Ο Γιώργος Πελεκανάκης στο Λατώ fm: «Θα δημιουργηθούν οι ‘γιατροί του ΕΟΤ’ που θα συνάψουν συμβάσεις με τα ξενοδοχεία για να εξετάζουν τυχόν κρούσματα – Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ούτε για το άνοιγμα των συνόρων ούτε για μεγάλο αριθμό πτήσεων, η σαιζόν είναι χαμένη»

Για τις χθεσινές ανακοινώσεις-συστάσεις της Κομισιόν για την επανεκκίνηση του τουρισμού και την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τις δικές του εκτιμήσεις, μίλησε στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.

Όπως είπε «το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την Kομισιόν δεν ήταν τόσο αυστηρά, να λέμε την αλήθεια, όσο τα περιμέναμε.

Περιμέναμε πολύ αυστηρότερα κριτήρια και πολύ πιο δύσκολα ως προς την λειτουργία τους και την πρακτική εφαρμογή τους. Άρα λοιπόν από αυτή την πλευρά το μόνο που θα αντιμετωπίσουμε δεν θα είναι ο τρόπος ο οποίος θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, αλλά το θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού, κατά πόσο το προσωπικό θα πρέπει να εκπαιδευτεί και θα έχει τον χρόνο να εκπαιδευτεί.

Ήδη έχουμε 14 Μαΐου σε δύο εβδομάδες από τώρα ανοίγουν τα ξενοδοχεία που είναι 12μηνης λειτουργίας. Πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει χρόνος ώστε να υπάρχει σωστή εκπαίδευση για αυτά τα ξενοδοχεία.

Όσο για τα ξενοδοχεία για τα οποία τουλάχιστον μέχρι τώρα προγραμματίζεται  για να ανοίξουν από τις αρχές Ιουλίου εκεί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα διότι ναι μεν τα ξενοδοχεία έχουν ανακοινώσει ότι “θα ανοίξουμε” και “είμαστε έτοιμοι για να ανοίξουμε”, οι  αεροπορικές εταιρείες λένε “είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις πτήσεις μας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη,αλλά εκείνο που μας προβληματίζει είναι ότι καμία μα καμία κυβέρνηση από τις μεγάλες χώρες που τροφοδοτούν τον τουρισμό της Ελλάδας, δηλαδή τη Γερμανία η Αγγλία η Γαλλία ή Ρωσία, δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα το άνοιγμα των συνόρων τους.

Έχουν  ανακοίνωση μόνο διακρατικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των κρατών όπως παραδείγματος χάρη μεταξύ της Γερμανίας και της Αυστρίας, όπου υπάρχει μία τεράστια ζήτηση και το καλοκαίρι πηγαίνουν οδικώς. 

Υπάρχει μία διακρατική συμφωνία μεταξύ της Αγγλίας και της Γαλλίας μεταξύ βαλτικών χωρών και της Δανίας με τη Σουηδία.

Βλέπουμε δηλαδή ότι αρχίζουν και γίνονται διάφορες διακρατικές συμφωνίες ώστε να περιοριστεί η ζημιά.

Στην Ελλάδα τώρα συζητάμε για να πάμε σε συμφωνία με χώρες όπως η Κύπρος η το Ισραήλ και οι Βαλκανικές χώρες, πράγμα το οποίο όμως δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τον τουρισμό της Κρήτης.  Θα βοηθήσει ίσως ο οδικός τουρισμός την Βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα τη Χαλκιδική την Καβάλα αλλά όχι όμως και την Κρήτη.

Σίγουρα όμως να πούμε την αλήθεια ότι βάσει των προγραμμάτων και τις συζητήσεις που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα με στελέχη των υπουργείων και  με την ομάδα του κυρίου Tσιόδρα, το άνοιγμα του τουρισμού της της Ελλάδος θα γίνει σταδιακά σε τρεις φάσεις.

Πρώτα οι περιοχές οι οποίες διαθέτουν και μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες που διαθέτουν ΜΕΘ και υπάρχουν Ερευνητικά Εργαστήρια πραγματα που τα  διαθέτει η Κρήτη.

 Στο δεύτερο στάδιο θα ανοίξουν οι περιοχές που έχουν μόνο μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες και στο τέλος θα ακολουθήσουν οι τουριστικές περιοχές με υποτυπώδεις νοσοκομειακές δομές.


Κάθε αρχή και δύσκολη. 

Τα ξενοδοχεία που εφαρμόζουν συστήματα ISO και HASP σίγουρα θα είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμόσουν τα μέτρα.

