Ο Γιάννης Στεφανάκης στο Λατώ fm: «Το υπουργείο έπρεπε να μας ενημερώσει ότι δεν θα ανοίξει την Δευτέρα το Δικταίον Άντρον όπου κάθε χρόνο βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, αναμένουμε τα πρωτόκολλα – Όσοι υπέβαλλαν με ελάχιστα τυπικά προσόντα στο Leader θα χρηματοδοτηθούν όλοι»

Για την απόφαση να παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος στο Οροπεδίου Λασιθίου, το Δικταίον Άντρον, στο Ψυχρό, κλειστός, χωρίς να έχει δοθεί καμία πρότερη ενημέρωση και για τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει για την επίλυση του ζητήματος, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης.


Όπως τόνισε «ενώ το Μάιο είχε ανακοινωθεί ότι τα Σπήλαια θα ανοίξουν μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους των Μουσείων, εντέλει το Δικταίον Άντρο δεν άνοιξε και η πληροφορία ήλθε σε εμάς την Κυριακή το απόγευμα. 

Η αντίδραση ήταν έντονη γιατί δεν είχαμε την απαραίτητη ενημέρωση, τόσο εμείς όσο κυρίως και οι επιχειρηματίες της περιοχής και η Αναπτυξιακή εταιρία του Δήμου που εκμεταλλεύεται το χώρο του πάρκινγκ. 

Αυτό λοιπόν μας οδήγησε στην αντίδραση αυτή, ήλθαμε σε άμεση επικοινωνία τη Δευτέρα το πρωί με τον διευθυντή σπηλαιολογίας τον κ. Ντάρλα ο οποίος μας ενημέρωσε για το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τα Πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν για την πρόληψη κατά του κορωνοϊού, δεν έχουν σχεδιαστεί ακόμα τα Πρωτόκολλα που θα χρησιμοποιούνται σε σπήλαια.

Θα μπορούσαν να εφαρμόσουν πρωτόκολλαπου εφαρμόζονται σε κλειστούς χώρους και Μουσεία, απλά τα Σπήλαια επειδή έχουν το δικό τους σύστημα είναι ευαίσθητα και δεν μπορούν να απολυμάνουν τους χώρους με χημικά όπως το χλώριο και άλλες ουσίες, γιατί καταστρέφουν το οικοσύστημα. Ο ΕΟΔΥ λοιπόν ακόμη δεν έχει εκδώσει οδηγίες για για τα Σπήλαια, το πώς θα πρέπει να προστατεύονται οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι των δήμων.

Το θέμα το συζητήσαμε και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, και μπορεί να μπει π.χ. ένα πλεξιγκλάς ενδιάμεσα για να μπορεί να αποτρέψει την επαφή ή να λειτουργεί πότε ως άνοδος και πότε ως κάθοδος το στενό σημείο εκείνο το οποίο είναι γύρω στα 20 μέτρα.

Χθες είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Διδασκάλου, το Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού  γιατί το συζήτησε με την Υπουργό την κ. Μενδώνη και με ενημέρωσε ότι είναι σε διαδικασία σύνταξης των πρωτοκόλλων και μόλις έχουν τα Πρωτόκολλα το Σπήλαιο θα ανοίξει. 

Πιστεύω ότι τον επόμενο μήνα το Δικταίον Άντρον θα ανοίξει, εμείς είμαστε σε καθημερινή επαφή πλέον με το Υπουργείο και δήλωσα και στον Γ.Γ. και στον κ. Ντάρλα ότι ευχαρίστως ο δήμος να εφαρμόσει αυτά τα Πρωτόκολλα ή να βοηθήσει και στη σύνταξη των πρωτοκόλλων γιατί γνωρίζουμε καλά την περιοχή, γνωρίζουμε πως λειτουργεί το σπήλαιο.

Η Εφορεία αρχαιοτήτων Λασιθίου έχει βγάλει προκήρυξη για 4 άτομα έκτακτο προσωπικό, οπότε θεωρώ ότι μόλις το προσωπικό αυτό προσληφθεί τις επόμενες μέρες θα είναι μονόδρομος για να ανοίξει το Σπήλαιο.

