Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχ. Γραβάνης στο Λατώ fm: «Χρειάζονται τουλάχιστον 12 μήνες για να έχουμε αποτελεσματικό, μη τοξικό εμβόλιο – προσπαθούμε να αναπτύξουμε φάρμακα που θα δίνονται στους ασθενείς στην αρχή της λοίμωξης»

Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις με το κοκτέιλ φαρμάκων και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος καθηγητής έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης.

Όπως τόνισε «η προσπάθεια για να βγούμε από την καραντίνα με σταδιακό τρόπο είναι πολύ άμεσα συνδεδεμένη με το πότε θα υπάρξουν κάποια αποτελεσματικά φάρμακα και βέβαια το εμβόλιο. Αυτό θα γίνει νομίζω μέσα στους επόμενους ένα – με ενάμιση μήνα και θα οφείλεται κατεξοχήν στα αποτελέσματα από τις μεγάλες κλινικές μελέτες που συντονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ονομάζονται solidarity και έχουν εστιάσει σε τέσσερα σχήματα φαρμάκων τα οποία έχουν δείξει σε προκαταρκτικές μελέτες κλινικές σε μικρό αριθμό ασθενών ότι προφανώς έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν τον ιό. Αυτό θα το ξέρουμε σε μεγάλο βαθμό στο τέλος του Απριλίου με αρχές του Μαΐου, εάν τα πράγματα είναι όπως φαίνονται να είναι, νομίζω ότι μέσα στο Μάιο θα αρχίσει η πολιτεία με την συνδρομή της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων των επιστημόνων να συζητά διαδικασίες να επιχειρήσουν να πάρουμε πίσω κάποια από τα στοιχεία της ζωής μας της προσωπικής μας ζωής».

Αναφορικά με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας ότι δεν θα υπάρχει εμβόλιο ούτε σε 12 μήνες από σήμερα, τόνισε πως 
«αυτό το λέγαμε εμείς που ξέρουμε πως είναι οι διαδικασίες για την δημιουργία ενός εμβολίου εδώ και τουλάχιστον ενάμιση με δύο μήνες, δεν μας εκπλήσσει αυτό το πράγμα, οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο θεωρούν ότι το εμβόλιο είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει άμεσα όπως για παράδειγμα η δοκιμασία ενός ήδη γνωστού φαρμάκου. Φάρμακα όπως η ρεμντεσιβίρη, κλπ, έχουν ήδη γνωστή πορεία, είναι στα συνταγολόγια διεθνώς, ξέρουμε ότι δεν είναι τοξικά για αυτό και χρησιμοποιούνται για άλλα νοσήματα, αλλά το εμβόλιο είναι τελείως μία τελείως διαφορετική ιστορία. Θα πρέπει να δούμε καταρχάς, πριν δούμε ότι είναι αποτελεσματικό, να δούμε ότι είναι μη τοξικό στον άνθρωπο και αυτό παίρνει τον περισσότερο χρόνο. 

Στην περίπτωση του κορωνοϊού έχουμε ξεπεράσει τον εαυτό μας, είναι άνευ προηγουμένου η ταχύτητα με την οποία αντιδράσαμε, μέσα σε τρεις μήνες όχι μόνο έχουμε ήδη κάποια φάρμακα γνωστά τα οποία τα ελέγχουμε όσον αφορά την αποτελεσματικότητα τους αλλά ξεκίνησαν ήδη και οι κλινικές δοκιμασίες «φάσης 1» για τα εμβόλια – τουλάχιστον τρία εμβόλια αυτή τη στιγμή έχουν γίνει δημιουργηθεί και έχουν δοθεί σε υγιείς εθελοντές να δούμε την τοξικότητά τους. Αυτό  είναι κάτι το οποίο θα το θα μας βοηθήσει πάρα πολύ να πάμε στη δεύτερη φάση, να δώσουμε τα εμβόλια της σε μεγάλο αριθμό εθελοντών, στους οποίους θα δούμε ποια είναι η επίδοση των αφορά την αντιγονικότητα, τι αντισώματα αναπτύσσουν αυτοί οι εθελοντές στον ιό. 


Είναι βέβαιο κατά την εκτίμησή μου ότι τουλάχιστον ένα εμβόλιο θα το έχουμε τέτοια εποχή του χρόνου. Εάν για λόγους καθαρά ιατρικούς,  δηλαδή απώλεια πολύ μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας ή το πρόβλημα με την παγκόσμια συστήματα υγείας Δημόσιας Υγείας και την πληθώρα των ασθενών που έχουν την ανάγκη να μπουν στις μονάδες επιταχύνουν όλες αυτές τις διαδικασίες, προφανώς είναι κάτι που θα μας φέρει το εμβόλιο πιο μπροστά. Αλλά για να κάνουμε τον προγραμματισμό μας και αυτό αφορά όχι μόνο εμάς σαν πολίτες αλλά και την πολιτεία, καλύτερα είναι να εστιάζουμε στην πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι χρειάζονται τουλάχιστον 12 μήνες για να έχουμε αποτελεσματικό, ασφαλές, μη τοξικό εμβόλιο».


Αναφορικά με την κατεύθυνση της έρευνας της φαρμακολογικής στα φάρμακα και εάν στοχεύουν μόνο στον ιό ή και στον εκάστοτε οργανισμό που νοσεί, ο κ. Γραβάνης απαντά πως «έχουμε και τις δύο κατευθύνσεις στο στόχο μας. Καταρχάς, έχουμε γνωστά φάρμακα όπως αυτά που ανέφερα για άλλες ιώσεις που φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και εστιάζουν στον ιό αυτό καθεαυτό, δηλαδή είναι φάρμακα που αναστέλλουν την ικανότητά του ιού να αναπαράγει τον εαυτό του όταν μας μολύνει μες στο σώμα μας και να μολύνει τα διπλανά κύτταρα. Υπάρχουν Βέβαια και παράλληλες μελέτες για φάρμακα τα οποία αφενός μεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή και αφετέρου στους ασθενείς οι οποίοι αναπτύσσουν μία περίεργη υπερβολική ανοσολογική απάντηση, αυτό που ίσως έχετε ακούσει «φλεγμονώδη καταιγίδα» – προσπαθώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να περιορίσει τον ιό, παίρνει μπροστά, ενεργοποιείται τόσο έντονα που τελικά καταστρέφει μεν τον ιό, καταστρέφει όμως και τον πνεύμονά μας.

Υπάρχουν φάρμακα τα οποία ελέγχουν ακριβώς αυτή την υπερβολική ανοσολογική αντίδραση και φαίνεται ήδη σε αρκετούς ασθενείς να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά – έχουν δοθεί μόνο στους ασθενείς που είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας γιατί αυτοί είναι οι ασθενείς ότι αναπτύσσουν αυτή την υπερβολική ανοσολογική αντίδραση. 
Κατά συνέπεια, είναι βέβαιο ότι αυτά τα φάρμακα θα βοηθήσουν.
Η προσπάθειά μας είναι να αναπτύξουμε φάρμακα τα οποία θα δίνονται στους ασθενείς στην αρχή της λοίμωξης με τα συμπτώματα πολύ περιορισμένα, τα οποία θα συνεχίζουν προφανώς μέχρι να περιοριστεί η λοίμωξη. Εάν κάποιοι από αυτούς ασθενείς αναγκαστούν εκ των πραγμάτων, είτε γιατί απέτυχε η θεραπευτική αγωγή, είτε γιατί έχουν κάποια προδιάθεση πολύ πιο ισχυρή από το γενικό πληθυσμό στη λοίμωξη και αναγκαστούν να μπουν στο νοσοκομείο ή κάποιοι από αυτούς και στη μονάδα, θα έχουμε και τη δεύτερη σειρά πλέον «όπλων» που είναι τα φάρμακα τροποποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι ο στόχος μας».

Για το εάν η χώρα μας μπορεί να αισιοδοξεί ότι δεν θα έχει έξαρση κρουσμάτων και θυμάτων το επόμενο διάστημα, «είμαι απόλυτα βέβαιος, και το λέω με όλη τη σημασία της λέξης, ότι αν τις επόμενες δύο με δυόμισι εβδομάδες συνεχίσει η χώρα είναι τόσο υπεύθυνη, δηλαδή μείνουμε στο σπίτι, δεν διασπείρουμε τον ιό στους δικούς μας ανθρώπους ή στους διπλανούς μας, τότε πραγματικά μέσα στον Μάιο – τουλάχιστον στην Ελλάδα και αναφέρομαι μόνο στους γηγενείς όχι στους ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα που δεν μπορούν πλέον να έρθουν απ’ έξω για να μην μεταφέρουν και τον ιό – η λοίμωξη θα περιοριστεί σημαντικότατα, σε τέτοιο βαθμό που θα έχουμε αυτό που ακούσατε χθες από τον κ. Τσιόδρα, το R0, όχι πλέον ένα που είναι σήμερα αλλά κάτω από το 1%. Αυτό θα σημαίνει ότι ένας ασθενής που έχει μολυνθεί, μολύνει λιγότερο από έναν, που σημαίνει ότι πλέον η λοίμωξη βρίσκεται σε υποστροφή. Δηλαδή ο ιός πλέον δεν μεταδίδεται, αντίθετα περιμένουμε να τελειώσουν τον κύκλο τους οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί και σιγά-σιγά πηγαίνουμε στο 0.

Αυτό χρειάζεται τη συνδρομή μας, ιδιαίτερα τις μέρες αυτές τις γιορτινές, για αυτό και η πολιτεία είναι τόσο πολύ ανήσυχη, επειδή πολλές φορές είμαστε ένας λαός συναισθηματικός, ένας λαός οικογενειακός, ένας λαός που χαίρεται τη ζωή και ιδιαίτερα σε μία περιοχή όπως η Κρήτη που είναι είμαστε πραγματικά ευλογημένοι να έχουμε έναν πολύ όμορφο τόπο με καλό καιρό, και προφανώς βρισκόμαστε στον πειρασμό να βγούμε από το σπίτι το Πάσχα. Πρέπει αυτό το Πάσχα να το περάσουμε με διαφορετικές συνθήκες».  


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com