Ο Γιάννης Στεφανάκης στο Λατώ fm: «600 ευρώ από το Δήμο στα νοικοκυριά του Οροπεδίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών – Επετειακές εκδηλώσεις και στο Οροπέδιο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21»

«Οι ζημιές όπως είπε από την κακοκαιρία στις αρχές του Νοέμβρη «ήταν πάρα πολλές τόσο σε σπίτια και νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις κυρίως του αγροτικού τομέα, πλημμύρισαν αποθήκες που είχαν μέσα οι άνθρωποι την παραγωγή τους, τα μηχανήματα τους, τα εργαλεία τους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

«Και ακόμα δεν μπορούμε να καταγράψουμε στο 100% τις ζημιές, έχουμε όμως ανοίξει διαδικασία αποζημίωσης των νοικοκυριών που έχουν πλημμυρίσει με 600 ευρώ από το Δήμο και στη συνέχεια εφόσον έχουν προβλήματα κτιριακά γίνεται επιθεώρηση από το κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών και τη γενική γραμματεία αποκατάστασης των κτισμάτων».

Μέχρι στιγμής, όπως είπε, έχουν καταθέσει αίτηση περίπου 20 νοικοκυριά για το βοήθημα αυτό από το Δήμο των 600 ευρώ ενώ το κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών έχει ελέγξει 15 περίπου σπίτια μέχρι στιγμής (είναι κι άλλα).

Επίσης, η Περιφέρεια έχει ανοίξει την διαδικασία καταγραφής με επιτροπή των ζημιών στις επιχειρήσεις και τους αγρότες ενώ και ο ΕΛΓΑ έχει ανοίξει τη διαδικασία για την αποζημίωση της περιουσίας όσων επλήγησαν και αυτό εκτός κανονισμού ΕΛΓΑ, είτε είναι λοιπόν είτε όχι δηλωμένος στο ΟΣΔΕ μπορούν να το δηλώσουν οι παραγωγοί, πηγαίνοντας στο Δήμο Οροπεδίου, υποχρεωτικά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

«Είναι σημαντικό να σταθούμε δίπλα στον πολίτη γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά» τόνισε. 

Αναφορικά με το θηρόφραγμα κοντά στη σήραγγα του Οροπεδίου Λασιθίου που οδηγεί στο Φράγμα του Αποσελέμη, το οποίο, όπως είπε ο Δήμαρχος, στην πρώτη κακοκαιρία είχε παραβιαστεί και το έχει κλείσει «άρα λοιπόν θα πρέπει να προστατεύεται το θηρόφραγμα, η προστασία θα γίνει με μια ειδική κατασκευή του θηροφράγματος, με μια πόρτα που θα κλειδώνει και με μία κάμερα που θα εποπτεύει. Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι πρέπει να μεγαλώσει το θηρόφραγμα ώστε να μπορεί να δέχεται περισσότερο νερό η φυσική καταβόθρα του Χώνου. Ο ΟΑΚ δεσμεύθηκε ότι θα γίνει παρέμβαση στο σημείο ώστε το θηρόφραγμα να μεγαλώσει».

Τέλος, ο κ. Στεφανάκης ανακοίνωσε ότι κατόπιν της σχετικής πρότασης που είχε καταθέσει, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των εορτασμών «Ελλάδα 2021» για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821. Θα γίνουν, όπως δήλωσε, κορωνοϊού φυσικά επιτρέποντος, εκδηλώσεις πολυήμερες υπο την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021″ και σε συνεργασία με το υπ. Πολιτισμού, αφιερωμένες σε ιστορικές φυσιογνωμίες του Οροπεδίου , όπως ο Αντώνης Παπαδάκης, εκ των ηγετών της Επανάστασης του 1867, του Καζάνη του επαναστάτη από το Μαρμακέτο, του Βασιλογιώργη από τον Άγιο Χαράλαμπο, ενώ θα συνδυαστούν και με τους ανεμόμυλους και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του υπουργείου Πολιτισμού».

Οι εκδηλώσεις αυτές, αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Μάρτιο και να κορυφωθούν τον Αύγουστο του 2021. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com