Ο Γιώργος Τομαδάκης στο Λατώ fm για τις ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή: «Θα μπουν δίπλα στον οικιστικό ιστό και μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, δεν ξέρω γιατί σε έναν απλό πολίτη είναι τόσο σκληρή η Αρχαιολογική Υπηρεσία και σε αυτή την επένδυση που έχει τόσες επιπτώσεις έχουν γίνει τόσες παρατυπίες – Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στο Μουσείο Αγ. Νικολάου»

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Κάτω Χωριό η συνέλευση της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας και αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, να συζητηθεί εκτάκτως στην προσεχή συνεδρίαση του, το θέμα των ανεμογεννητριών και να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα.

Το μέλος της επιτροπής και μέλος Τοπικού Συμβουλίου Κάτω Χωριού Γιώργος Τομαδάκης μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Σγουρού «Πρώτη Ματιά στην Ενημέρωση» για  τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και τους στόχους της επιτροπής και της κοινωνίας της Ιεράπετρας.

«Υπήρξαν πολλές παρουσίες, δεδομένης της εκκρεμότητας που υπάρχει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και το Υπουργείο Πολιτισμού αποφασίσαμε να κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας Τετάρτη 20 Μαΐου στις 10 το πρωί μπροστά στο Μουσείο Αγίου Νικολάου, στο χώρο της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Είδαμε ένα έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών και γι αυτό θα συνεχίσουμε τις δράσεις ενημέρωσης εδώ στην Ιεράπετρα και προγραμματίζουμε διεθνοποίηση του ζητήματος, ήδη έχουν ενημερωθεί αρχαιολόγοι από το εξωτερικό, εφημερίδες και λοιπά και προγραμματίζουμε μία Παγκρήτια συμβολική κινητοποίηση κάποιο πρωινό ίσως Κυριακή.
Όσοι θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να απευθυνθούν στο σταθμό σας και να έχουμε επικοινωνία.
Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι, επειδή η άλλη άποψη δεν βγαίνει στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης γιατί δεν συμφέρει ο διάλογος, εάν δείτε τον κατάλογο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) το τι έργα προγραμματίζονται σε Αιολικά Πάρκα σε όλη την Ελλάδα, στα νησιά, στην Κρήτη δεν θα δείτε έδαφος θα δείτε μόνο Αιολικά στα βουνά, ηλιοθερμικά και λοιπά. Αυτό είναι  πολιτική επιλογή. Στην Κρήτη προβλέπεται 7 φορές τις  ανάγκες της Κρήτης.
Δεν είναι ενημερωμένη η κοινωνία και δεν έχει γίνει διάλογος.
Είναι επιταγές των Βρυξελλών για να δουλέψουν οι ξένες βιομηχανίες και τα μεγάλα συμφέροντα.

Δεν είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι πρωτεργάτες αυτής της κίνησης ήμασταν αυτοί που πριν πολλά χρόνια αγωνιζόμασταν και για τον Αθερινολακκο.
Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  όχι όμως των βιομηχανικών, των  ΔΑΠΕ όπως λεγονται.
Δώστε κίνητρα στην κοινωνία, δώστε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να βάλουν στη στέγη στους φωτοβολταϊκά. Οι δήμοι να κάνουν δημόσιο φωτισμό με φωτοβολταϊκά . Μικρές παραγωγικές μονάδες, τα θερμοκήπια να έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν  τις ανάγκες τους με ανανεώσιμες πηγές. 
Οι ανεμογεννήτριες θα μπουν δίπλα στον οικιστικό ιστό και μέσα σε αρχαιολογικό χώρο και δεν μειώνουν την παραγωγή ρεύματος από συμβατικούς σταθμούς. Δεν θα κλείσει ο Αθερινόλακκος. Γιατί είναι ασταθείς, δεν παραγγέλνεις τον άνεμο,  δεν υπάρχει πάντα αντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης ρεύματος, χρειάζεται πάντα  οι συμβατικοί σταθμοί να είναι σε αυξημένη εφεδρεία και αυτό μας κοστίζει πολύ. Όλα αυτά τα χρήματα και η αγορά του ρεύματος βγαίνουν από τους λογαριασμούς μας.  Το’ χουνε δει στη Γερμανία στη Γαλλία και ήδη μειώνουν το αιολικό δυναμικό και αναζητούν άλλες λύσεις, για αυτό έχει και πολύ ακριβό ρεύμα η Γερμανία και η Δανία που έχουν μεγάλη διείσδυση σε αιολικά και τα τελευταία τρία χρόνια το έχουν μειώσει κατά 25%.

Οι ανεμογεννήτριες είναι 90 μέτρα ύψος αλλά η δυναμικότητα είναι μικρή. 

