυτό με την πρακτική μας άσκηση διότι πολλά ξενοδοχεία δεν ανοίγουν και πολλά παιδιά οδηγούνται αναγκαστικά στην αναβολή της πρακτικής.

Θεωρητικά, τοποθετήθηκαν λίγο παραπάνω παιδιά από τα μισά της πόλης σε ξενοδοχεία, αλλά ακόμα και αυτά που τοποθετήθηκαν στα ξενοδοχεία τηλεφωνούν για να μάθουν πληροφορίες και αυτά που λαμβάνουν είναι ότι είτε δεν θα ανοίξουν τελικά τα ξενοδοχεία, παρόλο που είναι στις λίστες – διότι αυτές δεν είναι καλά ανανεωμένες από το υπουργείο Τουρισμού – είτε θέλουν ένα πρακτικάριο αντί για 5 που ζήταγαν.

Κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από την 1η Ιουλίου αλλά πολλά ξενοδοχεία δεν ανοίγουν από την 1η Ιουλίου, υπάρχουν παιδιά τα οποία έχουν ξεκινήσει, υπάρχουν τα παιδιά που θα ξεκινήσουμε μετά τις 15 του μήνα, αλλά και πάλι υπάρχουν παιδιά τα οποία έχουν τοποθετηθεί και δεν ξέρουνε άμα θα ξεκινήσουν, άμα θα πάρουν αναβολή, δεν ξέρουμε πολλά πράγματα.

Το Σωματείο, όπως είπε, είχε στείλει δύο επιστολές στο υπουργείο και είχε κάνει και μία επικοινωνία ζητώντας ουσιαστικά την απαλλαγή από την πρακτική άσκηση τη φετινή, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό από το υπουργείο.


«Βλέπαμε την κατάσταση, ότι τα ξενοδοχεία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την πρακτική για όλους τους φοιτητές, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό, γιατί όπως ισχυρίστηκε ο Υφυπουργός είχε λάβει υποτίθεται μήνυμα από μας όταν είχαμε κάνει τηλεδιάσκεψη ότι εμείς θέλαμε να γίνει η πρακτική, ενώ εμείς απλά είχαμε θέσει το θέμα ότι τα παιδιά τα οποία είχαν βρει που αφορά τριτοετείς φοιτητές οι οποίοι μπορούν να κάνουν συμφωνίες μόνοι τους με ξενοδοχείο, να μπορούν να την κάνουν σε περίπτωση συνολικής απαλλαγής απλά για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Ο κ. υφυπουργός το είχε λάβει αλλιώς το μήνυμα».


Όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου, «σίγουρα θα υπάρξουν φοιτητές που θα μείνουν χωρίς δουλειά, έτσι θα τη χρωστάνε, θα αναγκαστούν να την προσθέσουν σε κάποιο επόμενο έτος, το θέμα είναι πολύ σοβαρό, κάποιος ο οποίος είναι δευτεροετής φοιτητής και θα μπορούσε να τελειώσει, θα χρειαστεί να κάνει εξάμηνη πρακτική και ιδιαίτερα οι τριτοετείς που θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει φέτος με την πρακτική τους. Και να μπορέσουν να δουλέψουν του χρόνου ως επαγγελματίες, θα αναγκαστούν να κάνουν την πρακτική τους του χρόνου ή το χειμώνα και θα πρέπει να καθυστερήσουν άλλα πράγματα μπορούσαν να κάνουν στη ζωή τους όπως π.χ. τα αγόρια να πάνε ένα στρατό, κλπ.

Περιμένουμε να βρεθεί λύση, αλλά εφόσον έχουν βγει οι λίστες και εφόσον δεν υπάρχει κάποια πληροφορία, κάποια ενημέρωση, νέα από το υπουργείο και κάποια γενικότερη ευαισθητοποίηση, θεωρώ ότι δυστυχώς για άλλη μία φορά βρισκόμαστε σε αδιέξοδο».

Αναφορικά με τα υπόλοιπα αιτήματα – πάσο, σχολής, σίτιση, στέγαση – αυτά όπως ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης συμπεριλαμβάνονται 
ανωτατοποίηση της σχολής μας. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πάσο, δεν έχουμε γενικότερα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους φοιτητές όλης της χώρας ενώ έχουμε περάσει από Πανελλήνιες, δεν έχουμε σίτιση, το κτίριο μας είναι παλιό και δεν μπορεί να καλύψει πολλά εργαστηριακά μαθήματα, τα βιβλία δεν επαρκούν, φέτος πολλά παιδιά αναγκάστηκαν να έχουν ας πούμε ένα βιβλίο ανά τρία άτομα ή να μην έχουν καθόλου. Ευτυχώς οι καθηγητές μας βοηθάνε με σημειώσεις δικές τους προσωπικές».

Από πέρυσι και την κατάληψη που κάναμε δεν έχει ακόμη γίνει κάτι, μας είχε ξεκαθαρίσει ο υπουργός ότι λόγω κορωνοϊού δεν θα μπορέσει να γίνει κάτι φέτος, κάτι το οποίο δεν έπεισε πολύ τους φοιτητές. Όπως μας είχε πει ο υφυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη τον περασμένο Μάιο, τώρα τον Ιουλίου τέλη Ιουλίου θα κατατεθούν στη βουλή για ψήφισμα γύρω στα είκοσι πέντε νομοσχέδια και είπε ότι θα προσπαθήσει να συμπεριλαμβάνεται και το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΑΣΤΕ».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com