Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Λατώ fm: «Κραυγαλέα ακροδεξιά η στροφή της ΝΔ – αντισυνταγματικές κρίθηκαν διατάξεις και όχι η ουσία του Ν. 4387 – μερική ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα είναι αντισυνταγματική»

Για τις εξελίξεις με την Τουρκία και τις εμπρηστικές κινήσεις και δηλώσεις της τις τελευταίες ημέρες, την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το νέο φορολογικό, τις αλλαγές στους Ποινικούς κώδικες αλλά και για το δικό του νόμο που υπέστη σαρωτικές αλλαγές από το ΣτΕ, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για τις κινήσεις της Τουρκίας τόνισε πως «η προκλητικότητα αυτή είναι δεδομένη και το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι κάνουμε εμείς. Βλέπουμε να μην υπάρχει μία σαφής στρατηγική εκ μέρους της κυβέρνησης η οποία βλέπουμε να κινείται ανάμεσα σε δύο εκκρεμή – μία προσπάθεια κατευνασμού το πρώτο διάστημα, όταν ο κύριος Μητσοτάκης συνάντησε τον πρόεδρο Ερντογάν και δεν ανέφερε τίποτα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και δεν αξιοποίησε τις κυρώσεις που έχουν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση – μέχρι τις σπασμωδικές τώρα όταν πράγματι έφτασε το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο». Όπως σημείωσε «εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να συγκληθεί το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής ώστε να έχουμε πλέον μία σαφή στρατηγική που θα έχει και φυσικά χαρακτηριστικά και θα υιοθετηθεί από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής που είχαμε εμείς που συνδύαζε και μία θετική ατζέντα με την Τουρκία αλλά και ένα σαφές μήνυμα ότι ενέργειες οι οποίες αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο όχι απλώς δεν θα γίνουν ανεκτές αλλά θα έχουν και συνέπειες, όπως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στο τελευταίο Ευρωπαϊκό συμβούλιο που συμμετείχε ο πρωθυπουργός πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας».

Αναφορικά με την αποχώρηση του Υφυπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου από τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου του ΤΑΝΑΡ το Σάββατο τόνισε πως «ως συμβολική κίνηση έχει κυρίως κατά τη γνώμη μου χαρακτηριστικά που απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο, για αυτό μίλησα για σπασμωδικές ενέργειες. Ενδεχομένως να έπρεπε να συμβεί, αλλά οι ουσιαστικές ενέργειες θα πρέπει να κάνουμε είναι αυτές που αφορούν τις διεθνείς και συμμαχίες οι οποίες είχαν στηθεί επί των ημερών μας και τώρα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να ενισχυθούν και κυρίως να υπάρχει ένα σαφές στίγμα της εξωτερικής μας πολιτικής που να μην κυμαίνεται από το ένα άκρο στο άλλο».

Σε ότι αφορά την Κεντρική επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία που συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες και απαντώντας στο αν πρόκειται για μια «πανστρατιά», ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «ναι και αυτό είναι λογικό αφού είμαστε ένα κόμμα που έχει 32% δηλαδή το υποστηρίζει το 1/3 του ελληνικού λαού, να φτάνει η φωνή του και σε γωνίες με θα περίμενε κανένας. Προσπάθειά μας είναι ακριβώς αυτή, επειδή οργανωτικά κακά τα ψέματα είμαστε ένα κόμμα που έχει μείνει ακόμα στην εποχή του 4% πρέπει να αντιστοιχίσουμε τις οργανωτικές μας δυνάμεις με αυτές τις ελπίδες που έχει επενδύσει πάνω μας αυτό το ένα τρίτο του ελληνικού λαού και ακριβώς γιατί είμαστε πια ο εναλλακτικός πόλος της εξουσίας. Από τη μια έχουμε την συντηρητική παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία, στην οποία δυστυχώς βλέπουμε να είναι δυνατές και οι ακροδεξιές φωνές όπως ο κ. Σαμαράς και πρέπει από την άλλη να υπάρχει και η εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει, σε συνεργασία βέβαια και με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις«.

Σε ότι έχει να κάνει με το έντονο «άρωμα» ΠΑΣΟΚ στην Ανασυγκρότηση τόνισε πως «εφόσον αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που έχουν έρθει στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι λογικό να υπάρχει αντιστοιχία της βάσης με στελέχη τα οποία έχουν δει αυτό που σας είπα προηγουμένως οποίος είναι αυτή τη στιγμή ο εναλλακτικός πόλος που βρίσκεται η ελπίδα για να μην έχουμε κυβέρνηση της δεξιάς».

