Ο Μανόλης Θραψανιώτης στο Λατώ fm: «Ανακοινώθηκαν χθες τα μέλη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, εάν οι δεσμεύσεις του κ. Διγαλάκη τηρηθούν οι δύο σχολές του Λασιθίου μπορούν να προχωρήσουν»

Για την ερώτηση που απηύθυνε μαζί με 12 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργό Παιδείας σχετικά με την έναρξη λειτουργίας των νέων Τμημάτων του Ελληνικού  Μεσογειακού Πανεπιστημίου και για όλες τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορωνοϊό μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στη  ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.


«Η ζωή συνεχίζεται και ανάμεσα στα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, είναι και αυτό της αναστολής των νεοεισαχθέντων πανεπιστημιακών τμημάτων στο Λασίθι, για αυτό το λόγο καταθέσαμε την ερώτηση στην υπουργό.

Βάσει του νόμου με τον οποίο ιδρύθηκε το ΕΛΜΕΠΑ, μέχρι τις 30 Απριλίου οι πρυτανικές αρχές έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να υποβάλλουν το πρόγραμμα για τα τμήματα σπουδών για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, η οποία ήταν για  την σχολή φυσικής αγωγής και αθλητισμού το ’20-’21 και για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας το ’21- -22.


Και μπήκαν αυτοί οι περιορισμοί ας το πούμε για να μπορέσουν να προετοιμαστούν έγκαιρα όλα τα προαπαιτούμενα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του νόμου αλλά και να ξεκινήσουν σωστά αυτά τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα. Άρα μέχρι 30 Απριλίου υπάρχει το χρονικό περιθώριο να υποβάλει το ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ο πρύτανης του ο κύριος Κατσαράκης την πρόταση για την λειτουργία της σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Ξέρω ότι ο φάκελος είναι έτοιμος και πρόθεση της Πρυτανείας του ΕΛΜΕΠΑ είναι να υποβληθεί ο φάκελος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιολόγηση

Χθες, ανακοινώθηκαν τα μέλη της πενταμελούς Επιτροπής της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης,  
εάν ο κ. Διγαλάκης τηρήσει τη δέσμευσή του ότι από τα πρώτα τμήματα που θα αξιολογηθούν θα είναι του ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και τα 6 τμήματα που ιδρύθηκαν στην Κρήτη, νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει με βάση το νόμο η σχολή Φυσικής Αγωγής στον Άγιο Νικόλαο και από τον επόμενο χρόνο και η σχολή Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα. Θέλω να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορεί να ξεκινήσει, εφόσον ο κύριος Διγαλάκης τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε κατά την επίσκεψή μας με τους δημάρχους του νομού Λασιθίου το Γενάρη με τον Αντιπεριφερειάρχη, παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος τότε είχε ζητήσει από τον κύριο κ. Διγαλάκη να «διπλώσουν»σχολές για να μπορούν να είναι βιώσιμες- είναι κάτι το οποίο το προσπερνάω ασχολίαστο, είναι όμως μία θετική εξέλιξη εννοώντας προφανώς να διπλώσουν οι σχολές για τη Σητεία και την Ιεράπετρα γιατί εδώ στον Άγιο Νικόλαο έχουμε ήδη την σχολή οικονομίας.

«Με την κατάσταση που τώρα δημιουργείται με την πανδημία, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα έχουν επίπτωση και επίδραση και στην δυνατότητα που τα έχουν οι υποψήφιοι σπουδαστές να σπουδάσουν μακριά από την Κρήτη, η ίδρυση λοιπόν της σχολές φυσικής αγωγής και αθλητισμού Άγιο Νικόλαο και της Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα θα γλιτώσουν τη μετακίνηση και τα παραπάνω έξοδα που χρειάζονται τουλάχιστον οι απόφοιτοι των Λυκείων της Κρήτης να μπορούν να σπουδάσουν στον τόπο τους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ας μη γελιόμαστε, η επόμενη μέρα δεν θα έχει καμία σχέση με το σήμερα».

Ερωτώμενος για το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, τόνισε πως «χθες που το άκουσα με λίγο ανησύχησα στον ύπνο μου, λέω είναι αυτός ο κύριος Μητσοτάκης, πέταξε τον παλιό και ήρθε κάποιος καινούργιος; Σήμερα το πρωί διάβασα στο διαδίκτυο το σχόλιο του δημοσιογράφου κ. Μπογιόπουλου, ο οποίος αποδομεί φράση προς φράση όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, του υπενθύμισε ότι το 2017 στη Βουλή δήλωνε ότι οι ανισότητες είναι μία φυσική πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Με το διάγγελμα του χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης κατάργησε και αυτή του την τοποθέτηση όπως έχει κάνει και με άλλες στο παρελθόν».

«Έχω την αίσθηση ότι όλα αυτά «μυρίζουν» εκλογές κατά κάποιο τρόπο. Όμως το πιο άσχημο από όλα είναι ότι εάν πάμε σε εκλογές όπως φημολογείται Σεπτέμβριο-Οκτώβριο ή νωρίτερα, εφόσον δεν τηρηθεί η υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα πάμε σε εκλογές χωρίς τη φυσική παρουσία των πολιτευτών με τον ελληνικό λαό διότι όσο και να έχουν έρθει τα μέτρα, δεν νομίζω ότι θα έχουμε δυνατότητα να υπάρξουν επαφές με τους πολίτες.

Το πιο βασικό, είναι ότι θα γίνουν εκλογές μέσα από την τηλεόραση, με ότι αυτό συνεπάγεται, με τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και μία σειρά ζητημάτων».

Ακούστε εδώ τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις