O κλινικός ψυχολόγος Γιώργος Πεπόνης στο Λατώ fm: «Όλοι θα πρέπει να έχουμε στο νου μας και στην καθημερινότητά μας μία λέξη, αισιοδοξία – είναι μια ‘μάχη’ από την οποία σίγουρα θα βγούμε νικητές»

Για την γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης  – ενημέρωσης που έθεσε σε λειτουργία η Περιφερειακή Ενότητα  Λασιθίου με στόχο την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων στην καθημερινότητα και την ψυχική υγεία από την πανδημία του κορωνοϊού, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο κλινικός ψυχολόγος – εγκληματολόγος και ειδικευμένος στην προστασία ανηλίκων Γιώργος Πεπόνης ο οποίος και θα προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του.


Όπως τόνισε «καταρχάς πρέπει να πούμε ένα μπράβο στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γουλιδάκη, γιατί κάποιες φορές οι πολιτικοί σε εισαγωγικά κοιτάζουν μόνο τεχνικές μελέτες. Ο άνθρωπος αυτός απέδειξε ότι βλέπει πιο μακριά και βλέπει και την έννοια του ανθρώπου».

Τώρα όσον αφορά το τι συμβαίνει αυτή τη  στιγμή, εδώ και ένα μήνα που έχει αρχίσει το πρόβλημα στη χώρα μας και ειδικά εδώ στην πόλη μας υπάρχουν κάποιες νοσηρές καταστάσεις όπως είναι η αγχώδης νεύρωση, κατάθλιψη και αυτό οφείλεται στον τρόμο ο οποίος έχει προκαλέσει πανικό με όλα τα ακόλουθα. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο εστίασης και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζουν μέσα σε μία βεβαιότητα. Είναι βέβαια λογικό αυτό γιατί αν πιστέψουμε ότι θα ανοίξουν οι χώροι εστίασης και τα ξενοδοχεία τέλος Μαΐου ή όποτε το κρίνει η κυβέρνηση  αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν στην αβεβαιότητα για το πότε θα πάρουν τον πρώτο τους μισθό».


«Ζούμε σε ένα άγνωστο περιβάλλον, πρέπει να πούμε όμως ότι υπάρχει μία αισιοδοξία γιατί δεν ζούμε ένα πόλεμο, ζούμε με μία μάχη από την οποία θα βγούμε νικητές. Αυτό επισημαίνω κάθε μέρα σε κάθε τηλεφώνημα το οποίο δέχομαι.


Είμαι αισιόδοξος γιατί συνομιλώντας με άλλους συναδέλφους από άλλες πόλεις είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Δηλαδή εγώ περίμενα μία αναζωπύρωση όλων των ψυχικών ασθενών του παρελθόντος ή και αυτοί που έχουν τώρα κρίσεις πανικού τα πράγματα δεν είναι τραγικά για την πόλη μας. Υπάρχει σίγουρα αβεβαιότητα. Θα ήθελα να προτρέψω τον κόσμο να μην είναι όλη μέρα στα μέσα ενημέρωσης την τηλεόραση και να βλέπουν τον πανικό που γίνεται στις υπόλοιπες χώρες, γιατί επηρεάζεται ο ψυχικός τους κόσμος. Ας κάνουν κάτι διαφορετικό,βλέπουν κάτι άλλο στην τηλεόραση, ας ασχοληθούν με τα παιδιά τους και με κάποια άλλα ενδιαφέροντα.

Είναι μία μάχη η οποία θα κερδηθεί και  είμαι σίγουρος για αυτό.


Ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό και είναι SOS για τους γονείς. Θα πρέπει οι γονείς να προσέχουν τα παιδιά τώρα ειδικά που είναι όλη μέρα μέσα και τα πολλά παιδιά στο internet και στο Facebook, είναι ευάλωτα στις τυχόν πρόσκαιρες φιλίες  από αγνώστους. Εγκυμονεί κινδύνους. Χθες είχα περιστατικό που κάποια κοπέλα μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι έχει δεθεί με κάποιον άνθρωπο συναισθηματικά από το internet και την προέτρεψα να μην προχωρήσει στην φιλία αυτή γιατί είναι άγνωστοι και κάποιοι θα εκμεταλλευτούν τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε.

Ξέρετε η παιδεραστία και η παιδοφιλια  και στη χώρα μας υφίσταται. Ας μην κρυβόμαστε. Τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν γι αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να να βλέπουν με τρόπο δικό τους πως και που μπαίνουν τα παιδιά. Αυτό που ανησυχεί πιο πολύ δεν είναι οι ενήλικες, είναι τα παιδιά.


Τα μοναχικά άτομα τα οποία δεν έχουν άλλο άτομο μέσα στο σπίτι θα πρέπει οι συγγενείς ή φίλοι να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία ή κάποια επαφή καθημερινά και να τους ενθαρρύνουν όσο μπορούν. Γιατί τα μοναχικά άτομα αυτή τη στιγμή  είναι όπως τα παιδιά. Ακριβώς στην ίδια κατάσταση είναι πάρα πολύ ευάλωτοι, βλέπουν το θάνατο στην τηλεόραση, και ανησυχούν και για τη δική τους υγεία και ειδικά οι υπερήλικες.


Πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία, να βρουν τρόπους διαφυγής, να περνάν τον ελεύθερό τους χρόνο με άλλες ασχολίες, είτε είναι τηλεφωνικές επαφές είτε είναι να βγούνε τον κήπο είτε να δούμε στην τηλεόραση κάτι διαφορετικό να περπατήσουν στην πόλη να να βρουν  άλλα ενδιαφέροντα.

 Όλοι θα πρέπει να έχουμε στο νου μας και στην καθημερινότητά μας, μία λέξη, αισιοδοξία. Σίγουρα αυτή η μάχη θα κερδηθεί. Τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση φαίνεται να έχουν τα πράγματα να προχωρούν πολύ καλά στην Ελλάδα και θα βγούμε σίγουρα νικητές από την κρίση.

Το τηλέφωνο μου είναι 697 1731 336 και είμαι στη διάθεσή του κάθε πολίτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ για  ότι χρειαστεί».


Ακούστε εδώ τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com