Ο Γιώργος Πελεκανάκης στο Λατώ fm: «Στο τραπέζι η επιμήκυνση της σαιζόν έως τον Δεκέμβριο, θα κεφαλαιοποιήσουμε τουριστικά τον υπεύθυνο τρόπο που αντιμετωπίσαμε την πανδημία σε σχέση με άλλες χώρες»

Στο τραπέζι βρίσκεται ανάμεσα στους φορείς του Τουρισμού και στο υπουργείο η επιμήκυνση της τουριστικής σαιζόν έως τον Δεκέμβριο, όπως μεταξύ άλλων δήλωσε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.

«Είμαστε σε μία αβεβαιότητα για το πότε και ποια θα είναι η αυριανή ημέρα στον Τουρισμό. Αυτό που είχαμε προβλέψει και στην εκπομπή σας, την κατάρρευση των μεγάλων και των μικρών τουριστικών tour operator και των αεροπορικών εταιρειών που τελικά γίνεται όντως.

Θετικό είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και οικονομικά μέτρα προσπαθούν να σώσουν όλους αυτούς τους μεγάλους συνεργάτες μας, έχουμε ήδη δει τη Γερμανία να δίνει πάνω από ενάμισι δισεκατομμύριο στην TUI για να σωθεί, έχει δώσει πάνω από 700 εκατομμύρια στη Lufthansa  για να σωθεί – η οποία ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της εξοικονόμησης χρημάτων από φέτος καθηλώνει την θυγατρική εταιρεία της germanwingsπου είχε πολλές πτήσεις στην Κρήτη δεν πρόκειται να πετάξει για το 2020. Επίσης χθες η Easyjet επισήμως ζήτησε  οικονομική στήριξη, βλέπουμε επίσης μία Condor η οποία ήταν έτοιμη να εξαγοραστεί από ένα μεγάλο πολωνικό όμιλο με την κρίση να κάνει πίσω ο όμιλος και τώρα είναι θέμα κρατικοποίησης από τη γερμανική κυβέρνηση».

Όπως τόνισε «η σαιζόν δεν σώζεται πια με τίποτα, μέναμε ένα μήνα πίσω και μιλάγαμε για κακή σαιζόν και πόσω μάλλον όταν έχουμε περιορισμένη σαιζόν 3-4 μηνών. Χθες ως Ομοσπονδία είχαμε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Αυγενάκη και το υπουργείο Τουρισμού για να ενωθούν σε ένα τραπέζι όλες οι δυνάμεις του Τουρισμού, ώστε να υπάρξει μια επέκταση της τουριστικής σαιζόν, αν αυτή αρχίσει, στα τέλη Νοεμβρίου ή περί τις 10 Δεκεμβρίου, πλέον δεν μιλάμε για επιμήκυνση αλλά για επέκταση της σαιζόν.

Τα προβλήματα σε ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες είναι πολύ μεγαλύτερα από την Ελλάδα.Αυτές είχαν υψηλά ποσοστά τουρισμού το Νοέμβρη άρα εάν αύριο ανοίξει ο τουρισμός νομίζω ότι η Ελλάδα θα είναι ένα βήμα μπροστά.

Η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει τη θέση της στον τουριστικό χάρτη παγκοσμίως, θεωρείται μία χώρα σοβαρή και υπεύθυνη με τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που διαθέτουν καλύτερο και ισχυρότερο σύστημα υγείας – και αυτό νομίζω θα το κεφαλαιοποιήσουμε τουριστικά όταν θα ρθει η ώρα. Και η διαφημιστική καμπάνια που θα χτιστεί φέτος θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η επάνοδος της Ελλάδας στον τουρισμό θα είναι πολύ συντομότερα απ’ ότι πιστεύαμε και νομίζω ότι όταν περάσει αυτή η περιπέτεια θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες».

«Έχουμε ζητήσει όλοι οι φορείς από την κυβέρνηση μείωση του ΦΠΑ. Οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν εξαγγείλει είναι και μείωση του ΦΠΑ που ήταν ήδη πιο χαμηλά από εμάς εμείς ζητήσαμε από την κυβέρνηση ο φόρος διαμονής να πέσει από το 23 στο 13%,  ο φόρος εστίασης σε ξενοδοχεία και εστιατόρια από το 13 στο 6%, οι μεταφορές από το 24 στο 12%, όλα αυτά θα βοηθήσουν στην επόμενη μέρα που θα κρατήσει για τον τουρισμό σε βάθος διετίας-τριετίας 


Για τους εργαζομένους του τουρισμού που ξεκίνησαν για πρώτη φορά να απασχολούνται το 2019 και οι οποίοι δεν μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας, ο κ. Πελεκανάκης τόνισε ότι «μεριμνήσαμε και υποβάλαμε χθες το αίτημα μας στην κυβέρνηση και πιστεύουμε ότι ο κ. Βρούτσης θα λάβει και για αυτούς μέτρα καθώς είναι ξεκρέμαστοι». 

«Η χρονιά θα είναι δύσκολη, και να ανοίξουν τα ξενοδοχεία δεν θα απασχοληθεί όλος ο κόσμος, θα δούμε και ξενοδοχεία κλειστά και ξενοδοχεία ανοικτά με πολύ χαμηλές πληρότητες, οπότε να είμαστε σίγουροι, δυστυχώς, ότι δεν θα απασχοληθεί όλος ο κόσμος φέτος στα ξενοδοχεία, θα υπάρξει πολύ μεγάλο κομμάτι ανέργων συναδέλφων και για αυτούς θα πρέπει να προβλέψει η κυβέρνηση».


Ακούστε εδώ τη συζήτηση:


Σχετικές δημοσιεύσεις