Ο Κώστας Τζαβάρας στο Λατώ fm: «Για πρώτη φορά σε επίπεδο Συντάγματος κατοχυρώνεται το δικαίωμα του πολίτη για αξιοπρεπή διαβίωση από το κράτος, με την καθιέρωση ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος»

Τον γενικό εισηγητή για την συνταγματική αναθεώρηση και βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα φιλοξένησε τηλεφωνικά στην εκπομπή «Πρώτη Ματιά στην Ενημέρωση» ο Νίκος Σγουρός.

Ο κ. Τζαβάρας σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση τόνισε χαρακτηριστικά πως
«αυτή η αναθεώρηση είναι μια από τις πιο σημαντικές αναθεωρήσεις του Συντάγματος από πολλές απόψεις αλλά κυρίως από το γεγονός ότι επικαιροποίησε το Σύνταγμα στις τρέχουσες ανάγκες της κοινωνίας και της πολιτείας.

«Οι  9 μεγάλες αλλαγές που έγιναν καλύπτουν όλο το φάσμα της δράσης της  πολιτείας, ξεκινώντας από την κοινωνική αλληλεγγύη που είναι το άρθρο 21 όπου για πρώτη φορά σε επίπεδο Συντάγματος κατοχυρώνεται το δικαίωμα του πολίτη για αξιοπρεπή διαβίωση από το κράτος, με την καθιέρωση ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μέχρι την προστασία της τιμής του πολιτικού κόσμου που γίνεται με 2 άρθρα  το 62 και το 86 το πρώτο περιορίζει τη βουλευτική ασυλία μόνο στις πράξεις οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων και δεύτερον στο θέμα των λεγόμενων υπουργικών εγκλημάτων που διαπράττουν οι υπουργοί, υφυπουργοί και ο πρωθυπουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οπότε για πρώτη φορά μετά από αίτημα χρόνων έχει επέλθει πλήρης ισοπολιτεία πολιτών και πολιτικών  όσον αφορά τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων.

«Η μεγάλη κατάκτηση είναι η διευκόλυνση της ψήφου των εκτός Επικρατείας κατοικούντων εκλογέων δηλαδή η λεγόμενη ψήφος των ομογενών που επίσης ήταν πάρα πολύ μεγάλη τομή επί πάνω από 50 χρόνια προσπαθούσαμε να έχουμε αυτό που έχουν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπήρξε διακομματική συναίνεση  γιατί ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έκαναν παραχωρήσεις απέναντι στα άλλα κόμματα δεδομένου ότι η μεταρρύθμιση με την αναθεώρηση του 2001 για να μπορούσε να ισχύσει ένας τέτοιος νόμος που θα διευκόλυνε την ψήφο των εκτός Επικρατείας εκλογέων έπρεπε να συγκεντρώνει πλειοψηφία 200 ψήφων. Βέβαια έμεινε μόνο το ΣΥΡΙΖΑ εκτός, είναι αυτό που λέει ο Καβάφης όλοι  πλην Λακεδαιμονίων! 

«Εγώ προσωπικά ως γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας είμαι ικανοποιημένος γιατί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επικράτησε  ένα υψηλό πνεύμα κοινοβουλευτικού λόγου, σε πλαίσια ανταλλαγής επιχειρημάτων και όχι σε αυτό που προβάλλεται συνήθως με τις αντιδικίες και τις οξυμένες αντιπαραθέσεις». 

Ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της επιλογής των διοικητών στα Νοσοκομεία που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις σε πολλά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στην υπόθεση της Novartis.

Σχετικές δημοσιεύσεις