Ο Γιάννης Στεφανάκης στο Λατώ fm : «Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το μεγάλο θέμα της επανακατοίκησης της υπαίθρου»

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου  Γιάννης Στεφανάκης και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τζιράκης όπου  συμμετείχαν στις διαδικασίες του συνεδρίου για την ανάδειξη προοπτικών για την επανακατοίκηση  της υπαίθρου, με πρωτοβουλία του κ. Κυμπουρόπουλου. Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Σγουρού «Πρώτη Ματιά στην Ενημέρωση» ο κ. Στεφανάκης μεταξύ άλλων είπε :  «Είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα, και διαπιστώσαμε ότι δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για το μεγάλο θέμα της επανακατοίκησης της υπαίθρου, δεν έχει σχεδιάσει κάποιες πολιτικές για αυτό το κομμάτι, με αποτέλεσμα να έχουμε δημογραφικό πρόβλημα σε όλους τους περιφερειακούς δήμους, όχι μόνο  στην Ελλάδα, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ιταλία,ι η Γαλλία, Ισπανία ακόμα και το Βέλγιο. Συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη Ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι κυρίως .                             
Δεσμεύτηκε ο Ευρωβουλευτής ο κ. Κυμπουρόπουλος ότι θα το μεταφέρει στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σχεδιαστούν πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.
Η  πρόταση η δική μας ήταν να εφαρμοστεί η περιφερειακότητα δηλαδή να δίνονται επιπλέον χρηματοδοτήσεις σε επίπεδο ενισχύσεων για ιδιωτικές επενδύσεις στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Προβλέπεται η διαδικασία μέσω της περιφερειακότητας, ένας ιδιώτης  που κατοικεί σε ορεινό ή νησιωτικό δήμο εκεί που είναι να πάρει μια χρηματοδότηση από ένα πρόγραμμα της τάξεως του 50%, να παίρνει επιπλέον 10%.
Για τους ευρωπαϊκούς πόρους είναι κάτι  εντελώς ασήμαντο αλλά είναι πολύ σημαντικό και σημειολογικά διότι δίνει στόχευση η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι στο μοντέλο της παγκοσμιοποίησης με την έννοια του αστικού χώρου και της αστυφιλίας αλλά να δει την ύπαιθρο χώρα. 
Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι σχεδόν σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα ή οι δήμοι όσον αφορά το κυρίως το δημογραφικό.
Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος  συμμετέχει στην επιτροπή των περιφερειών από την Ελληνική αντιπροσωπεία οπότε σίγουρα θα προωθηθεί το θέμα. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε και τις  πολιτικές που θα σχεδιάσει η Ε.Ε. από εδώ και πέρα.
Πρέπει να ενισχυθεί καταρχήν η οικογένεια, να δοθούν κίνητρα στα νέα ζευγάρια, οι οικογένειες που μένουν σε αυτές τις περιοχές με κάποια προγράμματα ευρωπαϊκά.
Να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους να παραμείνουν στις  περιοχές τους,να δημιουργούν οικογένειες, να δούμε τι παρέχουμε εμείς στην οικογένεια ως δήμοι , να υπάρχει μία ενίσχυση των δήμων προς το κομμάτι αυτό.
Δεν είναι το θέμα μόνο η χρηματοδότηση είναι να θεσπιστεί αυτή η  διαδικασία και να πιστέψει ο πολίτης ότι εγώ θα μείνω σε ένα ορεινό ή  νησιωτικό δήμο και θα έχω το κράτος το δήμο την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλάι μου.

Σχετικές δημοσιεύσεις