Ο Μανόλης Θραψανιώτης στο Λατώ fm: «Προτείνουμε στήριξη των εργαζομένων και θωράκιση των επιχειρήσεων και για την επόμενη μέρα της κρίσης, το πακέτο μέτρων των 26 δισ. είναι κοστολογημένο»

Για το πακέτο μέτρων που πρότεινε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της και για όλη την κατάσταση με τον κορωνοϊό μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.

«Είναι γεγονός ότι η πανδημία πλήττει όλο τον κόσμο πέρα από την υγεία των ανθρώπων πέρα από τις απώλειες που υπάρχουν και θα πρέπει να πειθαρχούμε στις κατευθύνσεις των θεσμοθετημένων οργάνων ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την Πανδημία και να περιοριστούν κατά αυτό τον τρόπο και οι θάνατοι Το να χάνεται μια ζωή  ανεξάρτητα αν είναι μικρής ή μεγάλης ηλικίας, είναι απώλεια. 

Η πανδημία προφανώς έχει επίπτωση και στην οικονομία και το βασικό ζητούμενο για την επόμενη μέρα είναι  τα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν που θα πρέπει να έχουν στόχο την επόμενη μέρα αλλά και το παρόν των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους, οι εργαζόμενοι οι οποίοι με την απόφαση για το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων είναι σε διαθεσιμότητα ή εργασιακή αναστολή. 

Υπάρχουν δύο στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτής  της κρίσης. Η μία είναι ότι ξεκινάμε από τις επιχειρήσεις, δανείζουμε και βάζουμε τους ανθρώπους σε διαθεσιμότητα ούτως ώστε  να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους αλλά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Η δεύτερη στρατηγική είναι ότι στηρίζουμε τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα παίρνουμε μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Αυτές οι δύο στρατηγικές εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από διάφορες κυβερνήσεις. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται πάνω στη δεύτερη πρόταση η οποία λέει ότι εμείς στηρίζουμε τους εργαζόμενους και θωρακίζουμε τις επιχειρήσεις.

Το πακέτο των 26 δις έχει κοστολογηθεί. 

Από αυτά τα 12 δις περίπου είναι είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από τα ΕΣΠΑ είτε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αφορούν τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης για επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα χρήματα θα είναι από το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση το οποίο δημιουργήθηκε για την αντιμετώπηση κρίσεων.

Θα έχουμε απώλειες σίγουρα αλλά οι οι ασφαλιστικές εισφορές και τα λοιπά δεν αναστέλλονται δεν χαρίζονται, απλά μετατίθενται ούτως ώστε  να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και επανεκκινήσουν και να μπορέσουμε να μπούμε σε μια διαδικασία ανάπτυξης με την καταπολέμηση της ύφεσης.

Αυτή τη στιγμή να δούμε την επόμενη μέρα. Το πώς θα γίνει  η επανεκκίνηση με το πέρας της κρίσης και της ύφεσης ώστε να κινηθεί η οικονομία τους για να μπορέσουν να πάμε σε μία ανάπτυξη.

Προφανώς και η στήριξη  των επιχειρήσεων αφορά και το μετά, δεν αφορά μόνο τους έξι μήνες.

Ο τουρισμός παραδείγματος χάρη ο οποίος είναι ο πιο βασικός πυλώνας της Ελληνικής Οικονομίας θα πρέπει να στηριχτεί μακροπρόθεσμα και αυτό μπορεί να γίνει με δανεισμό με μηδενικό επιτόκιο και μακροχρόνια  επιστροφή είτε και με διαγραφή ορισμένου ποσού από τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Μεγάλες στρατηγικές υγιείς επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχτούν με  μακροπρόθεσμο δανεισμό με μηδενικό επιτόκιο και με κρατικές εγγυήσεις.

Επίσης εάν κάποιες μεγάλες στρατηγικές επιχειρήσεις θα κινδυνεύουν να κλείσουν, θα πρέπει να είναι έτοιμο το κράτος ούτως ώστε να πάει σε εθνικοποίηση όπως γίνεται τώρα στις Ευρωπαϊκές χώρες Γερμανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Είμαστε σε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση δυστυχώς, η ύφεση θα είναι παρούσα για αρκετό χρονικό διάστημα για αυτό θα πρέπει η κοινωνία και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις  μικρό τζίρο οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό, στις τράπεζες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να τους χορηγηθούν δάνεια είτε με μηδενικό επιτόκιο είτε με προοπτική να τα δώσουν πολύ αργότερα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Μην ξεχνάμε ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε ένα μεγάλο μέρος στη μικρομεσαία επιχείρηση, άρα λοιπόν είναι  ένα πακέτο μέτρων κοστολογημένο.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση είπε ότι εμείς το πρόγραμμα αυτό το καταθέτουμε όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση αλλά για να το πάρει σοβαρά υπόψιν η  κυβέρνηση να το εφαρμόσει ούτως ώστε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.


Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα που εκφράζουν και την φιλοσοφία την κυβερνητική. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα 195 εκατομμύρια θα διατεθούν για την κατάρτιση των επιστημόνων τα 84 εκατομμύρια θα πάνε στου επιστήμονες και  τα υπόλοιπα χρήματα πηγαίνουν στα ΚΕΚ. Είναι μία ανισομερής κατανομή, κλείνουμε το μάτι σε κάποιους».


Ακούστε εδώ τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com