Ο Φώτης Κοκοτός στο Λατώ fm: «Σκεφτόμασταν να ανοίξουμε από χθες ως σύνθετο τουριστικό κατάλυμα αλλά χωρίς πτήσεις δεν είχε νόημα – Η κλαδική μας σύμβαση είναι η καλύτερη στην Ελλάδα, άκαιρο να παραπονιούνται οι εργαζόμενοι»

Για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. με όλες τις προβλέπεις για τον τρόπο λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων την εποχή της πανδημίας και για την κατάσταση με τον τουρισμό, μίλησε στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο επιχειρηματίας του ομίλου Elounda S.A. Hotels and Resorts και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ Φώτης Κοκοτός.

Όπως είπε «τα πρωτόκολλα είναι μία χαρά, όπως τα συζητήσαμε με την κυβέρνηση πολλές βδομάδες τώρα, εμείς ζητήσαμε απλά πράγματα, εύκολα εφαρμόσιμα, τα οποία να είναι εφαρμόσιμα και από τις μεγάλες επιχειρήσεις και από τις μικρές σε μεγάλο βαθμό, να μην πληγούν από υπερβολικές απαιτήσεις.

Ο μπουφές θα αλλάξει πολύ στα ξενοδοχεία, εμείς δεν θα κάνουμε ουσιαστικά κανένα μπουφέ, θα είναι όλα σερβιριστά στο τραπέζι, με τις αποστάσεις και έξω. Εμείς το κάναμε αυτό σε μεγάλο βαθμό, τώρα θα το κάνουμε αποκλειστικά.

Δε γνωρίζω κανένα ξενοδοχείο που να άνοιξε χθες στην περιοχή μας, εμείς το σκεφτόμασταν γιατί είμαστε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα οπότε μπορούσαμε εκ του νόμου να ανοίξουμε, αλλά χωρίς πτήσεις δεν είχε νόημα.

Εάν κάποιος έχει κρατήσεις από 15 Ιουνίου θα ανοίξει την επιχείρηση, εμείς πάμε για 26 Ιουνίου. Αρχές Ιουλίου θα έχουμε ανοιχτά και τα δύο συγκροτήματα με μειεωμένη τη δυναμικότητα και βλέπουμε.

Στο υπόλοιπο που θα λειτουργήσουμε βλέπουμε μία μείωση στο 33%, κάτι που μπορεί να αλλάξει αφού όλα φέτος θα είναι τελευταία στιγμή.

Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για απλοποίηση των πρωτοκόλλων κυρίως με τις μικρές επιχειρήσεις και αυτούς που έχουν πραγματικό πρόβλημα, έχουμε δει πάντως ότι ανταποκρίνεται καλά η κυβέρνηση. Πιστεύω ότι  θα υπάρξουν κάποιες παρεκκλίσεις για ξενοδοχεία και καταλύματα γενικώς τα οποία δυσκολεύονται να εφαρμόσουν στην πράξη τα ζητήματα του μπουφέ, τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ κοινή λογική».

Για το Σύλλογο Ξενοδόχων του νομού Λασιθίου και την τοπική σύμβαση εργασίας

«Θέλαμε να κάνουμε φέτος εκλογές αλλά μας έπιασε ο COVID-19 και θα τις κάνουμε τέλος του χρόνου.  Η βασική αποστολή του Συλλόγου είναι  η τοπική σύμβαση και έχουμε και ένα ταμείο για να κάνουμε ορισμένα πράγματα φιλανθρωπικού χαρακτήρα και κάποιες παρεμβάσεις όταν έρχεται ένας πολιτικός. Αυτά συνεχίζουμε να τα κάνουμε και ο πρόεδρος κ. Βαρκαράκης συνεχίζει τη θητεία του.

Όσον αφορά τώρα την τοπική σύμβαση, έχει ανανεωθεί αυτομάτως η κλαδική σύμβαση οπότε πάμε με αυτήν και θα συνεχίσουμε και την τοπική προφανώς, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, επειδή ήταν περσινή που είχαμε μια χρονιά – ρεκόρ, οι όροι ήταν οι καλύτεροι που θα μπορούσαν να ισχύουν.

Το γεγονός ότι τώρα ερχόμαστε σε μία χρονιά κρίσης και ανανεώνουμε τους όρους με όρους χρονιάς-ρεκόρ με όρους χρονιάς ρεκόρ είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ θετικό, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος να παραπονιέται. Ο μόνος λόγος για να κάνεις τώρα διαπραγμάτευση θα ήταν για να εξηγήσεις ότι τα πράγματα πάνε χάλια και να αλλάξεις τους όρους, με τρόπο που να γίνουν πολύ πιο ευέλικτη και να χαμηλώσουν οι μισθοί αλλά να χαμηλώσουν οι αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις αλλά εμείς δεν το κάνουμε.

Ποιος άλλος λόγος να ζητήσεις διαπραγμάτευση; Θα ερχόντουσαν οι εργαζόμενοι και θα έλεγαν σε χρονιά τέτοιας καταστροφής ότι τώρα πρέπει να γίνουν αυξήσεις; Μην είμαστε παράλογοι, δεν υπάρχει λόγος να παραπονιέται κανείς, αυτή η αυτόματη ανανέωση που έχει γίνει έχει γίνει ως παραχώρηση και θεωρώ ότι ήταν κάτι δίκαιο γιατί μας στηρίζει και το κράτος οπότε και εμείς θα πρέπει αυτή τη στήριξη να τη μεταφέρουμε.

Αφού μέσω του προγράμματος SURE θα προσληφθούν όλοι και θα έχουν ταμείο ανεργίας, είναι λίγο άκαιρο να παραπονιούνται.

Αυτή τη στιγμή η κλαδική μας σύμβαση είναι η καλύτερη στην Ελλάδα, οι μισθοί που έρχονται στην κλαδική σύμβαση του τουρισμού είναι πολύ υψηλότεροι από την Γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Δηλαδή τι θέλουμε τώρα να πάμε, στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας οποία βασίζεται σε δεδομένα κλάδων που δεν είχαν με τα περσινά δεδομένα την ανάπτυξη του τουρισμού; Αναγκαστικά θα πέσουν οι τιμές».

Σχετικές δημοσιεύσεις