Είναι μόλις  1000 μέτρα από τα σπίτια της Επισκοπής, όταν η Γερμανική Ένωση Καταναλωτών ζητάει τετραπλασιασμό των ορίων αυτών. Είναι το ελάχιστο όριο που προβλέπει για τη δυναμικότητα ο νόμος.

Είναι στην είσοδο της πόλης και δεν θα είναι μόνο αυτοί, υπάρχει πρόθεση να επεκταθούν, και στον Κρούστα και για στην Θρύπτη,στην Καλαμαύκα και σε όλη την Κρήτη.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι είναι  μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Όπως λέει το ΦΕΚ του 2000 είναι  ένα “εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχαιολογικό σύνολο”, το οποίο ποτέ δεν πρόκειται να αναδειχθεί διότι κανείς δεν θα πάει να περάσει κάτω από μία ανεμογεννήτρια 90m για να πάει στον αρχαιολογικό χώρο. Προκαλείται οπτική όχληση και είναι ο λόγος που πάντα η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν δίνει άδεια και έγκριση για τέτοιες επενδύσεις. Εδώ μιλάμε για αρχαίοτητες πολύ σημαντικές, 250 σελίδες επιστημονική δημοσίευση  και  είναι 300 μέτρα από το Αιολικό Πάρκο!  Όταν γινόταν οι ανασκαφές για να γίνει το αεροδρόμιο, από το σημείο του αιολικού μέχρι την Βασιλική, σε μία στενή λωρίδα γης, εντοπίστηκαν 20 αρχαιολογικές θέσεις και φυσικά σταμάτησαν.

Εκτός των άλλων, ισχυρίζονται και βάσει αυτού δόθηκε η έγκριση, ότι δεν υπάρχει οπτική επαφή από αρχαιολογικούς χώρους. Υπάρχει! Έχουμε τα στοιχεία, βάλαμε  drone στο μέσον της ανεμογεννήτριας αλλά και από τη βάση φαίνονται, από όλες τις αρχαιολογικές θέσεις, 8 είναι κηρυγμένες, από όλες είναι ορατό. 

Ψευδώς λοιπόν το ισχυρίστηκαν και προσπάθησε το Υπουργείο μετά να το καλύψει. 
Να μη σας πω για τους δρόμους μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους που υπήρχε σαφής παραβίαση των όρων και θα έπρεπε να  ανακαλέσουν άμεσα την άδεια της επένδυσης και δεν το κάνανε. Είχαμε κάνει προσφυγή στην προηγούμενη Υπουργό πολιτισμού, είχαμε πάει και είχαμε κάνει ραντεβού με τη γενική γραμματέα και διευθύντρια και τους εκθέσαμε τα στοιχεία, μείνανε έκπληκτες  και είπανε «να εξεταστεί η υπόθεση» από  το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και ενώ περιμέναμε να παραστούμε σε αυτή τη συνεδρίαση, μας ήρθε μία απόφαση από την κυρία Μενδώνη την διάδοχο της κυρίας Ζορμπά, η οποία έλεγε ότι “επειδή δεν έχει προκύψει τίποτα νεότερο ανακαλείται η απόφαση παραπομπής στο ΚΑΣ και δώσανε το πράσινο φως να προχωρήσει η επένδυση.

Δεν ξέρω γιατί γίνονται όλα αυτά. Δεν ξέρω γιατί σε έναν απλό πολίτη είναι τόσο σκληρή Αρχαιολογική Υπηρεσία και σε αυτή την επένδυση που έχει τόσες επιπτώσεις, έχουν γίνει τόσες παρατυπίες.

Δυστυχώς εμπλακεί κάναμε χωρίς να το θέλουμε, σε μία παραταξιακή διαμάχη. Όσοι αντιδρούν και όσοι μιλούν, είναι αντίπαλοι της Δημοτικής Αρχής. Όταν τους θέσαμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο πήραν σκληρές δήθεν αποφάσεις, να δημιουργήσουν επιτροπή, να ενημερώσουμε τους βουλευτές να προβούν σε νομικές ενέργειες, όλα αυτά όμως τα κάναμε εμείς. Εμείς ενημερώσαμε τον κ. Θραψανιωτη τον κ. Πλακιωτάκη από την αρχή και δεν ήθελε να ασχοληθεί, να παραστεί και χάσαμε και ορισμένες προθεσμίες για ασφαλιστικά μέτρα που ήταν πολύ κρίσιμα και  θα μπορούσαμε να τους είχαμε σταματήσει πολύ νωρίτερα, με την κωλυσιεργία αυτή του δήμου,  αλλά εμείς συνεχίζουμε.


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com