Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης στο Λατώ fm: «Το λάδι που θα βγει φέτος στην Κρήτη θα είναι και πολύ και ποιοτικό – Η αγορά του θα πάρει υπεραξία όταν κατοχυρωθεί κοινό brandname»

«Το λάδι που θα βγει φέτος στην Κρήτη θα είναι πολύ και ποιοτικό, η αγορά του όμως θα πάρει υπεραξία όταν κατοχυρωθεί κοινό brandname», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Όπως δήλωσε, μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις είναι καλές όσον αφορά την ποιότητα του ελαιολάδου, «η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, πέρσι ήταν μια καταστροφική χρονιά από πλευράς δάκου και άλλων ιώσεων, που δημιούργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα σε ένα υποβαθμισμένο προϊόν και έτσι και ο παραγωγός είχε πραγματικά μεγάλο οικονομικό πρόβλημα αλλά και στο ίδιο το προϊόν». 


Τόνισε δε πως «το Κρητικό ελαιόλαδο αυτό που παλεύει είναι να κερδίσει το brandname του. Αυτή τη στιγμή οι Συνεταιριστικές οργανώσεις προσπαθούν και εμείς ως συνδικαλιστική οργάνωση τους στηρίζουμε για τη δημιουργία ενός κεντρικού φορέα, κάτι που είναι μονόδρομος και να υπάρξει μία ενιαία αν γίνεται ετικέτα «Κρητικό ελαιόλαδο». Δεν είναι το ίδιο να προωθήσει η Περιφέρεια Κρήτης 70-80 ετικέτες από το να προωθεί μία. Η προσπάθεια αυτή δεν θα πάει καλά αν δεν μπει μπροστά το ίδιο το κράτος, πρέπει να δοθούν κίνητρα στις οργανώσεις για να το δεχτεί αυτό το πράγμα».

Για τις τοποθετήσεις της κ. Παπαευαγγέλου την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ότι η ελαιοσυγκομιδή παίζει ρόλο στη διασπορά του κορωνοϊού, ο κ. Ιερωνυμάκης το διέψευσε. «Όταν ειπώθηκε αυτό η συγκομιδή δεν είχε γίνει ούτε 3 ημέρες, πότε πρόλαβε να γίνει μελέτη, κλπ; Όσο επικίνδυνο είναι να λες ότι δεν υπάρχει τίποτα ή όσοι λένε ότι στην εκκλησία δεν κολλάει, το ίδιο επικίνδυνο είναι να βγαίνεις και να δημιουργείς σύγχυση στον κόσμο».

Είπε επίσης ότι «από τη στιγμή που π.χ. μια οικογένεια ζει και χρησιμοποιεί το ίδιο σπίτι, πώς μετά εάν μπουν σε ένα αμάξι πρέπει να φορούν μάσκες;». 

Για περιπτώσεις που εργάτες π.χ. μπαίνουν στο αυτοκίνητο «πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα, όπως και όταν είμαστε στο χωράφι. Στην ένταση ωστόσο της εργασίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξουν διευκρινίσεις σε ορισμένα σημεία αλλά και οι αστυνομικές αρχές, που και αυτοί οι άνθρωποι σε μεγάλο ποσοστό ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, να δείξουν σχετική κατανόηση σε κάποιες περιπτώσεις». 

Για την τιμή που αναμένεται να δοθεί το φετινό λάδι, ο κ. Ιερωνυμάκης τόνισε ότι «πρέπει να συμμετέχει και ο ίδιος ο αγρότης και να μην ξεπουλά το λάδι του σε πολύ χαμηλές τιμές. Δυστυχώς, παρεμβατικότητα δεν υπάρχει. Τα δυναμικά εργαλεία που υπήρχαν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις διαλύθηκαν αφού χρησιμοποιήθηκαν για πολλά χρόνια ως κομματικά εργαλεία. Και έτσι μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει ο καθένας ότι θέλει». 

Για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα, σημείωσε πως «πρέπει όλοι μαζί να ενωθούμε, δεν γίνεται ο καθένας να κοιτά το καπετανάτο του. Αυτό κοιτά να κάνει η κάθε Συνεταιριστική ένωση, έτσι δεν πάμε πουθενά. Πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση με οικονομικά κίνητρα και να επιβάλει με διάφορους τρόπους να δημιουργηθεί ο φορέας αυτός».

Αναφορικά με τις έκτακτες ενισχύσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που επλήγησαν από την πανδημία, είπε πως  «ο καθένας μπορεί όπου έχει κάνει τη δήλωση του ΟΣΔΕ για την επιδότηση να κάνει τη δουλειά του δίνοντας τον κωδικό του taxis, μιλάμε για 30 ευρώ το στρέμμα για κατ’ επάγγελμα αγρότες που επλήγησαν από την πανδημία. Οι δηλώσεις είναι μέχρι τέλη του Νοέμβρη». 

Για τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες, τόνισε ότι «αρχικά φαίνονται όλα εύκολα, μετά χρειάζεται χαρτούρα στον ΕΛΓΑ, κλπ, Υπάρχουν αδικίες. Για να λέμε αλήθειες κατευθείαν στον κόσμο, όμως, υπάρχουν τρόποι μέσα από de minimis, μέσα από διάφορα προγράμματα που μπορούν να αποζημιωθούν οι άνθρωποι, αρκεί να τα πιάσουν και οι βουλευτές μας και του κυβερνώντος κόμματος της αντιπολίτευσης σωστά, αντί να βρίζουν και να κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Από τις ίδιες κοινωνίες εκλέγονται όλοι. Κανείς δεν έκανε σωστή αγροτική πολιτική. Σε άλλες περιοχές όπως η Θεσσαλία αυτό έγινε, ας το κάνουν και οι Κρήτες βουλευτές». 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com