Ο Νίκος Παππάς στο Λατώ fm: «Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας με εγγυήσεις του δημοσίου για να στηρίξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την απασχόληση – Να δοθούν κουπόνια στο γενικό πληθυσμό για να καλύψει μέρος των εξόδων των διακοπών – Η επιλογή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπει σε καραντίνα»


Για τα μέτρα στήριξης επαγγελματιών και εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση την επόμενη μέρα μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, το εδνεχόμενο προσφυγής στις κάλπες και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο Τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νίκος Παππάς.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων «θα πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να ανακοινωθούν, να δρομολογηθούν μέτρα ειδικά για τον πάρα πολύ κρίσιμο τομέα του Τουρισμού, ένα τομέα ο οποίος είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι ανεξάρτητα το τι γνώμη έχει ο καθένας έχει πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της απασχόλησης στην Ελληνική Οικονομία.

350.000 εργαζόμενοι σε αναστολή στον τομέα του Τουρισμού.

Ο τουρισμός κατατάσσεται στους τομείς που διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Εμείς το έχουμε λάβει υπόψη μας και σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε την επικαιροποίηση του προγράμματος μας. Δυστυχώς οι προτάσεις μας σε πρώτη φάση αγνοήθηκαν. 

Να υπάρξει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού, μία επιδότηση της ζήτησης, δηλαδή κουπόνια τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον γενικό πληθυσμό για να πάει διακοπές με καλυμμένο μέρος των εξόδων του.

Να πάει διακοπές στην Ελλάδα, στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου.

Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθεί ο ξένος τουρίστας στις ανάγκες τις οποίες έχει η τουριστική βιομηχανία.

Όλες οι ενδείξεις μιλάνε για πάρα πολύ μεγάλη μείωση.


Είναι μία διαδικασία η οποία απαιτεί από έναν ίδια συμπολίτη μας να πάρει ένα ρίσκο να δανειστεί ενδεχομένως κάποια χρήματα, για να τροφοδοτήσει, να δεσμεύσει προσωπικό και μετά να προσευχηθεί να έρθει αρκετή πελατεία.

Απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανόνων και θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία έχει και ένα πλεονέκτημα που δεν έχουν οι άλλες χώρες . Αυτό το πλεονέκτημα λέγεται μαξιλάρι της κυβέρνησης Τσίπρα.

Έχουν αξιοποιηθεί κάποια από αυτά τα διαθέσιμα, όχι πάρα πολλά βέβαια.

Για να καταλάβετε ποια είναι τα μεγέθη, όλες οι χώρες σχεδιάζουν Τιτάνια προγράμματα δημοσιονομικής δαπάνης αυτή τη στιγμή και η χώρα μας έχει δαπανήσει,έχει ξοδέψει 1,5 δις. 


Το μεγάλο πρόβλημα είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων που δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό που δεν μπορεί να περάσει ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο από την τράπεζα και κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο.

Αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται με παρακάλια προς τις τράπεζες ούτε με αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις των υπουργών.

Πρέπει να δημιουργηθεί τώρα η Αναπτυξιακή Τράπεζα με εγγυήσεις του δημοσίου και οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να στηρίξουν την απασχόληση.

Η Γερμανία η οποία έχει βάλει μπροστά την αναπτυξιακή τράπεζα και επιδοτεί αφειδώς δίνει δάνεια και ρευστότητα, στηρίζει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.


Ενώ είχαμε μικρή εξάπλωση, λιγότερα θύματα με βάση τον πληθυσμό κατ’ αναλογία, κινδυνεύουμε να βγούμε πρωταθλητές στην ύφεση και αυτό θα συμβεί αποκλειστικά και μόνο επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε τη μή παρέμβαση στην οικονομία.

Επιλέχθηκε μία λογική “ανοσία αγέλης” στην οικονομία, η οποία όμως είναι καταστροφική και αντίθετη με το εθνικό και οικονομικό συμφέρον του λαού μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν παραπάνω από σαφής για το τι πρέπει να κάνουμε σε σχέση με τη στρατηγική μας και το πώς πρέπει να λειτουργούμε.

Όλοι μας οφείλουμε να ανταποκριθούμε και αυτό θα γίνει με τις διαδικασίες μας, τη δημοκρατική μας λειτουργία και βεβαίως την αποφασιστικότητα μας να προχωρήσουμε στο “μετασχηματισμό” του κόμματος μας, σε ένα κόμμα που θα εκφράζει δημοκρατικές παρατάξεις στην Ελλάδα.

Αυτό φοβούνται και εμείς αυτό θα κάνουμε και είναι μία επιλογή η οποία δεν θα μπει ούτε στο ψυγείο ούτε σε καραντίνα και ούτε βεβαίως θα κάνουμε τη χάρη στην σκληρή δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει απέναντί της μία αριστερά απομονωμένη από τις διεργασίες τις κοινωνικές.

Σχετικές δημοσιεύσεις