Ο Μιχάλης Βλατάκης στο Λατώ fm: «Με το σταγονόμετρο οι καινούργιες κρατήσεις, αναιμικοί Ιούλιος-Αύγουστος για την Κρήτη, οι εργαζόμενοι που έχουν συμμετάσχει στα επιμορφωτικά σεμινάρια θα προτιμηθούν στον τουρισμό – Δεν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία καραντίνας, πρέπει να βρεθεί λύση με δημοκρατικό τρόπο και όχι με επιτάξεις»

Για την πορεία των κρατήσεων και τις πληρότητες των ξενοδοχείων της Κρήτης, τα ξενοδοχεία καραντίνας και την αναμονή και τις προσδοκίες για τον τουρισμό φέτος στο νησί, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.


Όπως είπε, «αίσθηση μου είναι ότι ο Ιούλιος θα είναι σαν το Μάρτιο πέρυσι δηλαδή πολύ αναιμικά, δεν θα ανοίξουν πολλά ξενοδοχεία, οι πτήσεις δεν θα έρθουν όπως ερχόντουσαν βέβαια τον Ιούλιο  αλλά θα είναι με αυτή τη συχνότητα που ήταν το Μάρτιο και βέβαια δεν θα είναι γεμάτες. Πηγαίνουμε πολύ αργά, θέλει ψυχραιμία, είναι δύσκολη εξίσωση αυτή πάμε να λύσουμε, πρώτα – πρώτα να υποδεχτούμε τουρίστες, να είμαστε εξασφαλισμένοι όσο το δυνατόν εκπαιδευμένοι, πιστοποιημένοι και με ατομική ευθύνη και εταιρική ευθύνη ο καθένας μας να κοιτάξει να προφυλαχτεί και να προφυλάξει τους αγαπημένους του

Είναι το δύσκολο σενάριο αυτό τον ανοίξουμε φέτος αλλά είναι επιβεβλημένο διότι αλλιώς ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος και το η πορεία του COVID εδώ θα είναι πταίσμα.

Λοιπόν στα δύσκολα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Εάν όλα πάνε καλά και έχουμε τύχη και προσοχή, ο Αύγουστος θα είναι στα επίπεδα Μαΐου πέρυσι, και ο Σεπτέμβριος το ίδιο και ο Οκτώβριος θα είναι στα επίπεδα Απριλίου πέρυσι.

Νομίζω ότι θα υπάρξει μία προσπάθεια για επέκταση λίγο το Νοέμβριο επαναλαμβάνω αν όλα πάνε καλά.

Οι κρατήσεις για τον Ιούλιο είναι λίγες, προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε τις προκρατήσεις που είχαν μείνει

 Είχαν γίνει κάποιες προκρατήσεις μέχρι το Φεβρουάριο, πολλές από αυτές ακυρώθηκαν, αυτές οι οποίες έμειναν υπάρχουν στα συστήματα των Tour operators και των πλατφορμών, αλλά επειδή υπάρχει η δυνατότητα του πελάτη μέχρι τελευταία στιγμή να ακυρώσει λόγω της κατάστασης θα πρέπει να ερωτηθούν οι πελάτες.

Καινούργιες κρατήσεις έρχονται με το σταγονόμετρο. 

Αστάθμητος παράγοντας είναι η οικονομική κατάσταση των εν δυνάμει επισκεπτών μας, διότι και αυτοί περνάνε δύσκολα, έχουν κοπεί οι μισθοί, έχουν μειωθεί τα ωράρια, έχει πληγεί ο προϋπολογισμός, οπότε θέλουμε να δούμε’που θα κάτσει η μπίλια’.

Επειδή βέβαια οι ανταγωνίστριες, η Τουρκία, η Αίγυπτος, οι οποίες είναι κλειστές, από αυτή την πολύ μειωμένη ‘πίτα’ που υπάρχει ταξιδιωτών έχουμε μία ελπίδα να πάρουμε ότι μπορούμε περισσότερο.

Ακόμη στην Κρήτη δεν έχουν ανοίξει ξενοδοχεία, κυρίως ξενοδοχεία πόλεως είναι ανοικτά, κάποια θα ανοίξουν αρχές Ιουλίου και μετά περιοδικά, σιγά-σιγά, ακόμα περισσότερα θα ανοίξουν μέσα στον Ιούλιο.

Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις που θα ανοίξουν φέτος, θα ανοίξουν για τους εργαζόμενους, θα ανοίξουν για τους επισκέπτες που πρέπει να τιμήσουμε, και θα ανοίξουμε επίσης Και για να μην πληγεί ο προορισμός, διότι ένας κλειστός προορισμός παραμένει κλειστός στο μέλλον. 

Να μην υπάρχει διάχυτη εντύπωση στους συμπατριώτες μας ότι θα ανοίξουν για κέρδη φέτος, για ζημιά Θα ανοίξουν.

Προέχει, όμως, η υγεία και η ασφάλεια όλων μας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και για αυτό κάναμε αυτό το πρόγραμμα, μπήκαμε μπροστά και οργανώσαμε αυτό το πρόγραμμα, αυτή την εκπαίδευση με πιστοποίηση που γίνεται με την υποστήριξη του περιφερειάρχη δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους του τουρισμού.

Ήδη έχουν εκπαιδευθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες πάνω από 25.000 εργαζόμενους και ευελπιστούμε να πάμε και στους 100.000 γιατί έχουμε τρία τετραήμερα ακόμα.

Κάνω έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό να μπουν στη σελίδα της της περιφέρειας Κρήτης, να πάρουν πληροφορίες, να  επικοινωνήσουν με τους φορείς σας. «Επικοινωνήστε με τα ξενοδοχεία σας και δηλώστε συμμετοχή, κάντε το αυτό το σεμινάριο, πάρτε την πιστοποίηση θα προτιμηθούν οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει αυτή την πιστοποίηση, διότι και η κάθε επιχείρηση πρέπει να είναι διασφαλισμένη σε περίπτωση αστικής ευθύνης ή προβλήματος ότι έχει εκπαιδευτεί ο εργαζόμενος. Είναι ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό.
Δηλώστε συμμετοχή, εκπαιδευτείτε, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο καταρτισμένοι αυτή τη λαίλαπα αφενός και αφετέρου να έχουμε ατομική ευθύνη όλοι μας για να μπορέσουμε να προστατευτούμε και εμείς και οι επισκέπτες».

Για τα ξενοδοχεία καραντίνας

«Είναι ένα θέμα που μέχρι τώρα το πήρανε πολύ επιδερμικά, ενώ είναι το πιο σοβαρό.

Ένα ξενοδοχείο που θα μαζεύει τα ασυμπτωματικά κρούσματα, πρέπει να έχει πάρα πολλές προϋποθέσεις.

Πρέπει να είναι απομονωμένο, να είναι πολύ καλής ποιότητος και ανακαινισμένο, να προφυλάσσεται, να συμπληρώνει πάρα πολλές προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά και με τις συνθήκες που πρέπει για να είμαστε όλοι προφυλαγμένοι.

Μέχρι στιγμής αυτό δεν βρέθηκε.

Μία ιδέα που έπεσε από το υπουργείο, είναι το κάθε ξενοδοχείο να έχει κάποια δωμάτια για τέτοιες περιπτώσεις, αν μη τι άλλο δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτεί κάνεις, διότι δεν μπορούμε να έχουμε 30 κρούσματα σε 30 περιοχές της Κρήτης, θα φύγει και ο ιδιοκτήτης όχι οι πελάτες.

Δεν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από ξενοδοχεία τα οποία έχουν τις προϋποθέσεις. Μπήκαμε πάλι μπροστά εμείς, οφείλουμε να είμαστε μπροστά οφείλουμε να είμαστε πίσω και μπροστά από τα γεγονότα για να βρίσκουμε λύσεις.
Πιστεύω να βρούμε κάποια λύση διότι δεν μπορούμε να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε πελάτες εάν δεν έχουμε εξασφαλίσει αυτή την προϋπόθεση. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τον υπουργό.

Για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Θεοχάρη για την επίταξη ξενοδοχείων σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση, ο κ. Βλατάκης τόνισε πως αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι δημοκρατικό, δεν είναι σωστό,πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο και υπάρχουν τρόποι να γίνει με τον σωστό τρόπο και δημοκρατικό τρόπο που αρμόζει στη χώρα μας και τις επιχειρήσεις. Δεν είμαστε σε πόλεμο».

Για την κάθοδο του κ. Χαρδαλιά στο Ηράκλειο τόνισε ότι είναι κάτι που θα προγραμματιστεί και θα γίνει, ανάλογα και με το πρόγραμμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας. «Νομίζω ότι θα έρθει πριν αρχίσει η σαιζόν, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να καθοριστούν».

Σχετικές δημοσιεύσεις