Το σημαντικό είναι να έχουμε εξασφαλίσει την υγεία και των επισκεπτών και του προσωπικού που είναι εκεί και του μόνιμου και έκτακτου αυτή είναι η προτεραιότητα, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει και το Υπουργείο να ενημερώνει την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους για τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία είναι στρατηγικά για την περιοχή μας. Εμείς το μάθαμε μέσω τρίτου, ενώ θα έπρεπε να είμαστε μαζί σε όλο αυτό όπως είμαστε μέχρι τώρα.

Η επισκεψιμότητα στο Δικταίον Άντρον κυμαίνεται από 198.000 περίπου και πάνω (τόσους είχαμε πέρυσι).

Την κορύφωση την είχαμε το 2014 που ήταν 250.000. Αυτά είναι τα εισιτήρια τα οποία είναι επί πληρωμή, εάν προσθέσουμε το 1/4 περίπου των εισιτηρίων είναι αυτοί οι οποίοι είναι δωρεάν που είναι οι φοιτητές, άνω των 65 ετών και οι ειδικές κατηγορίες (καθηγητές, εκπαιδευτικοί, κλπ), εάν βάλουμε και αυτό το 25% τότε ξεπερνάμε ίσως τους 250.000 επισκέπτες


Είναι μία τεράστια πηγή εσόδων για το Οροπέδιο, όχι για το εισιτήριο, αλλά ως πόλος έλξης που ενισχύει την οικονομία της περιοχής μας. Και να θυμίσω το χαρακτηριστικό του Δικταίου είναι ότι είναι ένας τερματικός προορισμός, όποιος έρθει έρχεται μόνο και μόνο για αυτό.

Και οφείλουμε αυτό να το αναδείξουμε, να βελτιώνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και για αυτό σε συνεργασία και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου έχουμε σχεδιάσει την μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Ευρώπης και των μονοπατιών
και το έχουμε υποβάλει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη σύμφωνη γνώμη και να προχωρήσουμε μετά στον καλλωπισμό του χώρου

Μόλις έχουμε άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία και το Δασαρχείο φυσικά θα ξεκινήσουμε τις εργασίες και στη συνέχεια υποβολή στο ΕΣΠΑ για την ανάπλαση».

Η κίνηση στο Οροπέδιο

«Οπωσδήποτε είναι μειωμένη η κίνηση, όμως είναι έντονη, έχει αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ο εσωτερικός τουρισμός είναι αυξημένος έναντι του αλλοδαπού τουρίστα. Αυτό που υπάρχει έντονο είναι η μείωση των οργανωμένων εκδρομών. 

Το πρόγραμμα Leader

«Από το Leader εστάλησαν τη Δευτέρα όλοι οι φάκελοι για τις ιδιωτικές επενδύσεις και είναι στην διαχειριστική αρχή για την οριστική έγκριση. 

Έχουν φύγει από την Αναπτυξιακή Λασιθίου, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από επενδυτές και στο κομμάτι της μεταποίησης και του τουρισμού και της εμπορίας και των υπηρεσιών.

Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε μέχρι τέλους θα εγκριθούν σχεδόν όλοι, όσοι υπέβαλλαν με ελάχιστα τυπικά προσόντα θα χρηματοδοτηθούν όλοι, αρκεί να μην είχαν λόγους αποκλεισμού. 

Αυτό αναμένεται μέσα στον Ιούλιο, μόλις έχουμε την εξέταση των φακέλων από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας.

Το θέμα είναι καθαρά τυπικό, φροντίσαμε να έχουμε όλες τις πιστώσεις από το 2017, είχαμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των 6 εκατομμυρίων 750 χιλιάδων ευρώ για να καλύψουμε το leader και στα δημόσια και ιδιωτικά έργα και με τη διαβεβαίωση και του Περιφερειάρχη κατάφερε να εξασφαλίσουμε επιπλέον πιστώσεις προκειμένου να ενταχθούν όλοι».

Σχετικές δημοσιεύσεις