Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου στο Λατώ fm: «Δεν αρκούν 3 εβδομάδες lockdown – Επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στο καλοκαίρι του ’21, μετά την ανοσία στο 60% του πληθυσμού»

«Το εμβόλιο ως απάντηση είναι η λύση αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει στη φαρέτρα μας, μέχρι το καλοκαίρι εμβόλιο δεν θα έχουμε, η  ανοσία του πληθυσμού μπορεί να έχει επιτευχθεί μετά το καλοκαίρι του 2021», τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κωστής Νικολαράκης.

Όπως είπε, «βρισκόμαστε την εξέλιξη του δευτέρου κύματος που θα είναι μακρύ και επώδυνο, τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια αυτών τα οποία κατά καταμετρώνται, είναι πολύ ανησυχητικό ότι περί το 1/3 του πληθυσμού στη Βόρειο Ελλάδα είναι θετικό στον ιό, άρα αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ένα πλάσμα πολύ μικρό των κρουσμάτων».

Για την ραγδαία αύξηση τις τελευταίες 15 μέρες των κρουσμάτων στο Λασίθι γενικότερα, είπε πως «όταν στη γειτονιά σου υπάρχει ένα ιικό φορτίο που αυξάνεται, κάποια στιγμή αυτό θα μεταφερθεί και στην όμορη περιοχή, από τις επιβαρυμένες περιοχές το φορτίο αυτό διοχετεύθηκε από τις πύλες εισόδου και εδώ και σε όλη τη χώρα». 

Όπως τόνισε, οι 3 εβδομάδες καραντίνας «σε καμία περίπτωση δεν αρκούν, ο περιορισμός πιστεύω θα υπάρχει όλο το χειμώνα. Θα είναι καταστροφικό να πάμε σε λογικές τύπου ‘ακορντεόν’, μπαίνοντας συνεχώς και βγαίνοντας από lockdown, θα είναι σαν να παρακολουθούμε ένα φαινόμενο παθητικά και να το τραβάμε παραπέρα, κ.ο.κ.. Τα μέτρα πρέπει να είναι μόνιμα, να περιορίσουμε τον ιό και να μην  περιμένουμε μοιρολατρικά να τον ξαναδούμε να φυτρώνει. Είναι σαν να βλέπεις μια φωτιά σε ένα δάσος και αντί να προσπαθείς να τη σβήσεις, να λες ‘άστη πάλι λίγο'». 

Για την τήρηση των μέτρων στο Λασίθι, τόνισε ότι «θα ήθελα να είναι ο κάθε πολίτης πιο αυστηρός με τον εαυτό του, τα μέτρα πρέπει να τηρούνται κατά απόλυτο βαθμό, εάν ο κάθε πολίτης δεν κατανοήσει ότι ο διπλανός του είναι εν δυνάμει φορέας του ιού 

Για το εμβόλιο τόνισε ότι όλα αυτά που ανακοινώθηκαν από την Pfizer είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον, εάν η ανακοίνωση του εμβολίου καθησυχάσει τον κόσμο τότε αρνητικά θα προσφέρει προς το παρόν, παρά θετικά. Μέχρι το καλοκαίρι δεν θα έχει γίνει η ανοσία του πληθυσμού, πρέπει να πετύχουμε 60% του πληθυσμού ο ιός θα περιοριστεί, δεν θα εξαλειφθεί, αλλά δεν θα απειλεί μαζικά. Εάν όλα εξελιχθούν χωρίς απρόοπτα, μπορούμε να επιστρέψουμε κατά κάποιο τρόπο στην κανονικότητα μετά την ανοσία του 60% του πληθυσμού μέσα στο επόμενο καλοκαίρι». Πρόσθεσε πως «μπορούμε να ζήσουμε το κλίμα Χριστουγέννων και Πάσχα, χωρίς να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον».

Ο κ. Νικολαράκης αναφέρθηκε επίσης στην πρόσκληση που απηύθυνε στους ιδιώτες γιατρούς όλης της χώρας ο υπουργός κ. Κικίλιας για να συμβάλουν στο Εθνικό σύστημα υγείας και στην αντιμετώπιση πανδημίας, με συμβάσεις π.χ. για ένα εξάμηνο. Υπάρχει, πρόσθεσε, ήδη γιατρός στο ΓΝΑΝ που λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. 

Τόνισε, τέλος, ότι «ο κόσμος δεν έχει πολλές επιλογές αυτή τη στιγμή. Από το Μάρτιο λέμε τα ίδια, στην τηλεόραση βλέπουμε ίδιες και ίδιες εικόνες, στην αρχή στην Κίνα, μετά στην Ευρώπη μέχρι και τη χώρα μας πλέον. Τώρα μετράμε και στο Λασίθι, στον Άγιο Νικόλαο, κρούσματα, ευχή μου  είναι να μη φτάσουμε ποτέ στο σημείο να μετράμε απώλειες συνανθρώπων μας. Για να μη φτάσουμε σε αυτό, πρέπει όλοι να προσέχουμε, να θεωρούμε το διπλανό μας δυνητικά φορέα του ιού και να τον κρατάμε σε μία λογική απόσταση να μη μας κολλήσει. Τόσο απλά. Λίγη νοημοσύνη χρειάζεται, απέναντι σε ένα πλάσμα των 20 δισεκατομμυριοστών του μέτρου, το οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με λίγη προσοχή».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com