Συγκεκριμένα για την περιοχή του Αγίου Νικολάου και της Ελούντας νομίζω ότι και τα πράγματα πολύ πιο εύκολα, τα περισσότερα ξενοδοχεία εφαρμόζουν πολύ περισσότερα, αν εξαιρέσουμε μόνο τα μέτρα αποστάσεως, αλλά σε ότι έχουν να κάνουν με θέματα υγιεινής και ασφάλειας σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν αναπτύξει αυτά τα συστήματα και συνεργάζονται με εταιρείες πιστοποίησης,κάνουν χημικές αναλύσεις στο πόσιμο νερό, στα τρόφιμα και είναι πολύ προχωρημένα δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, όπως τα περιμέναμε και δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι δύσκολα τα μέτρα να εφαρμοστούν.

Το θέμα είναι να προσαρμοστεί τώρα το προσωπικό στις νέες  συνθήκες εργασίας. Τα μέτρα ήρθαν και θα μείνουν.


Δεν ισχύει αυτό που είχε ειπωθεί πριν μερικές εβδομάδες ότι  τα ξενοδοχεία θα έχουμε περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων δωματίων, της τάξεως του 60% 70%.

Τα ξενοδοχεία θα έχουν την δυνατότητα πληρότητας στο 100%. Τα μεγάλα ξενοδοχεία θα πρέπει να διαθέτουν ορισμένα δωμάτια κενά  μάξιμουμ 4 με 5 κενά σε περίπτωση κρούσματος να μπορεί να υπάρχει απομόνωση του περιστατικού στο συγκεκριμένο δωμάτιο.


Θα δημιουργηθούν οι “γιατροί του ΕΟΤ” που θα είναι  γιατροί της κάθε τουριστικής περιοχής, οι οποίοι  συνάψουν συμβάσεις μαζί με τα ξενοδοχεία, οι οποίοι θα καλούνται από τα ξενοδοχεία για να βλέπουν τα τυχόν περιστατικά και κρούσματα.


Το θέμα όλο είναι, ότι δεν περιμένουμε τόσες πολλές αφίξεις , από την Αγγλία π.χ. που εδώ στον Άγιο Νικόλαο έχει ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς,δεν βλέπουν πραγματικά καμία διάθεση από την κυβέρνησή της να ανοίξει αεροδρόμια για να ξεκινήσουν οι πτήσεις του εξωτερικού.

Από τη Ρωσία δεν περιμένουμε να ξεκινήσει τις πτήσεις μέχρι το 2021 και μία διστακτική Γερμανία ίσως τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου αλλά και αυτό με κάθε επιφύλαξη.


Έχουν γίνει οι πωλήσεις πακέτων τουρισμού τα οποία ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη.

Όπως καταλαβαίνετε τα χρήματα αυτά είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν και να επιστραφούν πίσω στον καταναλωτή.  Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα και για αυτό ακριβώς το λόγο δημιουργήθηκαν τα voucher τα οποία ουσιαστικά καλούν τους Ευρωπαίους πολίτες να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να μπορέσουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, μέχρι τέλος της τουριστικής σεζόν το 2021, να τα αξιοποιήσουν ώστε να μπορούν να κάνουν ταξίδια.


Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις. Ο Ιούλιος επειδή δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα οι κρατήσεις υπάρχουν ακόμα μέσα στο σύστημα.

Δεν ανταποκρίνονται όμως την πραγματικότητα, ναι μεν υπάρχουν μέσα στο σύστημα του κάθε ξενοδοχείου, αλλά από τη στιγμή που με την πάροδο του χρόνου θα ανακοινωθούν π.χ. ότι δεν θα αρχίσουν οι πτήσεις στις  9 Ιουλίου αλλά στις 20 Ιουνίου αναγκαστικά τα πρακτορεια θα πρέπει να αποσύρουν  όλες αυτές τις κρατήσεις από το κάθε ξενοδοχείο, με οτι συνεπάγεται αυτό.

Δεν είναι τόσο σοβαρές οι ανακοινώσεις που περιμένουμε από  την ελληνική  κυβέρνηση όσο σημαντικό είναι οι ανακοινώσεις των ξένων κρατών για το πότε ανοίγουν τα σύνορα τους.


Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. 

Δεν πιστεύουμε σε μεγάλο αριθμό πτήσεων, δεν πιστεύουμε στο μεγάλο αριθμό αεροπλάνων, πιστεύουμε σε μία χαμένη σεζόν η οποία έχει τεράστια  οικονομικά προβλήματα, για αυτό ακριβώς το λόγο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει μείωση των διεθνών αφίξεων κατά 60 έως 80% η οποία αντιστοιχεί σε ζημιές μεταξύ 845 εκατομμύρια και ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ από έσοδα και εξαγωγές παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο πραγματοποιούνται 385 εκατομμύρια ταξίδια.  Το 70% των Γερμανών ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές, ο βασικός μας πελάτης είναι η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αν δεν ανοίξει η Γερμανία και η Αγγλία τότε μιλάμε για μια απόλυτη καταστροφή.


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com