Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο Λατώ fm: «Οι μέθοδοι Γκαίμπελς ωχριούν μπροστά στις μεθόδους της τουρκικής κυβέρνησης – Νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα να βάλουν πλάτη στο σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού»

Για τις εξελίξεις με τις ροές προσφύγων-μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, την κατάσταση στα νησιά του Β. Αιγαίου, την συνεχιζόμενη προκλητικότητα και προπαγάνδα της Τουρκίας και τις κινήσεις της κυβέρνησης την επόμενη μέρα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προσφυγικού-μετανασταυτικού, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως τόνισε «υπήρξε μία απόφαση της τουρκικής ακτοφυλακής πριν από δύο μέρες όπου δεν επιτρέπεται πλέον η διέλευση μεταναστών. Αυτό συνιστά στην ουσία μία έμμεση παραδοχή ότι όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία επέτρεπε την διέλευση κάτι το οποίο έχει επανειλημμένως η ελληνική κυβέρνηση το είχε καταγγείλει. Αυτό είναι μία διπλωματική και πολιτική νίκη της Ελληνικής κυβέρνησης. Ανάγκασε την Τουρκία να προβεί  στη συγκεκριμένη δήλωση όμως σε κάθε περίπτωση εμείς θα περιμένουμε στην πράξη να εκφραστεί αυτή η δήλωση.

Παραμένουμε στα σύνορα μας με αμείωτους ρυθμούς και αμείωτη ένταση συνεχίζουμε να φυλάσσουμε  στον ύψιστο βαθμό και τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά μας».

Οι ροές στο ανατολικό Αιγαίο έχουν μειωθεί και αυτό οφείλεται καταρχήν στην αποτρεπτική ικανότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος του Πολεμικού Ναυτικού σε συνεργασία βέβαια με τις διπλωματικές κινήσεις που έχει κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα με ταχύτατους και αποφασιστικούς ρυθμούς η ελληνική κυβέρνηση, καταφέρνοντας σε πρακτικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό να επιτύχει σημαντικές επιτυχίες, όπως για παράδειγμα τις χρηματοδοτήσεις αλλά κυρίως να μεγιστοποιήσει στον ύψιστο επιχειρησιακό βαθμό τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος.


«Είναι μια καλή αρχή οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε. Οι πολιτικοί συμβολισμοί με τις επισκέψεις των τριών κορυφαίων Ευρωπαϊκών Θεσμών στα σύνορα  συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, η στήριξη με επιχειρησιακά μέσα από πλευράς της frontex, τα κράτη μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και αυτή δεν θα αποτυπωθεί και με επιχειρησιακά μέσα και με συστήματα αλλά και με επιπλέον προσωπικό.

Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ψεύδος και προπαγάνδας. Οι μέθοδοι Γκαίμπελς ωχριούν μπροστά στις μεθόδους της τουρκικής κυβέρνησης. Εμείς  οφείλουμε και αυτό αποτελεί Εθνική στρατηγική και προτεραιότητά μας να συνεχίζουμε να προστατεύουμε και τα χερσαία αλλά και τα θαλάσσια σύνορά μας και από την άλλη βέβαια να προωθήσουμε την ολοκληρωμένη πολιτική και στρατηγική αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Σε αυτή τη φάση αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι  αυτό που βιώνει η πατρίδα μας τις τελευταίες μέρες, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μέρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, συνιστά μία ασύμμετρη απειλή,  έτσι την αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε βέβαια με όλα τα μέσα, τα συστήματα και προσωπικό αλλά και αυξημένες περιπολίες να την αντιμετωπίζουμε.

Για το αν υπάρχει πιθανότητα ενός «θερμού» επεισοδίου το επόμενο διάστημα, σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα στελέχη μας στα χερσαία αλλά και στα θαλάσσια σύνορα  έχουν συνταγματική υποχρέωση την ώρα που απειλείται η εθνική κυριαρχία της χώρας και ξέρετε κάθε ευνομούμενο κράτος έχει όχι απλά δικαίωμα αλλά υποχρέωση να φυλάξει και να προστατεύσει και τα σύνορα του. Εμείς ενεργούμε με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αναμένουμε και τις εξελίξεις τις σημερινές με τις επισκέψεις του Τόυρκου προέδρου στις Βρυξέλλες αλλά  σε κάθε περίπτωση είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την τελική στάση της Τουρκίας αναφορικά με τις συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες.

Επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα απρόβλεπτο γείτονα που δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει. Διεφάνη ξεκάθαρα ότι χρησιμοποιεί απελπισμένος μετανάστες προκειμένου να προωθήσει τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά του συμφέροντα.  Άρα αυτός στην ουσία ρυθμίζει και τις ροές αλλά και την ένταση των φαινομένων. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο και πασιφανές και βέβαια οι ευρωπαίοι εταίροι τόνισαν ότι η Ευρώπη σε καμία περίπτωση δεν εκβιάζεται από τέτοιου είδους δράσεις ή ενέργειες.

Παραμένουμε σε επιφυλακή.


Για την ύπαρξη παρακρατικών ομάδων που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Έχουμε απομονώσει τέτοιου είδους πράξεις και ενέργειες οι μόνοι που νομιμοποιούνται να βρούμε σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας,η Εθνοφυλακή το Λιμενικό Σώμα  σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό».


Για τα ξερονήσια και τις κλειστές δομές

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ήδη μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη Κυριακή έχουν ανασταλεί οι αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Θα συλλαμβάνονται θα μεταφέρονται  σε κλειστά κέντρα και θα επαναπροωθούνται.

Αυτό λειτουργεί καταρχήν αποτρεπτικά, την παρούσα χρονική περίοδο.

Για όσους πρόσφυγες-μετανάστες είναι αυτή τη στιγμή στη χώρα η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα σχέδιο πού εδράζεται πρώτα από όλα στην ενίσχυση επιτήρησης και φύλαξης  των θαλασσίων συνόρων, στις δημιουργίες των Κλειστών Δομών, στις επαναπροωθήσεις και βέβαια στη γρήγορη απονομή ασύλου που θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος.Όλα αυτά τα μέτρα είναι αποτρεπτικά. 

Εμείς αυτή τη φάση θέλουμε τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες,αυτά που βιώνει η πατρίδα μας δεν χωρούν ούτε κομματικές ούτε πολιτικές ούτε προσωπικές ατζέντες, νομίζω ήρθε η ώρα εκείνη που μπορούμε να συμφωνήσουμε πάνω στις βάσεις του συγκεκριμένου σχεδίου.

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε το εξής, ότι όποιο σχέδιο απαιτηθεί  θα πρέπει να έχει τη συναίνεση και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και δεύτερον να είναι βιώσιμο.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες αποτροπής. Ένα από τα μέτρα είναι και η περικοπή των επιδομάτων κινείται και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως βεβαίως και ο έλεγχος των ΜΚΟ που δρούσαν  ανεξέλεγκτα όλα αυτά τα χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια, ως χώρα,σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή και τους πρόσφυγες όμως αυτή την ώρα έχει αλλάξει η δομή, δεν μιλάμε πλέον για πρόσφυγες, μιλάμε στην πλειοψηφία για ανθρώπους οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους από χώρες της Βορείου Αφρικής  δεν έχουν καμία σχέση με προσφυγικό, να βρίσκονται μετανάστες με μολότοφ δεν τους λες πρόσφυγες». 

«Θα πρέπει να σταματήσουν οι αψιμαχίες και να δούμε σε ρεαλιστική βάση τα ζητήματα.

Στο σχεδιασμό μας, τόσο η νησιωτική όσο και η ηπειρωτική χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα είναι πρώτα και πάνω από όλα Εθνικό. Στην αντιμετώπιση αυτού του εθνικού ζητήματος πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη».

Για τον κορωνοϊό

«Σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε επίπεδο επιδημίας. Πρώτα από όλα να ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες να μην υπάρχει πανικός, όποια μέτρα πρόληψης να λαμβάνονται κατόπιν συνεννόησης ειδικών επιστημόνων. Υπάρχει όμως και το ζήτημα της ατομικής υγιεινής και ευθύνης. Αυτό είναι το πρώτιστο για μένα. Το φαινόμενο εξελίσσεται και  η κυβέρνηση το παρακολουθεί από πολύ στενά. Οφείλουν οι πολίτες να πειθαρχούν στις αποφάσεις των ειδικών επιστημόνων και εφόσον χρειαστεί θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα προστατευτούν πρώτα και πάνω από όλα η υγεία των πολιτών».


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις