Ο Κωστής Νικολαράκης στο Λατώ fm: «Δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος να ελεγχθεί το σύνολο των επισκεπτών, πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε σαν ο ιός να είναι εδώ – Ξεκινά τις επόμενες μέρες η μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που θα αναδείξει τον βαθμό ανοσίας της Κρήτης»

Για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, την χαλάρωση των μέτρων και τη στάση που θα πρέπει όλοι να κρατήσουμε από εδώ και πέρα, μίλησε στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κωστής Νικολαράκης.

Όπως ανέφερε «η Ελλάδα πήγε υποδειγματικά, χωρίς να το περιμένει και να το ελπίζει κανείς, ο Έλληνας παραδοσιακά είναι απείθαρχος και έδειξε υποδειγματική συμπεριφορά και είχαμε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που συζητιέται διεθνώς με μικρό αριθμό κρουσμάτων και μικρό αριθμό θανόντων. Ας δούμε δίπλα μας τι συμβαίνει στην Κύπρο η οποία είναι ένα νησί με λίγο παραπάνω πληθυσμό από την Κρήτη».

Για τη γενικότερη χαλάρωση που παρατηρείται στον κόσμο τις τελευταίες ημέρες είπε πως «στο βαθμό που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κρούσματα και μετά από τόσο κλείσιμο μέσα το βλέπω λογικό και ανθρώπινο φυσιολογικό αλλά δεν πρέπει να διαρκέσει για πολύ, πρέπει να υπάρχει μία διαρκής επαγρύπνηση, μια υπεύθυνη στάση από όλους και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, γιατί δεν κερδήθηκε ο πόλεμος, κερδήθηκε ο πρώτος αγώνας με τεράστια επιτυχία, υπάρχει ο κίνδυνος να χαλαρώσουμε και να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Πρέπει να δείξουμε όλοι υπευθυνότητα, γιατί δεν υπάρχει πια ο ‘μπαμπούλας’ του νόμου και της απαγόρευσης. 

Ο ιός είναι διασπαρμένος παντού στην Ευρώπη με εξαίρεση μικρές χώρες. Όταν αρχίσουν να έρχονται στη χώρα μας και στην Κρήτη καράβια και αεροπλάνα απ ‘έξω γεμάτα, δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος να ελέγξεις το σύνολο των επιβατών, ένας στους 1.000 να ξεφύγει η Ελλάδα θα γεμίσει κρούσματα. Προφανώς η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει κλειστή για πάντα, πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει τα σύνορά της, κάποια στιγμή θα έρθουν στην Κρήτη και οι Αθηναίοι, οι Θεσσαλονικείς και θα κουβαλούν μαζί τους τον ιό, άρα οι γηγενείς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να υπάρχει ο ιός μεταξύ μας. Μπορεί ένας ασυμπτωματικός φορέας πριν το καταλάβουμε να έχει κολλήσει 100 ανθρώπους. Πρέπει από τώρα να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι ο ιός εδώ. 

Αν ο ιός έχει ίδια μεταδοτικότητα το καλοκαίρι όπως είχε με χαμηλές θερμοκρασίες, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Δεν παράγει, δεν γεννά κορωνοϊούς και δεν δημιουργεί προβλήματα κλιματιστικό αυτό καθαυτό και από μόνο του, το κλιματιστικό παίρνει αέρα και το φυσά προς μία κατεύθυνση, εάν ο αέρας στον οποίο στέλνει είναι καθαρός δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα Αν κάτω από το κλιματιστικό υπάρχει κάποιος ο οποίος είναι φορέας του ιού και εκπέμπει σταγονίδια στον αέρα,  αυτά αντί να πάνε δύο μέτρα πάνε 8 και άρα μπορεί να χτυπήσει τον απέναντί σου. 


Κάποιος που θα πάει στην παραλία πρέπει να τηρήσει τις αποστάσεις και να μην αφήνει την πετσέτα του όπου βρει, τις ανέσεις τις παλιές πρέπει να τις ξεχάσουμε. 

Για τη συνέχεια από τούδε και στο εξής «άντε και το εμβόλιο βρίσκεται σε ένα χρόνο, θα εμβολιάσεις αμέσως 7,5 δισ. ανθρώπους; Ο ιός ήλθε για να κάνει μία πορεία, το εάν μείνει θα το δείξει η ζωή. Σίγουρα αυτή τη στιγμή είναι εδώ, σκοτώνει κόσμο και εμείς πρέπει να αμυνόμαστε.  

Τόνισε επίσης πως «χθες είχαμε μία μακριά σύσκεψη φορέων, ιατρικών συλλόγων, πανεπιστημιακών φορέων, αρχίζει γρήγορα μία επιδημιολογική μελέτη στην Κρήτη για να δούμε σε τι κατάσταση ανοσίας βρίσκεται ο πληθυσμός σβήσει το προφίλ του νησιού ανοσολογικό προφίλ της Κρήτης. Χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, την κάνει το Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή της 7ης ΥΠΕ, συμμετέχουν οι ιατρικοί σύλλογοι και θα έχουμε σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα για το τι βαθμό βρισκόμαστε

Η μελέτη θα γίνει με ομάδες γιατρών και νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι θα κάνουν συγκεκριμένη λήψη δειγμάτων – αιμοληψίας και ιστορικού από αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλη την Κρήτη σταθμισμένα, και από την περιοχή μας. Θα εστιάσουμε σε όλο τον πληθυσμό, μία ειδική ομάδα τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας στα δημόσια νοσοκομεία και θα έχουμε σύντομα μία εικόνα της ανοσίας του πληθυσμού της Κρήτης, είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, μία πολύ σημαντική μελέτη και έρευνα για να ξέρουμε πού βαδίζουμε, για να  νιώθουμε ασφαλείς, πρέπει να έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού με ανοσία, το οποίο φοβάμαι ότι για την Κρήτη θα είναι μικρό διότι δεν είχαμε κρούσματα. Είναι θετικό ότι δεν είχαμε κόσμο, αλλά αρνητικό ότι δεν έχουμε αντισώματα.

Πιστεύω ότι σε 5-10 μέρες η μελέτη θα αρχίσει, νωρίτερα από την εκπνοή του Μάη. Η μελέτη θα είναι κυλιόμενη, επαναλαμβανόμενη. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com