Αναφορικά με την Συνταγματική αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα όπου και ο ίδιος ήταν ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και ερωτώμενος αν οι βασικοί άξονες που είχε θέσει ελήφθησαν υπόψη, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε μεταξύ άλλων πως «η εκλογική επικράτηση της ΝΔ δεν επέτρεψε να υλοποιηθεί στο σύνολό της η πρότασή μας που θα ήταν μια προοδευτική, ριζοσπαστική και δημοκρατική ‘τομή’ στο Σύνταγμα. Οι περισσότερες διατάξεις που ψηφίστηκαν επειδή στηρίχθηκαν σε δικές μας προτάσεις είναι θετικές. Ξεχωρίζω όμως δύο μελανά σημεία, το ένα με την αναθεώρηση στον τρόπο εκλογής του ΠτΔ ενώ σωστά προβλέπει ότι δεν θα διαλύεται η Βουλή όταν έχουμε μία αδυναμία εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας, αντί να κατευθυνθεί σε μία λύση που θα ενισχύει το κύρος του, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε κάτι το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να γίνει δεκτό από οποιονδήποτε Λογικό άνθρωπο – να εκλέγεται ο Πρόεδρος Δημοκρατίας ούτε καν με την ελάχιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών.  Είναι σαφές ότι με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος γίνεται ένα παιχνίδι στα χέρια του εκάστοτε κόμματος που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το δεύτερο μελανό σημείο για το μέλλον αφορά στο μεγάλο σφάλμα με τη τη σύντομη παραγραφή ειδικά για τα αδικήματα των υπουργών, για το μέλλον  Ενώ όμως είχαμε καταθέσει και ερμηνευτική δήλωση που θα επέτρεπε αυτό να ισχύει και για το παρελθόν να μην μπορούν να μην κουνηθούν αδικήματα που επιλεγμένους έχουν διαπράξει υπουργοί, αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή ούτε από τη Νέα Δημοκρατία ούτε από το κείμενο«.

Για τη μη ψήφιση του άρθρου 5 για τις ατομικές ελευθερίες τόνισε μεταξύ άλλων πως «αυτό δείχνει και την κραυγαλέα ακροδεξιά στροφή που εν πολλοίς έχει πάρει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας , δεν ενισχύονται μόνο τα νεοφιλελεύθερα αλλά και το νέο – συντηρητικά του χαρακτηριστικά». 

Ερωτώμενος για το δικό του πολυσυζητημένο Νόμο 4387 του 2016 που εν πολλοίς ανετράπη με πολλές βασικές του διατάξεις να κρίνονται από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές, τόνισε πως «πράγματι ανατράπηκαν πλευρές της Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όχι όμως η ουσία του που είναι ενιαίοι κανόνες για όλους και ενιαίο ταμείο για όλους».

Βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία να έχει μία διπλή στόχευση τώρα στο ασφαλιστικό – μία μερική ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφαλίσεως, που θα είναι αντισυνταγματική αν επιχειρηθεί στην έκταση που διαβάζω ότι θέλουν να της δώσουν. Και το σημαντικότερο, μία αντιστροφή της εύνοιας, ενώ εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολλούς με τα λίγα εισοδήματα οι αλλαγές που κάνει Νέα Δημοκρατία και σε ότι αφορά τις εισφορές των αγροτών και σε ότι αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν ακριβώς το αντίθετο περιεχόμενο, να βοηθήσουν τους λίγους με τα πολλά ρίχνοντας τη μεγάλη πλειονότητα που θα πληρώσουν το 80% των ασφαλισμένων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, 20% παραπάνω εισφορές».

Ερωτώμενος εάν έπραττε τα ίδια ως Νομοθέτης αν γύριζε το χρόνο πίσω στο 2015 απάντησε πως «έχω πει ότι μία μόνο από τις ρυθμίσεις ήταν αποτέλεσμα εκβιασμού που αφορούσε τις συντάξεις χηρείας και αυτές πράγματι ευτυχώς μπορέσαμε και της ανατρέψαμε, ανατρέψαμε τις δυσμενείς εκτιμήσεις μας έχει πιάσει το ταμείο να πάρουμε. Το Μάιο αυτής της χρονιάς πριν από τις εκλογές μπορέσαμε να αποκαταστήσουμε αυτή την θα το πω αδικία σε βάρος των ανθρώπων που είχαμε τη δυστυχία να χάσουν τον άνθρωπό τους είναι από εκεί και μετά οι αρχές της μεταρρύθμισης ήταν είναι θετικές αυτό που σας είπα ίδιοι κανόνες για όλους. Μία εύνοια τους πιο αδύναμους δεν θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα ενόψει των δέσμευση που υπήρχαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου ήταν δεσμευτικές αυτές οι διατάξεις τότε η περίοδος λυμπερίδης 

Ακούστε εδώ όλη την συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com