Ο Γιώργος Κοκοσάλης στο Λατώ fm : «Η βίαιη εισαγωγή, του νέου ποινικού κώδικα ,ώθησε τον νομοθέτη δυστυχώς στη δημιουργία αστοχιών και λανθασμένων αποφάσεων»

Ημερίδα με θέμα «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» διοργανώνει αύριο στις 9 το πρωί στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου «mira mare» στον Αγιο Νικόλαο η Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας. Ο νομικός εκπρόσωπος της Ένωσης Γιώργος Κοκοσάλης  μίλησε για την σημασία της ημερίδας,στην εκπομπή «Πρώτη Ματιά στην Ενημέρωση» και στον Νίκο Σγουρό» λέγοντας μεταξύ άλλων: 
«Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως στα  μέλη του σωματείου μας αλλά είναι ανοιχτή, μπορεί την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε και θα είναι και πάρα πολύ χρήσιμη. Γίνεται για την επιμόρφωση των στελεχών μας, τους ανθρώπους που μάχονται για την τάξη και την ασφάλεια.
Ο προηγούμενος ποινικός κώδικας μας συντροφεύει από το 1953, 66 χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις ήταν παρωχημένος και δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες της νέας εποχής και στις κοινωνικές ανάγκες. Πλην  όμως, θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίον έγινε δηλαδή αυτή η βίαιη εισαγωγή, παραμονές μάλιστα εκλογών,  ώθησε τον νομοθέτη δυστυχώς στη δημιουργία αστοχιών και λανθασμένων αποφάσεων.
Κατά τη γνώμη μου άστοχη είναι η ρύθμιση που αφορά τη χρήση και την κατασκευή των μολότοφ και των άλλων εκρηκτικών υλών.  Άστοχη είναι η μετατροπή σε πλημμέλημα  της παγίδευσης  τηλεφωνικής συνομιλίας, από κει που ήταν κακούργημα τώρα έγινε πλημμέλημα.
Άστοχη και νομίζω ήταν και λίγο πρώιμη η αναγωγή της εναλλακτικής έκτισης ποινής  που αναφέρονται στο θεσμό της παροχής κοινωφελούς εργασίας. Έχουμε  λάβει επιστολές διαμαρτυρίας από όλους τους θεσμούς του δημοσίου τομέα που μας λένε ότι δεν είναι έτοιμοι οι θεσμοί  να υποδεχτούν τόσο κόσμο από την εναλλακτική έκτιση ποινής.
Οι παθογένειες εστιάζονται  στην μετατροπή σε πλημμελήματα κάποιων ιδιαίτερα ειδεχθών πράξεων.
Πριν από μία εβδομάδα κατατέθηκε το πόρισμα νέας νομοπαρασκευαστικής  επιτροπής με σκοπό τις νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά και τις νέες τροποποιήσεις επί του ήδη τροποποιηθέντος από την 1η Ιουλίου 2019 κώδικα ποινικής Δικονομίας και νομίζω ότι αυτές οι αστοχίες θα βελτιωθούν.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μία ημερίδα τώρα, γιατί από ότι πληροφορηθήκαμε  αυτές οι αλλαγές δεν θα είναι καθολικές, θα είναι τα επιμέρους τροποποιήσεις και παρεμβάσεις σε ειδικές διατάξεις και ο κορμός θα είναι περίπου ο ίδιος .
Όταν θα απορροφηθούν και οι νέες διατάξεις θα στείλουμε έγγραφα στα μέλη μας αλλά ίσως γίνει μια  νέα επιστημονική Ημερίδα.
Θα μας τιμήσει με την παρουσία του ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λασιθίου κ. Αθανάσιος Γαληνός, ένας άνθρωπος ο οποίος μέχρι πρότινος κοσμούσε την εισαγγελική έδρα στο Ηράκλειο ως  Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών, ένας άνθρωπος βαθύτατα μορφωμένος, ο πλέον κατάλληλος για να επιμορφώσει τα στελέχη μας.
Αυτές οι αλλαγές επειδή δεν δόθηκε η περίοδος προσαρμογής  δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ακόμη και στην εφαρμογή του Ποινικού δικαίου. Βλέπουμε ακόμη και έμπειρους εφαρμοστές του ποινικού δικαίου  να ταλανίζονται και να βασανίζονται πλέον για το ποιες διατάξεις εφαρμόζονται. 
Αυτές οι αλλαγές είναι καλές, καλό είναι να ακούμε τον παλμό της κοινωνίας, να προσαρμόζεται η νομοθεσία και να προλαμβάνει την κοινωνία και όχι να την ακολουθεί, όμως δεν πρέπει να γίνεται με τέτοιο βίαιο τρόπο, με έναν τρόπο ο οποίος δημιουργεί αρρυθμίες στην εφαρμογή του δικαίου» κατέληξε. 

Σχετικές δημοσιεύσεις