Ο Γιάννης Γουλιδάκης στο Λατώ fm: «Υποστελεχωμένες οι περισσότερες υπηρεσίες την ώρα που οι ανάγκες των πολιτών είναι μεγαλύτερες από ποτέ, η Περιφέρεια προσπαθεί να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή» – Τι είπε για την καταγραφή των ζημιών από την κακοκαιρία

Για τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλoύνται να λειτουργήσουν το δημόσιο και οι υπηρεσίες του κατά την περίοδο του lockdown, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Λόγω της τηλεργασίας, της εκ περιτροπής εργασίας και των αδειών ειδικού σκοπού, πολλές είναι, όπως είπε, οι υπηρεσίες που υπολειτουργούν, δυσκολεύοντας τη ζωή πολλών πολιτών (π.χ. για επιδόματα ανεργίας, κ.ά.), καθώς παρά τις ιστοσελίδες ή τα τηλέφωνα που έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές αυτά αδυνατούν ουσιαστικά να σηκώσουν τον όγκο και να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν, ενώ δημιουργούνται και ζητήματα με τις άδειες κίνησης που πρέπει να φέρουν οι πολίτες, κλπ. 

«Οι περισσότερες υπηρεσίες δουλεύουν υποστελεχωμένες, ενώ αντίθετα ο πολίτης αυτή τη στιγμή έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από άλλες φορές για όλων των ειδών τις υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος, από υγεία, οικονομική υποστήριξη, κλπ» ανέφερε. «Μόλις χθες μας δόθηκε η δυνατότητα να προσλάβουμε προσωπικό, κινούμε διαδικασίες για να πάρουμε έκτακτο προσωπικό 8 μηνών που δεν λύνει το πρόβλημα. Εμείς προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τον πολίτη προτεραιποιοώντας εργασίες, η φυσική παρουσία ωστόσο στην Αντιπεριφέρεια είναι κοντά στο 40%, μπορεί και λιγότερο. Εμείς προσπαθούμε να παράξουμε ένα έργο αναγκαίο για να μπορεί να αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι αυτή η υπηρεσία είναι δίπλα τους».

Η ζημιά στο τηλεφωνικό κέντρο της Αντιπεριφέρειας, πάντως, που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, έχει αποκατασταθεί όπως ανέφερε.


Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην διαδικασία της καταγραφής των ζημιών από την κακοκαιρία που γίνεται από τα αρμόδια συνεργεία στους Δήμους Οροπεδίου και Αγίου Νικολάου

Όπως είπε, το υπουργείο έστειλε δικό του προσωπικό για να κάνουν τις σχετικές καταγραφές των ζημιών σε οικίες και επιχειρήσεις και να κρατήσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για να επεξεργαστεί το Υπουργείο τις σχετικές αποζημιώσεις.

Με τη συνεργασία, όπως ανέφερε, της Περιφέρειας και Αντιπεριφέρειας και των Δήμων Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου, η διαδικασία κήρυξης των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα, 

Μόλις παραλάβουμε τον αριθμό των αιτήσεων από κάθε Δήμο θα στείλουμε ανθρώπους εξειδικευμένους να κάνουν αυτοψίες και να καταγράψουν τις βλάβες που υπάρχουν σε επιχειρήσεις, η ευθύνη για τις καταγραφές σε οικίες αφορά τους κατά τόπους Δήμους.  

Η δήλωση των ζημιών «τρέχει» όπως είπε μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. «Για το Δήμο Αγίου Νικολάου η διαδικασία αυτή είχε ξεκινήσει στο κατάστημα στο Βραχάσι, για το Δήμο Οροπεδίου στο Δημαρχείο του Οροπεδίου». 

Για το Οροπέδιο έχει ξεκινήσει από τον ΕΛΓΑ ήδη η διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε αγροτική περιουσία, αγροτικό εισόδημα , «επειδή ωστόσο μεγάλο μέρος του κάμπου είναι υπερχειλισμένο δεν είναι δυνατή ακόμη η καταγραφή όλων των ζημιών. Μετά τις αιτήσεις και τις αυτοψίες θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός που είναι απαραίτητος στη διεύθυνση φυσικών καταστροφών στην Αθήνα να οριοθετήσει τις πληγείσες περιοχές, η απόφαση που καθυστερεί, λογικά με όλες οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν πριν το Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2021 βλέπω να έχουμε τη δυνατότητα να έχει οριοθετήσει η Διεύθυνση αυτή τις περιοχές ως πληγείσες για να μπορεί να τεκμηριωθεί βάσει παραστατικών και στοιχείων που θα προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι ότι κάθε περιουσία έχει την τάδε ζημιά.

Πέρα όπως είπε από συγκεκριμένα κονδύλια που δεσμεύθηκαν σε κεντρικό επίπεδο με τη συνδρομή και του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, και από την περιφέρεια υπάρχουν σχετικές δεσμεύσεις για να εξευρεθούν οι πιστώσεις για τα δημόσια έργα (πέρα από επιχειρήσεις).

Σύμφωνα με τον κ. Γουλιδάκη, «έχουμε στείλει για αυτοψίες από την πρώτη μέρα για την περιοχή σε Σίσι-Μάλια, για δίκτυο και ρέματα. Οι εκθέσεις των υπηρεσιακών παραγόντων δεν περιποιούν τιμή για πάρα πολλούς και οποίοι κατά την άποψή μου είναι καταπατητές και υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές ότι έχει εξαφανιστεί 800 μέτρα πριν τις εκβολές του ολόκληρο ρέμα.

Κλείνοντας, σημείωσε πως «κάνουμε τις προσπάθειες που χρειάζεται για να διατηρούμε την κοινωνική συνοχή, αυτός είναι ο στόχος της Περιφέρειας αυτό έχει πει και επαναλαμβάνει ο κ. Περιφερειάρχης. Ο ρόλος των περιφερειακών συμβούλων των ανθρώπων της περιφέρειας των υπηρεσιακών παραγόντων και όλων υμών που έχουμε ρόλο στην περιφέρεια, είναι να προσπαθήσουμε και να καταφέρουμε όπως και στο πρώτο λουκέτο να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, ο δήμος, ο δήμαρχος, οι αιρετοί, ο Περιφερειάρχη, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι άνθρωποι που τουλάχιστον μπορούν να ακούσουν».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com