Ο Μανόλης Πεπόνης στο Λατώ fm: Εργαζόμενοι σε αναστολή υποχρεώνονται από εργοδότες να πάνε κανονικά στη δουλειά τους – Κοντά στους 100.000 οι άνεργοι στην Κρήτη

«Εργαζόμενοι σε αναστολή υποχρεώνονται από εργοδότες να πάνε κανονικά στη δουλειά τους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό, την ίδια στιγμή που όπως είπε οι άνεργοι στην Κρήτη είναι κοντά στους 100.000.

Για την ετήσια έκθεση του ΕΡΓΑΝΗ για 400-500.000 ανθρώπους στη χώρα μας το 2020 με απολαβές που δεν είναι πάνω από 500 ευρώ το μήνα, ο κ. Πεπόνης σχολιάζει πως «και πολλά λέει το ΕΡΓΑΝΗ, αφού πολλά από τα στοιχεία αυτά δεν είναι και αληθινά. Τώρα υπάρχει και η ‘πληγή’ σχετικά με τις άδειες μετακίνησης εργαζομένων – με εργαζομένους να είναι σε αναστολή αλλά εργοδότη να τον υποχρεώνει να πάει κανονικά στη δουλειά. Υπάρχουν πολλά τέτοια φαινόμενα όπως και περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας, υποδηλωμένης εργασίας, ‘μαύρης’ εργασίας. Όσα ΕΡΓΑΝΗ και όσα συστήματα και να επινοήσουν εάν δεν υπάρχει ο έλεγχος από ανθρώπους της  επιθεώρησης εργασίας, η πραγματικότητα δεν απεικονίζεται σε κανένα ηλεκτρονικό σύστημα. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να μπορεί κάποιος να ξεφύγει από τον ηλεκτρονικό σύστημα».


Για την  κατάσταση με την πανδημία τόνισε πως «εάν δεν τελειώσει σύντομα θα είναι απερίγραπτη, αυτή τη στιγμή πέρα από το ψυχολογικό, από το κοινωνικό πέρα από όλα τα άλλα, ο κόσμος πια δεν αντέχει και οικονομικά και πώς να αντέξει όταν σε λίγο κλείνουμε ένα χρόνο από την πρώτη καραντίνα. Μακάρι να βγούμε γρήγορα από όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας αλλά για ποιο πράγμα να πρωτομιλήσουμε αυτό που μπορούμε να πούμε γενικά αυτή τη στιγμή είναι ότι 1.150.000 περίπου επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι ζουν με ψυχούλα και οι περισσότεροι από αυτούς δεν παίρνουν ούτε αυτά τα ψίχουλα, περί το 10-15% παίρνει κάποιο επίδομα και υπάρχουν και κλάδοι όπως ας πούμε παράδειγμα των οικοδόμων ή εποχιακά εργαζόμενων σε επιχειρήσεις οι οποίοι δεν είναι άμεσα αλλά έμμεσα οι οποίοι δεν έχουν πάρει τίποτα από την αρχή της της πανδημίας. Με 400-500 ευρώ για δύο μήνες που είναι τα επιδόματα κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει, κάτι είναι κι αυτό όχι όμως αυτό που θα έπρεπε για να μπορεί ο κόσμος να ζήσει έστω κάπως σε αυτή την κατάσταση». Όπως είπε, «οι πραγματικοί αριθμοί ανέργων είναι κοντά στο 1,5 εκατ. αφού μεγάλος αριθμός ανέργων δεν υπάρχουν σε κανένα σύστημα αφού δεν έχουν να πάρουν τίποτα από πουθενά, γι’ αυτό θεωρούμε ότι το νούμερο είναι αυτό, ειδικά στην Κρήτη οι άνεργοι πλησιάζουν τους 100.000, η οποία Κρήτη έχει περάσει στην πρώτη θέση σε επίπεδο Περιφερειών στην ανεργία. Είναι σημαντικό οι αριθμοί αυτοί να αποτυπώνονται σωστά και να τονίζονται γιατί έχουν να κάνουν με πάρα πολλά άλλα πράγματα πέρα καθαρά από τους ανθρώπους, δηλαδή και με την οικονομία της κάθε περιοχής».

Για τον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» της περιοχής του Μεραμπέλλου ιδιαίτερα, ανέφερε ότι «προσπαθούμε να πείσουμε τους παράγοντες ότι μια καθαρά, αμιγώς τουριστική περιοχή δεν μπορεί καμία επιχείρηση να μην θεωρείται ότι είναι εποχιακή, οι μικρές επιχειρήσεις την άνοιξη αρχίζει σιγά-σιγά, είναι καθαρά εποχιακά μαγαζιά, δεν μπορούν να το καταλάβουν, με αποτέλεσμα πάρα πάρα πολλοί εργαζόμενοι να έχουν μείνει έξω από αυτές έστω τις μικρές ενισχύσεις, γιατί δεν θεωρούνται εποχιακά εργαζόμενοι».

Αναφέρθηκε και στη συζήτηση των Εργατικών Κέντρων με την Ομοσπονδία Οικοδόμων, τόνισε πως «πάνω που πήγαινε να επανέλθει η οικοδομή, οι οικοδόμοι εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν πάρει σχεδόν τίποτα. Επειδή είχαμε πιέσει πέρυσι τον Μάρτιο είχαν πάρει 400-500 ευρώ και από εκεί και πέρα τίποτα. Και οικοδόμος σημαίνει περίπου 250 επαγγέλματα από πίσω».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com